Sudárzsálya fajták gondozása

A sudárzsálya magasba törő, kecses virágzatai a késő nyári virágágyat díszítik.

Sudárzsálya jellemzői

A sudárzsálya hajtásai évről évre az elfásodott tőszárakról hajtanak ki, majd a félcserje idővel az 1,2 m-es magasságot is elérheti. Keskeny ezüstszürke szőrös levelei a zsályáékhoz hasonló illatot árasztanak. A gazdagon elágazó szárakon augusztustól szeptemberig nyílnak a parányi, levendulakék virágok.

Kék sudárzsálya

A kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia), amelyet orosz zsályának is nevezünk, 30-50 cm hosszúra növő, sűrűn elágazó virágzati szárakat nevel. Kissé fagyérzékeny növény, egyik legjobb fajtája a ‘Blue Spire’.

kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

Ürömlevelű sudárzsálya

Az ürömlevelű sudárzsálya (Perovskia abrotanoides) 80-100 cm magasra nő, virágbugái valamivel rövidebbek. Ha ágait tavasszal nem vágjuk vissza, hajtásainak nagy része a talajra fekszik. Az akár 120 cm magasra is megnövő ‘Superba’ fajta kerti telepítésre alkalmas.

ürömlevelű sudárzsálya (Perovskia abrotanoides)

Sudárzsálya gondozása

A sudárzsálya egyszerűen gondozható, évelő növény. Augusztustól szeptemberig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmasak. Forró napos és száraz helyen nő és virágzik a legszebben. Laza, jó vízáteresztő talajt igényel. Homokos, száraz talajban fejlődik a legjobban, kötöttebb talajon rothadni kezdhet.

Kora tavasz – ültetés és metszés

Ültetéshez kedvező időszak. A begyökeresedett tövekről távolítsuk el a téli takarást, és az elfagyott hajtásokat arasznyira a talaj felett vágjuk vissza.

Nyár – szaporítás

A legegyszerűbben kora nyári dugványozással szaporíthatjuk. A megvetés is lehetséges, de így nevelt tövek csak öt év múlva kezdenek virágozni.

Ősz – fagyvédelem

Bár hajtásai télen többnyire visszafagynak, tavasszal tőből újra kihajtanak. Mindenekelőtt a kék sudárzsályát takarjuk be télre lombbal vagy fenyőgallyakkal.