Mangó (Mangifera indica) termesztése, gondozása

Aki a piacon vagy élelmiszer-áruházban mangót vásárol, ne dobja el a magját. Ebből ugyanis szép dézsás növényt nevelhetünk, amellyel erkélyünket vagy teraszunkat díszíthetjük.

Mangófa jellemzői

A mangófa eredetileg Indiából származik, de ma már a Föld valamennyi trópusi vidékén megtalálható. A természetben harminc méter magasra nő, termése akár egy kilogrammot is nyomhat. Gyümölcse ma már nálunk is egész évben kapható.

Aki ismer olyan kertészetet, ahol egzotikus dézsás növényeket árulnak, megpróbálhat ott fát vásárolni. Ugyanakkor magról is minden különösebb gond nélkül nevelhetünk új növényt. A növény nagyon gyorsan nő, és kiterjedt gyökérzetet fejleszt, ezért szerezzünk be nagyméretű dézsát, és időben keressünk neki helyet a teraszon, illetve télen a lakásban.

A mangófa szabadban nem teleltethető – a hideg évszakban is meleget igényel. A saját nevelésű növényen sajnos ritkán fejlődik virág és termés.

A mangó gyümölcs pucolása >>>

Mangófa

Mangó ültetése

A mangófa neveléséhez bármikor hozzákezdhetünk. A nálunk kínált mangó magjai nehezebben kelnek ki, mert a szállítás során a gyümölcsök hűtőházba kerülnek. Márpedig a mag csak akkor csírázik, ha nem érte előzőleg 10°C alatti hőmérséklet.

Mangó mag csíráztatás

Először is fejtsük le a gyümölcshúst a csonthéjas magról, és nagyon alaposan tisztítsuk meg. Ha már nem érezzük síkosnak, tegyük a magot papírra, és szikkasszuk néhány napig. A magot ezután ültessük fektetve 3-4 cm mélyre. A cserépre borítsunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, és állítsuk árnyékos, de meleg (kb. 25°C) helyre.

A csírázás 4-6 hét alatt megindul. Ekkor levehetjük a fóliát, és a palántát világosabb helyre tehetjük. Fontos, hogy fiatal növényt egyenletesen öntözzük – a pangó nedvességet azonban kerüljük.

Mangófát nem hűtőházban tárolt gyümölcs magjából nevelhetünk.

Mangó gondozása

A mangófa természetes körülmények között 30 méter magasra nőhet. Dézsában nevelve sokkal kisebb marad, de így is elérheti a kétméteres magasságot. Keskeny, hosszúkás levelei kezdetben bronzvörösek, majd mélyzöld színt öltenek.

Virágzás

A fehér vagy vöröses árnyalatú virágfürtök az előző évi hajtások csúcsán helyezkednek el. Megtermékenyítés után nehéz mangógyümölcsök fejlődnek belőlük. Nagyobb dézsában nevelve nálunk is hozhat termést, különösen akkor, ha bőven termő fajta ágával oltottuk be.

A virágfürtök a hajtáscsúcsokon fejlődnek

Fény és hőmérséklet

Nyáron világos, perzselő napsütéstől védett helyet igényel. 20 °C körüli hőmérsékleten teleltessük.

Öntözés, föld, tápanyag

A föld legyen mindig enyhén nyirkos. Elsősorban a fiatal növények viselik rosszul, ha földjük kiszárad. A növekedési időszakban kéthetenként trágyázzunk. Az ásványi trágyánál jobb a szerves trágya. Ősszel és télen ne trágyázzuk. Használjunk tápanyagban gazdag, laza földet; legjobb a tőzeggel kevert, homokos agyag. Évente ültessük át.