Szobanövény

Orchidea gondozása

A Phalaenopsis (lepkeorchidea, pillekosbor) változatok napjainkban a legnagyobb mennyiségben eladott cserepes növények. Cikkünkben ennek a fajtának a gondozásról, tartásáról olvashat.

Orchidea jellemzői

Különlegesek, gyönyörűek, és legtöbbjük jól tartható szobai körülmények között. Rengeteg színben, méretben és formában találkozhatunk velük a virágboltokban, kertészetekben és a szupermarketekben is. A lepkeorchideák sok növénykedvelőt vonzanak. Mégis csak az utóbbi időben terjedtek el széles körben. Ennek oka, hogy nagyüzemi szaporításuk sokáig nem volt megoldható.

A Phalaenopsis nemzetség a növényvilág legnagyobb fajszámmal rendelkező növénycsaládjába, az Orchidaceae családba tartozik. Az orchideafélék világszerte elterjedtek, fajaik száma pedig 22 000-30 000 közé tehető. Az orchideák az egyszikűek (Liiopsida) osztályába és a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartoznak.

A Phalaenopsisok elterjedtek Ázsia déli részén és Ausztrália erdős területein is. Legtöbb fajuk Indonézia esőerdeiben fordul elő. Többségük epifiton (fán élő) életmódot folytat, de akadnak köztük litofiton (sziklalakó) és terreszter (talajlakó) fajok is.

pillango orchidea

A lepkeorchideák többsége kiválóan alkalmazkodott a fák ágain való élethez. Gyökereik erősek, vaskosak, felszínüket egy szivacsos réteg, az úgynevezett velamen radicis borítja. Ennek feladata, hogy megkösse a levegő páratartalmát, így a növény vízfelvétele rendkívül hatékony a trópusi esőerdőkben.

A Phalaenopsisok másik különlegessége, hogy gyökereik is klorofillt tartalmaznak, és kiegészítő fotoszintézist végeznek. A Phalaenopsisok általában tőálló, bőrnemű és egymás fölé hajló leveleket fejlesztenek. Monopodiális növekedésűek, ami azt jelenti, hogy a virágszár a levelek hónaljában található mellékrügyből fejlődik ki, a csúcsrügy pedig a hajtás továbbnövekedését biztosítja.

Orchidea virága

Az orchideák sok tekintetben páratlan növények. Virágaik felépítése néha rendkívül bonyolult. A Phalaenopsisoknak 6 lepellevele van. A belső lepelkör egyik leple mézajakká (labellum) módosult. Az ivarlevelek pedig összenőttek, és úgynevezett ivaroszlopot (columna) alkotnak. Rovarmegporzású növények, apró trópusi méhek vagy pillangók porozzák be őket, melyek a mézajak felszínén termelődő nektárt vagy, bizonyos esetekben, illóolajat gyűjtik.

Virágaikban sokáig gyönyörködhetünk, vázában tartva 10-12 napig gyönyörködhetünk, a növényen hagyva viszont 6 hétig is megmaradnak. Termésük 3 rekeszű toktermés. Magvaik porszemnyiek, tápszövetet nem tartalmaznak. A kicsírázásukhoz szimbionta gombák közreműködése szükséges.

Manapság találkozhatunk égszínkék virágú orchideákkal. Ezek színe nem természetes, kék festékkel szívatják fel a fehér virágú fajtákat. A festék hatása nem tartós, és az ilyen növényeket általában többszörös áron hozzák forgalomba.

A lepkeorchideák megszámlálhatatlan színű és mintázatú virágaikkal nyűgöznek le minket. Vannak egészen pici és hatalmas virágú fajták is, de a maga nemében mindegyik gyönyörű.

Orchidea nevelése

A kereskedelemben kapható Phalaenopsisok szerencsére azonos igényekkel rendelkeznek. Trópusi növények révén egész évben melegkedvelők. 18-25 °C megfelelő a számukra. A Phalaenopsisok különleges ültetőközeget igényelnek. A kereskedelemben szerencsére már nagyon könnyen beszerezhetők az orchideák számára készült ültetőközegek. Ezek többé-kevésbé darabos fakéregből állnak. A lepkeorchideák számára a nagyobb darabos ültetőközeg a megfelelő. A túl apró fakéreg összetömörödik, és a növény gyökereinek rothadását okozza.

A Phalaenopsisokat átlátszó műanyag cserepekben érdemes tartani. Gyökereik így elegendő fényhez jutnak, és képesek asszimilálni. Az is hasznos, hogy látjuk a növény gyökereit. Az orchideák öntözése néha problémát okoz a szobakertészeknek, mert esetenként nehéz megállapítani, hogy mikor szárad ki az ültetőközeg.

A növényt akkor kell megöntözni, ha gyökerei kezdenek fehér színűvé válni. Ha a gyökerek élénkzöld színűek, és a cserép beleső falán páracseppek láthatók, még nem jött el az öntözés ideje.

