Zöldség

Uborka termesztése, ültetése

Az uborka olyan növény, amely nemcsak hasznos, hanem egyben dekoratív is. Próbáljuk meg egyszer virágzó kúszónövényként az erkélyen nevelni.

Az uborka jellemzői

Az uborkának (Cucumis sativus) nem volt mindig olyan békés, nyugodt sorsa, mint manapság a kertjeinkben.

Ez a kultúrnövény az évszázadok során, amióta termesztik, sok mindent átélt. Az ókori Egyiptom háborús színterein fedezték fel, és a rómaiak hadjáratai során jutott el Európa távoli országaiba. Mivel ezek a háborúk rendszerint sokáig elhúzódtak, a táborhelyen termesztették  a hadsereg számára, így az uborka mindig a “frontvonal közelében volt”.

Uborka fajták

A kezdő zöldségkertészek három uborkafajta ajánlható. Közülük a leggyakoribb és legtöbbet termesztett az egyszerű salátának való uborka. Emellett Európa egyes vidékein szívesen termesztik az úgynevezett fűszeruborkát és mustáruborkát is. Mindegyik egyéves kúszónövény, amelyek Ázsia nedves hegyvidékein honosak. Rövid tenyészidejük alatt gyorsan fejlődnek, hajtásaik akár 2-3 métert is elérhetik. Kacsaik közvetlenül a száron helyezkednek el a levélnyelek közelében.

Termés beporzás nélkül

Az uborka tenyérszerű, rendkívül nagy leveleit erős, kissé szúrós serteszőrök borítják. A nőivarú virágok egyesével, a hímivarúak párosával vagy négyes csoportokban helyezkednek el. A virágok egész nyáron folyamatosan nyílnak egymás után. A termésképződéshez nincs szükség tulajdonképpeni beporzásra. Ha mégis megporzás útján alakul ki a termés, akkor annak sok magja lesz.

Az uborka sárga virágai egyivarúak.

Uborka ültetése, vetése magról

Uborkamagot szinte minden vetőmagboltban vásárolhatunk. Kisebb üvegházba vagy az ablakpárkányra tett cserépbe március közepétől vethetjük.

Egy cserépbe 2-3 szemet ültessünk. Csírázás után a gyengébb növénykéket távolítsuk el, csak a legerősebbet hagyjuk meg. Tegyük a cserepet olyan helyre, ahol napközben 18 °C-os, éjjel 16-18 °C közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani. A palántákat sok fényre van szükségük.

Amikor kifejlődött az első levélpár, a növénykéket óvatosan ültessük ki a kerti ágyásba, egymástól 90 cm távolságra. A fejlődéssel párhuzamosan kötözzük fel a szárakat vízszintesen kifeszített acélhuzalokhoz. A dézsában nevelt egyedeket támasztékra futassuk fel. Amint teljesen kifejlődtek a hímivarú virágok, csípjük le őket. A túl hosszúra nyúlt oldalhajtásokat visszavághatjuk.

A salátának való uborkát palántaként is megvásárolhatjuk. Ezeket mindjárt végleges helyükre ültessük.

Uborka gondozása, igényei

Az uborka kúszónövény, hajtásai egy év alatt 2-3 méter hosszúra is megnőhetnek. Erős támasztékot igényel.

Virágzás

Az élénksárga virágok egész nyáron folyamatosan nyílnak.

Fény és hőmérséklet

Az erőteljes fejlődéshez sok fényre van szüksége, de a közvetlen napfényt nem viseli el. A kertben nevelt uborkák hőmérsékleti igénye megfelel a nyáron szokásos értékeknek. Az üvegházi növények 20-25 °C közötti hőmérsékleten fejlődnek a legjobban.

Öntözés

A növekedési időszakban sok vízre van szüksége, különösen akkor, ha dézsában az erkélyen neveljük. Minden alkalommal keverjünk az öntözővízhez tápoldatot is.

Ha későn szedjük le a termést, nagyobb súlyú uborkákra számíthatunk.

Föld

Tápanyagokban gazdag talajba ültessük. A kerti talajt komposzttal dúsítsuk.

Metszés, nyesés

Az üvegházban nevelt egyedeknél szükség lehet részleges visszametszésre, egyébként nem szükséges.

Szaporítás

Az uborka szaporítása magvetéssel, vagy palántázással szaporítható. Ha tehetjük, jó minőségű első generációs (F1-es) hibrid vetőmagot vásárolhatunk.