Az anyósnyelv (Sansevieria) szaporítása

Az anyósnyelv vagy más néven szanszeviéria szaporítása az egyik legegyszerűbb feladat és sikerélményt is jelent, mert könnyen meggyökerezik.

Szaporítási módszerek

Az anyósnyelv szaporításkor két megszokott módszer közül választhatunk. Ezek a tőosztás és a levéldugványról való szaporítás.

Igaz a levéldugvány nem minden fajtánál alkalmazható, kivéve, ha beérjük egy új “zöld” növénnyel is. A színes szegélyű vagy csíkos fajták ugyanis a szaporítás e formája során elveszítik színüket és a levéldugványról szaporított fiatal példány mindig egyszínű zöld lesz. Mindezek ellenére érdemes kipróbálni ezt a szaporítási módszert is, mert nagyon érdekes.

Szaporítás tőosztással

Nagyobb példányoknál előfordulhat, hogy a gyökerek kiemelkednek a földből vagy esetleg szétfeszítik a cserepet. Ilyenkor a növényt sürgősen ültessük új cserépbe, és egyben kihasználhatjuk az alkalmat is, hogy a növényt szétszedjük. Az anyósnyelv leveleit kézzel, a gyöktörzset pedig éles késsel válasszuk szét.

A hagyományos virágfölddel megtöltött cserepekbe 3-5 gyökérrel és levéllel rendelkező növényként ültessünk.

Az anyósnyelv (Sansevieria) szaporítása tőosztással.

Szaporítás levéldugványról

Az anyósnyelv levéldugványról való szaporításához elegendő egy egészséges, hosszú levél.

Vágjuk fel a leveleket éles késsel kb. 10 cm-es darabokra, és a levéldugvány felső részét jelöljük meg kis bevágással, ugyanis fontos, hogy a dugványok alsó része kerüljön a gyökereztetéshez használt földbe (legjobb a nedves homok).

Az elültetett dugványokat tegyük kb. 20 °C-os hőmérsékletű helyre. A levéldugványokból hamarosan új növények fejlődnek.

Az anyósnyelv szaporítása levéldugványról.