Kerti növények

7. gyönyörű madárbirs fajta

Az igénytelen madárbirs sokszor tavaszig megtartja piros termésdíszét.

Madárbirs fajták

A madárbirsfajok (Cotoneaster) növekedése nagy eltérést mutat. A közös jellemzőjük, hogy tagolatlan leveleik változó állásúak, májustól júliusig nyíló apró, fehér vagy rózsaszínes piros, gyakran illatos virágaik ötszirmúak és augusztustól világos vagy sötétpiros parányi bogyótermést érlelnek. Vannak magasra növő és alacsony fajok.

1. Henye madárbirs

A henye madárbirs (Cotoneaster adpressus) párnás növekedésű, lombhullató törpecserje. Magassága 0.2 m, szélessége 1 m.

Henye madárbirs (Cotoneaster adpressus)

2. Szőnyegmadárbirs

A szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri) örökzöld, kúszó ágú cserje. Egyes fajtái rendkívül gyenge növekedésűek. Fajtáttól függően magassága 0,2 és 1 m között, szélessége 0,3 és 3 m között változhat.

Virágzó szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri)

3. Kerti madárbirs

A kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis) enyhébb éghajlaton télizöld (félig örökzöld) cserje, amely 5 m magasra és 3 m szélesre is megnőhet. Jellegzetességei a legyező alakú, halszálkához hasonlóan elágazó hajtások, amelyek a falra is feltámaszkodnak. Virágai fehérek, termése napos helyen télig a növényen marad.

Kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis)

4. Korai madárbirs

A korai madárbirs (Cotoneaster praecox) félgömb alakú 1 m magasra növő lombhullató cserje.

korai madárbirs (Cotoneaster praecox)

5. Dúsvirágú madárbirs

A dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus) magassága akár a 3-4 métert is elérheti. Visszahajló ágain a fehér virágok feltűnő bogernyőkben helyezkednek el. Lombhullató faj.

Dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus)

6. Fűzlevelű madárbirs

A fűzfalevelű madárbirs (Cotoneaster salicifolius) 5 m magasra is megnőhet. Ernyős virágzata fehér, termése gyakran tavaszig a növényen marad.

Fűzfalevelű madárbirs (Cotoneaster salicifolius)

7. Hibrid madárbirs

A hibrid madárbirs (Cotoneaster x watereri) magassága 2-4 m közötti, fehér ernyős virágai nagyméretűek, levelei télizöldek, és fagyvédelmet igényel.

Hibrid madárbirs ((Cotoneaster x watereri)

A madárbirs gondozása

Napfény: félárnyékban is jól fejlődik, de bőségesen csak napos helyen terem.

Talaj: minden kerti talajban, az enyhén savanyútól a meszesig megél.

Virágzás: májustól júliusig virágzik, augusztustól piros termést hoz.

Tavasz – ültetés és talajtakarás

Akkor ültessük el, amikor megmunkálhatóvá válik a talaj. Terítsünk a tövek közé komposztot vagy kéregőrleményt.

Nyár – Öntözés

Szárazabb időszakokban rendszeresen öntözzük. Bár elviseli a szárazságot, egyenletes talajnedvesség mellett egészségesebben fejlődik és gazdagabban terem.

Ősz – ültetés és metszés

Ültetéshez ugyancsak kedvező időszak. A már begyökeresedett növény túl sűrűn vagy keresztben álló hajtásait vágjuk ki. A bogyókkal díszített ágrészeket vázába tehetjük.

A madárbirs ültetése

A madárbirsfajok annyira igénytelenek, hogy nehezen gondozható helyen is sikerrel nevelhetjük őket.

Az alacsony fajok és fajtáik kiváló talajtakaró növények. Rézsűkre is ültethetők, jól megfogják a talajt, hajtásaik falak tetejéről omolhatnak le, de ültethetjük őket cserjecsoportok közé, sőt dézsába is.

A magas fajok fellazítják a facsoportokat és a nyíratlan sövényeket. A gazdagon virágzó fajokat szoliterként is ültethetjük.

Növényvédelem

Olykor pajzstetvek támadják meg: a hajtásokon ovális vagy kerekded, domború pajzsokat fejlesztenek. Ezek alatt találhatók a parányi tetvek, amelyek a növényi nedveket szívogatják. Erősebb fertőzés esetén parafinolaj-tartalmú szerrel permetezzük.