Az anyósnyelv (Sansevieria) gondozása

Az anyósnyelvnek (Sansevieria) a “tönkretehetetlen” szobai dísznövények közé tartozik. Gyakorlatilag bárhol és bármilyen hőmérsékletű helyen jól fejlődik, ugyanakkor minimális gondozást igényel.

Az anyósnyelv jellemzői

Egy, még csupán 2-3 levéllel rendelkező fiatal anyósnyelv elég szegényesnek tűnhet a szemünkben, de a növény gyöktörzséből gyorsan fejlődnek az új levelek, amelyek hamar kitöltik a cserepet. Ha elbokrosodik a növény, a korábban kopár képet nyújtó levelek már inkább méltóságteljes, előkelő külsőt öltenek.

A pozsgásokhoz tartozik

Az anyósnyelv (sansevieria) hazája a trópusi Afrika, ahol mintegy 60 faja ismert.

A lakásokban leggyakrabban a szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata) található meg. Levelei színén és fonákján feketés-zöldes keresztben futó csíkok láthatók.

A szobai szanszeviéria két elterjedt kultúrfajtája  a krémszínű levélszegéllyel rendelkező ‘Laurentii’ és a tömzsi tölcsér alakú levélrozettájú ‘Hahnii’. Más fajok szegélycsíkkal, cikcakkvonallal vagy keresztben futó mintával díszítettek.

A növény szárazság idején, a pozsgás sivatagi növényekhez híven, a levelekben elraktározott vízmennyiséggel pótolja a hiányt. Nyugodtan elmehetünk tehát egy-egy rövidebb nyaralásra, anélkül, hogy a növény vízellátásáról gondoskodnunk kellene, ugyanis a szanszeviéria (anyósnyelv) önellátó ezen a téren.

A száraz szobai levegőt és a magas hőmérsékletet is jól viseli, de a hideg, huzatos ablakot nem bírja.

A kifejlett növény terebélyes és nehéz is, ezért az anyósnyelvet inkább agyagcserépbe és ne könnyű műanyag-cserépbe ültessük.

Az anyósnyelv gondozása, igényei

Az erős gyöktörzsből függőlegesen nőnek ki a sötétzöld, húsos, általában mintás levelek, amelyek akár 120 cm-t is elérhetik.

Virágzás

A szanszeviéria alapvetően a zöld dísznövényekhez tartozik, de a kifejlett példányok hozhatnak virágot is. Ezek a fürtökben elhelyezkedő, egyáltalán nem feltűnő, de érdekes és nagyon intenzív illatú fehér virágok tavasszal vagy nyáron jelennek meg.

A kifejlett növény néha fürtökben elhelyezkedő, a gyöngyvirág illatára emlékeztető fehér virágokat hoz.

Fény és hőmérséklet

Az anyósnyelv szinte bárhol jól fejlődik, de a növény számára az a legjobb, ha egész évben napos vagy félárnyékos, átlagos szoba hőmérsékletű helyen tartjuk. A száraz szobai levegőt kiválóan bírja.

Öntözés és tápanyag

A növény nem igényel sok vizet. Néha-néha hagyjuk a növény földjét egy kicsit megszáradni. Télen még kevesebbet öntözzük, mint az év többi részében. Március végétől augusztus végéig öntözzük meg a szanszeviériát havonta egyszer gyenge koncentrációjú folyékony tápoldattal/trágyával.

Átültetés és föld

Az anyósnyelvet tavasszal ültessük át, ha kinőtte a cserepét. Az átültetéshez használjunk hagyományos virágföldet.

Szaporítás

Az anyósnyelv szaporítása a gyöktörzs osztásával vagy levéldugványról szaporítható. A színes fajok levéldugványról való szaporítása esetén az új növény mindig egyszínű zöld lesz. Az anyósnyelv szaporításáról itt olvashat részletesebben.

Környezet

A többnyire egyenes levelű szigorú kinézetű szanszeviéria mellé különösen jól illenek a lágy formájú növények, mint például a sarlós aszparágusz. A nagyobb növényeket tegyük a padlóra, de a kisebb példányokat az ablakban is tarthatjuk.

Az anyósnyelv betegségei, gondozási hibái

A szanszeviéria ellenálló növény, betegségek és kártevők csak ritkán támadják meg.

A gyökérrothadás és rothadt levélrészek arra utalnak, hogy a növény túl sok vizet kapott. Ilyenkor a szanszeviériát sajnos el kell dobnunk, mert a növényt már nem lehet megmenteni.

Sápadt levelek jelzik, ha a növényt túl sötét helyre tettük. Keressünk számára világosabb helyet.

Ha a növényen kártevők jelennek meg, mossuk le a leveleket vízzel.