A lepkeorchideák fényigényes növények, de a közvetlen napsütés megégeti a leveleiket. Déli ablakpárkányra ezért ne helyezzük őket. A túl kevés fény is káros számukra, ilyenkor virágzásuk elmarad, fejletlen sápadt leveleket hoznak.

lepkeorchidea (Phalaenopsis)
lepkeorchidea (Phalaenopsis)

 

Orchidea öntözése

Két módszert alkalmazhatunk. Egy nagyobb edényt (mosdókagylót) töltsünk meg szobahőmérsékletű vízzel, majd állítsuk bele a növényt egy órára. Majd vegyük ki, és hagyjuk kifolyni a cserépből a felesleges vizet. Ezután már visszatehető a helyére. A másik módszer, hogy felülről locsoljuk. Lassan öntsünk rá egy kevés vizet úgy, hogy átnedvesedjen a közeg. Az alátétbe átfolyó vizet fél óra után öntsük ki, az orchideák a legkevésbé sem tűrik a pangóvizet.

Az orchidea öntözése

Párásítás

Az orchideák nagyon meghálálják a magas páratartalmat. Legjobb, ha megtöltünk egy tálcát kavicsokkal vagy agyaggranulátummal, és vizet öntünk közé. Az orchideákat erre helyezzük rá, de a cserepük alja ne érjen bele vízbe. Nagyon szeretik, ha naponta szoba-hőmérsékletű vizet spriccelünk a leveleikre. A virágokat ne permetezzük vízzel, mert barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

A virágszárakat általában megkarózzák, és kis csatokkal rögzítik. Ha virágaik lepotyogtak, a virágszárat még ne távolítsuk el, mert ezeken még újabb virágok és sarjnövények fejlődhetnek. Kicsit bonyolultnak tűnhet így elsőre ez a sok tanács, de a lepkeorchideák általában nem igényelnek lehetetlent, csak egy kis odafigyelést.

Tápoldatozása

Havonta pótoljuk a tápanyagokat a növényeink számára. A kereskedelemben kaphatók kimondottan az orchideák számára készült tápoldatok, de ezek hiányában a virágos szobanövényeknek készült tápoldatok is megteszik.

Az előírt mennyiségben keverjük a tápoldatot az öntözővízbe. Még jobb módszer, ha a tápoldatos vizet az orchideák leveleire spricceljük. Ez az úgynevezett lombtrágyázás. A növények a leveleiken keresztül is képesek felvenni a tápanyagokat. Ez azért is hasznos, mert néhány orchidea gyökere érzékeny a tápoldatra.

Mikor ültessük át az orchideát?

Átültetni elegendő 2 évente, ha az ültetőközeg már nagyon elaprózódott, lebomlott, túl tömörré válik. Vegyük ki a növényt a cserépből, óvatosan távolítsuk el a gyökerei közül a régi közeget. Előfordul, hogy találunk elhalt gyökereket, ezeket éles ollóval távolítsuk el. Az egészséges gyökerekkel óvatosan bánjunk, mert törékenyek. Ha sebfelületek keletkeznek, beszórhatjuk őket fahéjjal, ami baktériumölő hatása miatt hasznos.

Használjunk egy számmal nagyobb átlátszó cserepet, és friss nagy darabos kéregzúzalékot. Egyébként nem feltétlenül szükséges átlátszó cserepet választanuk. A növény életben marad normál ültetőedényben is, de a fent említett okok miatt célszerűbb ezekbe ültetni a lepkeorchideákat. Különösen a kezdő kertészek számára, akik nehezebben tudják megállapítani, hogy mikor kell megöntözni az orchideát.

Hová helyezzük a lakásban?

Remekül mutatnak csoportosan vagy akár magányosan is. Helyezhetjük őket üvegedénybe asztaldíszként. Vagy a szoba egy fényes sarkába. Remekül érzik magukat napfényes konyhában vagy fürdőszobában a magas páratartalom miatt.

Néhányan úgynevezett virágablakokat alakítanak ki a számukra. Elhelyezésüknél mindig vegyük figyelembe az igényeiket is. Nyáron akár szabadba is kihelyezhetők, de csak félárnyékos helyre. A kinti napsütés könnyen megégetheti a leveleiket, de ha ettől megóvjuk őket, jól érzik magukat a szabadban.

Kártevők és betegségek

Leggyakrabban pajzstetvek és viaszos pajzstetvek támadják meg őket. Ezek ellen leghatékonyabb, ha rovarirtó szerekkel védekezünk. A növény vízzel való lemosása csak időlegesen szünteti meg a problémát, a kártevők hamar visszatérnek. Néhány gombabetegség is veszélyt jelent az orchideákra, ezek a leveleken szürkés elhalt foltokat okoznak.

A túlöntözött növények gyökereit pedig baktériumos rothadás támadhatja meg. A növényt ezekben az esetekben baktérium- és gombaölő szerekkel kezeljük. Néha vírusfertőzés is megjelenhet, de elég ritkán fordul elő. Egyes orchidea-vírusok koncentrikus köröket okoznak a levélen, más vírusok levéltorzulást okoznak, az ilyen növények menthetetlenek, és jobb mielőbb eltávolítani őket a többi közül.