Levélpetrezselyem vetése, gondozása

Levélpetrezselyem

Az aromás illatú petrezselyem egyetlen kertből sem hiányozhat. E fűszernövénynek két változatát használjuk: a gyökér- és a levélpetrezselymet. Az utóbbinak sima és fodros levelű fajtái is vannak.

Levélpetrezselyem jellemzői

A levélpetrezselyem (petroselinum crispum) feltehetően a Távol-Keletről származik. Jól ismert illatát és ízét a változatos összetételű illóolajoknak köszönheti. Emellett a friss levelek vasat, kalciumot, foszfort és jelentős mennyiségű B- valamint C-vitamint tartalmaznak. Főzéskor lehetőleg frissen használjuk fel, mivel melegítés során a legértékesebb alkotórészei károsodhatnak. Nemcsak étkezési fűszernövény, hanem gyógynövény is.

Fodros és sima levelű levélpetrezselyem

A levélpetrezselyemnek létezik fodros és sima levelű fajtája is. Dekorációs célokra inkább a fodros levelűt használják, bár ezt a világ nagy részén nem ismerik. A sima levelű fajta jóval elterjedtebb, aromája is erősebb.  Mindkét fajtát egyszerűen nevelhetjük magunk is magról, így könnyen kiválaszthatjuk az ízlésünknek jobban megfelelőt.

Az egyik legalapvetőbb konyhai növényünk a gyökérpetrezselyem, amelynek vastag gyökere és sima levele van.

Eltekintve attól, hogy a levélpetrezselyem hasznos mint fűszer- és gyógynövény. fényes, zöld levelei szépek és dekoratívak is. Leveleit nyugodtan használhatjuk kisebb virágcsokrokhoz zöldként is, a hatás fantasztikus lesz.

Levélpetrezselyem nevelése

A kaporhoz, a köményhez és más fűszernövényekhez hasonlóan a levélpetrezselyem is az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kétéves növény. Az első évben csak egyszeresen szeldelt vagy fodros levelekből álló tőleveleket nevel.

Nyugodtan vágjuk le leveleit, ugyanis késő őszig folyamatosan újakat hoz. A második év tavaszán újra kihajt, ha gyökerét hagyjuk a talajban áttelelni. Távolítsuk el a magasba törő virágzati szárat, mielőtt virágozni kezd, mert azután már nem fejlődik több levél. A legjobb, ha rögtön kora tavasszal újravetjük, mert lassan fejlődik. Így mire az előző évről áttelelt növények megnőnek, lesz utánpótlásunk.

Ha a kertben vagy az erkélyen neveljük, takarjuk le ősszel fóliával, hogy a fagy ne károsítsa (nem kifejezetten fagyérzékeny). Később a növényeket bevihetjük a lakásba, és cserépben a konyha-ablakban nevelhetjük tovább. Egész télen friss leveleket szedhetünk róluk.

A levélpetrezselymet természetesen lefagyaszthatjuk, de meg is száríthatjuk. Szárítás során ugyan valamennyit veszít erős aromájából, mégis sokkal finomabb a saját szárítású levél, mint a boltban vásárolt.

Levélpetrezselyem gondozása, igényei

A levélpetrezselyem az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, alacsony fűszernövény. Ha nem hagyjuk, hogy virágszárat neveljen, csak 25 cm-es magasságot ér el. A sima levelű fajták valamivel magasabbak, mint a fodros levelűek. Az első évben tőleveleket nevel.  A második évben fehér-zöld színű, ernyős virágzatot hoz. A virágok enyhén illatosak. Virágzás után nem fejlődik több levél.

Napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik, sőt az árnyékot is elviseli. Világos konyhaablakban is nevelhetjük.

A kertben rendszeres öntözést igényel, de elegendő. ha csak telepítés előtt trágyázzuk. Aránylag kevés talajon is megél, ezért cserépben vagy virágládában is nevelhetjük. A cserepes növények földjét ne hagyjuk kiszáradni, és kéthetente tegyünk tápoldatot az öntözővízbe. Laza, morzsalékos szerkezetű földet igényel. Nem szükséges átültetnünk.

 

Kártevők és betegségek

A szabadban fejlődő levélpetrezselymet ritkán támadják meg kórokozók és kártevők. Ellenálló, a mi éghajlatunkon kitűnően fejlődő növény. Levéltetű fertőzés azonban előfordulhat olyan években, amikor sok a levéltetű. Erős vízsugárral mossuk le a kártevőket. A fűszernövényeket ne kezeljük rovarirtó szerrel! Ha úgy érezzük, hogy a növény nem fejlődik megfelelően, nem kell mindjárt betegségre gyanakodnunk. Tudnunk kell, hogy viszonylag sokáig tart, míg a magok kicsíráznak.

Petrezselyem (Petroselinum) termesztése