Érdekesség

Nőnapi virágtippek

A március eleji nőnapról már februárban érdemes szót ejteni, hogy ne kelljen a tavasz első napjaiban kapkodni a beszerezhető virágok miatt. Most megmutatjuk mi a lehetőségek, ha nőnapra virágos ajándékot szeretnénk.

Vágott virág

Az első és legkézenfekvőbb a vágott virág, mely március 8. előtt már nagy választékban kapható minden virágosnál. A nagy választék persze túlzás, hiszen az évnek ebben a szakában szűkebb a kínálat, ugyanakkor vannak tipikusan kora kikeleti virágok. Ilyen a tulipán, a jácint vagy a nárcisz, melyek most aktuális, hagymás virágok, és bár nem kimondottan tartósak, szezonális jellegük miatt nagyon hangulatosak és általában véve is roppant szépek, ráadásul a jácint markánsan illatos.

A vágottak közül szóba jöhet még a gerbera, a frézia, a szinte mindig kapható és klasszikus rózsa vagy ennek miniváltozata, melyet például fiatalabb lányoknak stílusos átnyújtani. A vágott virágot igyekezzünk minél később beszerezni, hogy frissen és üdén adhassuk át.

Vágott virágok gondozása

Cserepes növény

Sokan választják a cserepes dísznövényeket is, melyek tartósabbak, ráadásul egyre többen idegenkednek a vágott virágoktól. A kora tavaszi időszak ezeknél a növényeknél is szűkíti a kínálatot, de azért van miből válogatni. Népszerű a korallvirág, amely nemcsak a sokféle színvariáció és a kompakt méret miatt kedvelt, hanem azért is, mert gondozása nagyon könnyű, a növényápolásban járatlanabbak számára sem jelent kihívást.

Hasonlóan slágernövény a primula, más néven kankalin, amely a tavasz egyik legkedvesebb, legtipikusabb növénye, szintén gazdag színváltozatokban hozzáférhető, ám tudni kell róla, hogy nem szobanövény, beltérben tartva rövid időn belül elpusztul. Ez persze nem probléma, ha a megajándékozott a kertben vagy a balkonládában helyezi el kankalinját.

Szobai kankalin (Primula obconica)

A fokföldi ibolya nem szezonális, hiszen folyamatosan kapható, mégis remek nőnapi ajándék, hiszen kedves küllemével és a szinte egész évben tartó virágzásával mindig vidámságot áraszt. A fokföldi ibolya állandó nemesítés alatt áll, így évről évre újabb variációk kaphatók belőle, sosem válik unalmassá!

A minirózsa is igazi nőnapi cserepes, általában a gyengéd érzelmek kísérője, sokféle színárnyalatban vásárolható, persze a piros a legkeresettebb. A primulához hasonlóan kerti növény, szobában tartva a gondos ápolás ellenére is hamar elhervad, ami rossz szájízt kelthet, holott kiültetve könnyen nevelhető és hosszú ideig dekoratív marad. Ráadásul kevesebb feladatot ad, mint nagy méretű társai, metszési teendői alig akadnak például.

cserepes minirózsa
cserepes minirózsa

Szóba jöhet még az azálea, a begónia, a gerbera, a ciklámen vagy a mindig kapós lepkeorchidea.

cserepes azálea
cserepes azálea

Potpourri

A fentieken kívül is van még opció, főleg a kreatívabb nőnapi köszöntőknek. Érdekes lehetőség a saját készítésű potpourri, melyhez pár marék virágszirom kell, melyeket ki kell szárítani. A művelethez bevethető egy egyszerű házi aszalógép is, de egy légkeveréses funkcióval rendelkező sütő is beválhat.

Potpourri
Potpourri

A száraz növényi darabokat azután díszes üvegtálba vagy akár lezárható, kecses üvegedénybe lehet rendezni, az illatintenzitást pedig lehet növelni pár csepp illóolajjal vagy aromás fűszernövényekkel, például csillag-ánizzsal, szegfűszeggel, vaníliával, fahéjjal, szárított narancsszelettel.

9. Nőnapi virágcsokor