Hagymás virágok

Madártej (Ornithogalum) virág fajtái

A madártej életre kelti a kert egyhangú sarkait és minden évben tovább burjánzik.

Madártej (sárma) jellemzői

A madártej (Ornithogalum) hat részből álló fehér virágai csomókban ragyognak tavasszal és kora nyáron, levelei fűszerű kötegekben állnak.

Az ernyős madártej (Ornitbogalum umbellatum) vagy ernyős sárma, magassága 30 cm, áprilistól májusig virágzik. Ez a legismertebb faj. Jellemzője a szirmok hátoldalán, középen húzódó zöld csík.

Az ernyős sárma csak teljes déli napfénynél nyitja ki a virágait.

A bókoló madártej (Ornithogalum nutans) harang alakú, zöld-fehér csíkos, 25-40 cm magas virágai áprilisban és májusban nyílnak.

A termetes madártej (Ornitbogalum magnum) magassága legfeljebb 80 cm, számtalan fehér virága júniustól júliusig nyílik. Nagyon hasonló, csak kicsit alacsonyabb faj a francia (O. narbonense), a pireneusi (0. pyrenaicum) és a nyúlánk madártej (O. pyramidale).

A korai madártej (Ornitbogalum balansae) törpe méretű marad. 10-15 cm magas, csillogó zöld levelei fölött már márciustól nyílnak nagy, fehér virágai.

Emellett néha kaphatók az arab (O. arabicum) és a fokföldi madártej (0. tbyrsoides) nevű fagyérzékeny exóták (idegen éghajlatról betelepített növények), amelyek nyáron mutatós vágott virágok. Hagymáikat télen a lakásban fagymentes helyen kell tárolni.

Madártej gondozása

A termetes madártej inkább a teljes napfényt kedveli. A többi faj fák alatt, enyhe félárnyékban fejlődik a legjobban. Jó vízáteresztő, laza talajt igényel. A hagymák nem tűrik a pangó vizet.

Ősz – ültetés és vetés

A madártejet ősszel ültessük el kis csoportokban, kb. 10 cm-es tőtávolsággal, 5-10 cm mélyre. Ilyenkor vethetjük el ládába az érett magokat is. A madártej hidegben csírázó növény, áttelelés után melegágyban kel ki.

Tavasz – ültetés és tisztítás

A fagyérzékeny fajokat csak májustól ültessük ki. A hervadt virágokat rendszeresen vágjuk le, hogy megakadályozzuk a nem kívánt elburjánzást.

Nyár – vetés és tőosztás

Az elsárgult leveleket távolítsuk el. A füvet csak akkor nyírjuk, ha már minden levél elhalt. A hagymákat szükség esetén osszuk szét.

Vágjuk le az elvirágzott szárakat, mielőtt elhintik magjaikat, hogy elejét vegyük a túlzott terjedésnek.

Madártej ültetése

Olyan helyre ültessünk madártejet, ahol akadálytalanul terjeszkedhet. Rendkívül igénytelen növény, még olyan komoly vetélytársak mellett is gond nélkül megmarad, mint a fák, a gyep vagy a talajtakaró növények. A füvet csak akkor szabad nyírni, amikor a levelek elhaltak. Minden madártej félárnyékos helyen érzi magát a legjobban: erdős területek szélén vagy természetes telepítésekben, ahol gyorsan nagy növénytársulásokat hoz létre. Jellegzetes sziklakerti növény a korai madártej (O. balansae). Az egzotikus fajok gondozott évelőágyba vagy nyári virágok közé illenek.

Ültetés: szeptemberben

1. Ahhoz, hogy füves területen természetes hatást érjünk el, a hagymákat laza elrendezésben szórjuk szét.

2. Változtassuk az elrendezést addig, amíg tetszetős lesz. A megjelölt helyeken minden hagymának ássunk 10 cm mély lyukat.

3. Villával lazítsuk fel a gödrökben a földet. Tegyük be a hagymákat, töltsük fel földdel és nyomkodjuk le.

4. Jól öntözzük meg az elültetett hagymákat. Nem kell trágyázni. Ha nyugodtan hagyjuk nőni, gyorsan terjed.

5. A sárguló leveleket késő tavasszal gereblyézzük el és komposztáljuk. A füvet csak akkor nyírjuk, ha a levelek teljesen elhaltak.

A levelek elsárgulása után szaporíthatjuk a madártejet. Ássuk ki a hagymákat, vegyük le a sarjhagymákat, és ültessük el őket újra.

Kártevők és betegségek

Pangó víznél, nyirkos tél után vagy kötött talajban hagymarothadás léphet fel. A legjobb megelőzés a homokból vagy finom kavicsból készült drénréteg. A fertő-zött növényeket távolítsuk el és semmisítsük meg. A hagymákat minden tőosztásnál ellenőrizzük.