Kerti növények

Mályvarózsa (Alcea rosea) gondozása

A magasba törő mályvarózsa a falusias kertek jellegzetes növénye.

Mályvarózsa jellemzői

A kerti mályvarózsa (Alcea rosea) a falusias kertek kedvelt növénye, amelyet már a XVI. században is ismertek. Jellegzetes kétnyári növény, de magjait érdemes minden évben újra elvetni, hogy mindig pompásan virágozzon.

A virágok júliustól szeptemberig díszítik a növényt. A 2,2 m-es magasságot is elérő bugavirágzatokon rózsaszín, málnapiros, bíborvörös, sárga, fehér, esetenként kétszínű, telt szirmú vagy egyszerű virágok nyílnak. A virágkocsányokból levélrózsák fejlődnek. A bimbók egymás után, alulról felfelé nyílnak ki, így a virágzási idő nagyon hosszúra nyúlik.

A mályvarózsa levelei középzöldek, öt-, hat- vagy hétkaréjosak, felszínük durva, krepp-papírszerű. A virágok színe rendkívül változatos. A kereskedelemben többnyire olyan telt szirmú, vegyes színű keverékek kaphatók, mint például a `Sommerkarneval’.

Egyszerű virágú fajta

Kerti mályvarózsa gondozása

A kerti mályvarózsa egyszerűen gondozható kétnyári növény. Virágai hosszan virágoznak Júliustól szeptemberig. Napos, meleg szélvédett helyen virágzik a legszebben. Tápanyagban gazdag talajt igényel. Ahhoz, hogy jól érezze magát, nagy mennyiségű tápanyagra és jó vízáteresztő talajra van szüksége.

Nyár – vetés és ültetés

A június/július hónap a vetés legkedvezőbb időszaka. Az előnevelt palántákat augusztusban vagy szeptemberben ültessük ki a kertbe.

Ősz –  teleltetés

Az elnyílt mályvarózsákat vágjuk vissza az alsó levélrózsáig. Ezek a növények a következő évben még egyszer nyílnak, de már csak gyéren. Teleltetéshez takarjuk be a növényeket lombbal és gallyakkal.

Tavasz – trágyázás és talajtakarás

Adjunk a növényeknek komposztot és komplex szerves műtrágyát. Takarjuk a talajt, hogy megtartsa a nedvességet. Karózzuk ki a növekvő mályvarózsákat.

Mályvarózsa ültetése

A mályvarózsát mindig kis csoportokba ültessük. Ez a falusias hangulatú virág leginkább  a szabad természetet utánzó kertbe illik. Festői hatást kelt lugas, kerítés vagy déli házfal mellett, ahol nem éri a szél, és védelmet nyújt a kíváncsi tekintetek ellen. A mályvarózsa szegélyágyásban is jól érvényesül. Csoportosan ültetve a magas virágzatok hangsúlyos hátteret adnak az évelőágyásnak vagy a díszcserjéknek.

Ültetés lépései

1. A vetés kedvező időszaka: júniustól júliusig. Lazítsuk fel a talajt és dolgozzunk bele komposztot.

2. Vessük a magokat 2-3 cm mélyre, 20 cm-es sor- és tőtávolságra. Amíg kikelnek, bőségesen öntözzük.

3. Száraz időben kiadósan öntözzük a csírázó növényeket, és hálóval védjük őket a csigarágástól.

4. A fagy beállta előtt takarjuk a palántákat lombbal. Ha szükséges, tegyünk rájuk gallyakat is.

Növénydoktor

A mályvarózsát időnként megtámadja a mályvarozsda. A gombabetegség tünetei a levélcsúcsokon látható sárga, illetve a levelek fonákján megjelenő rozsdabarna foltok. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött leveleket. Megelőzésképpen ügyeljünk, hogy a levelekre ne kerüljön öntözővíz.