Érdekesség

Ehető virágok fajtái

Az ehető virágok egyre népszerűbbek a gasztronómiai világban, mint dekorációs elemek és ízfokozók. Nem csak szépek, hanem ízletesek is. Az ehető virágok használata a gasztronómiában régi hagyomány, de az utóbbi években újra népszerűségnek örvendenek.

Ehető virágok jellemzői

A régi paraszti portákon a zöldségek, a fűszernövények és a virágok teljes egyetértésben megfértek egymás mellett. Ezek közül a virágok közül nem egyet használtak gyógyászati célokra, illetve ételek fűszerezésére.

Ahogy régen, úgy ma is remekül illenek a vegyes ágyásokba. A bársonyvirág és az orvosi körömvirág még arra is képes, hogy megakadályozza a talajban megtalálható, kártevőként ismert fonálférgek szaporodását. Ezenfelül az előnyöket nemcsak a vidéki portákon. hanem a modern városi kertekben is élvezhetjük. Ezeket a növényeket a méhek, poszméhek és pillangók is nagyon kedvelik. A legtöbb egy- vagy kétéves nyári virág, amely mind a napfényt, mind a félárnyékot jól viseli, és cserépben vagy ládában is jól érzi magát.

Körömvirág

A körömvirág (Caendula officinalis) júniustól októberig citrom-, illetve narancssárga színben pompázik. Szép virágzatát sokféle célra fel lehet használni: készül belőle gyulladáscsillapító. bőrápoló balzsam, gyomorkímélő tea és szemet gyönyörködtető ehető dekoráció salátákhoz, illetve levesekhez. A tetszetős színű szirmok túrák. krémsajtok díszítésére. fűszerezésére is alkalmasak, A körömvirág ugyan egyéves. de magvai elszórásával gyakran maga gondoskodik a fennmaradásáról.

körömvirág (Caendula officinalis)
Körömvirág (Caendula officinalis)

Sarkantyúka

A sarkantyúka (Tropaeolum mojus) szép citrom- és narancssárga, illetve piros színű, sarkantyús, zigomorf virágai július és október között virágoznak. Választhatunk a bokrosan növő fajták és az akár 2 m magasra kúszó növények között, amelyeket  szépen fel lehet futtatni a kerítésre és a pergolára. A sarkantyúkát sokszor támadják meg a fekete levéltetvek. de nagyon nagy kárt nem tesznek benne. Ezért érdemes rovarfogó növényként alkalmazni: eltereli a babrál a levéltetveket.

A díszes, világosan erezett levelek hasonlóan csípősek, mint a zsázsa, és olyan mustárolajokat tartalmaznak, amelyeknek immunerősítő hatásuk van. Fűszerként salátákba, túróba. fűszervajba és pesstóba illenek, ahogy az enyhébb ízű bimbók és a virágok is. A bimbókat és a zöld burokba zárt magokat ecetbe, olajba és sóba téve tartósíthatjuk, a megszárított magokat pedig borsos fűszerporrá őrölhetjük.

sarkantyúka (Tropaeolum mojus
Sarkantyúka (Tropaeolum mojus

Illatos ibolya

A télen is zöld illatos ibolya (Viola odorata) könnyen gondozható, kis méretű évelő. a félárnyékos, hűvösebb helyet szereti a fás szárú növények alatt, és idővel magától is elszaporodik. Március-áprilisban előbújó virágai enyhén édeskés ízzel ajándékozzák meg ízlelőbimbóinkat. Jól illik tavaszi salátákhoz. édességekhez, fagylalthoz. aromás szörpökhöz és likőrökhöz. Cukorral kandírozva különleges finomságnak számít. A fiatal hajtások és a levelek is ehetőek, salátához és smoothiehoz használják őket.

illatos ibolya (Viola odorata)
Illatos ibolya (Viola odorata)

Kerti árvácska

A kerti árvácska latin neve (Viola x wittrockiana) árulkodik arról. hogy az árvácskák is az ibolya-félék családjába tartoznak, hasonlóan, mint a szarvacskás árvácska (Viola cornuta). Ugyanúgy használhatjuk a konyhában, mint az illatos ibolyát. Nem annyira aromás, inkább étvágygerjesztő, színpompás dekorációnak számít. A kerti árvácska nagy virágai szeptembertől májusig állnak rendelkezésünkre, kivéve egy rövid téli időszakot. Áprilistól szeptemberig pedig a szarvacskás árvácska szép virágaiban gyönyörködhetünk. részben még a tél folyamán is.

Kerti árvácska (Viola x wittrockiana)
Kerti árvácska (Viola x wittrockiana)

Százszorszép

Tele van a pázsit százszorszéppel (Bellis perennis)? Csodás, akkor mindig van friss leszednivaló. Virágos rét kialakításához a kereskedelmi forgalomban lehet százszorszépmagot kapni. Az igazi ínyencek a rozetta belsejéből származó fiatal leveleket részesítik előnyben. Jól illenek salátába, fűszeres sajtkrémbe, smoothieba és pesztóba. Kis, fehér virágai késő őszig virágoznak, de tavasszal és kora nyáron a legfinomabbak. A bimbókat és a félig kinyílt virágokat diós aroma jellemzi. Százszorszépleves elkészítéséhez virágfejeket használjunk, például medvehagyma levelekkel együtt. Tömött virágzatú, kétéves fajtája is ehető. Rózsaszín, illetve piros szirmaival különösen látványossá teszi a kevert salátákat.

százszorszép (Bellis perennis)

Bársonyvirág, büdöske

A gyönyörű bársonyvirágok, mint a kis büdöske (Tagetes patula), illetve a nagy büdöske (Tagetes erecta) már olyan kellemetlen szagúak, hogy az embernek aligha jutna eszébe megenni őket. Egész más a helyzet a finom és szeldelt levelű törpe bársonyvirággal vagy apró büdöskével (Tagetes tenuifolia), amely májustól októberig kis sárga, narancsszínű vagy piros virágokat hoz. Fűszeres, kesernyés leveleinek és virágainak narancs, illetve citrom íze van. Így remekül illenek salátákhoz, túróhoz, sajtokhoz, édességekhez és koktélokhoz is.

Bársonyvirág, büdöske (Tagetes patula)
Bársonyvirág, büdöske (Tagetes patula)

Hasonló a fényes bársonyvirág (Tagetes fucida) is, melynek levelei nagyok és keskenyek. Téli tárkonyként is ismert, ami utal a növény felhasználási módjára. A csinos kis virágok íze ánizsra emlékeztet, saláták és desszertek díszítésére használják.