Gyümölcs

Miért kell megmosni a zöldséget, gyümölcsöt?

A szín és az illat annyira csábító egyesek számára, hogy vásárlás után azonnal megeszik a gyümölcsöt, és elfelejtik, vagy néha nem is tudják vagy nem akarják tudni, milyen következményekkel járhat az egészségükre nézve, ha mosatlan gyümölcsöt esznek.

Ezért nem szabad gyümölcsöt enni anélkül, hogy előbb megmosnánk. Ez minden gyümölcsre vonatkozik – még az olyan apró gyümölcsökre is, mint a bogyós gyümölcsök, az eper, a málna vagy a szeder, amelyeket jól le kell öblíteni – végig folyó víz alatt.

Veszélyes mérgezés

Ha a mosatlanul, megevett gyümölcsökön baktériumok vagy kémiai szennyeződések voltak, a mérgezés tünetei igen gyorsan jelentkezhetnek!

Tünetek: hasi fájdalom, hányás, hasmenés, láz, rossz közérzet.

Mit tegyünk: orvoshoz kell fordulni, aki a tünetek súlyosságától függően megfelelő kezelést javasol.

  • Ha az elfogyasztott gyümölcs állati ürülékkel volt szennyezett, a legnagyobb veszélyt az echinococcus fertőzés jelenti. Az Echinococcus egy olyan galandféregfaj, amely a városi területeken egyre gyakrabban előforduló rókák bélrendszerében él. E parazita petéi a fertőzött állat ürülékével ürülnek. Mindenhol megtalálhatóak – fűben, erdei tavakban vagy más olyan helyeken, ahol állati ürülék található. Főleg erdei bogyós gyümölcsök, eper, áfonya vagy szeder fogyasztása után kerülnek a szervezetünkbe. A kutyák is hordozhatják őket, a bundájukhoz kerülve.

A parazita vékonybélben lévő petéiből a szervezetbe való bejutás után a lárvák szabadulnak fel. A lárvák a májban, a tüdőben vagy az agyban fészkelnek be, és többkamrás echinococcosist okoznak. A szervekben ciszták alakulnak ki, amelyek átmérője akár 30 cm is lehet. A betegség akár 10-15 évig is tünetmentes lehet, ezért a felismerés és a diagnózis felállítása nehéz. A fokozatosan jelentkező tünetek rákra utalhatnak.

A teljes gyógyulás kórházi kezelést igényel, ami a parazita sebészi eltávolítását jelenti az érintett szervből.

Mire figyelj?

Nyáron kevesebb citrusfélét eszünk, mert van sok őshonos gyümölcsünk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a citrusfélék Dél-Európából és más kontinensekről érkeznek hozzánk. A szállítás során érnek, és ahhoz, hogy “jó állapotban”, azaz nem romlottan és nem penészesen jussanak el hozzánk, az utazás idejére különböző vegyszerekkel – tartósítószerekkel, fényesítőkkel, gombaölő szerekkel – tartósítani kell őket.

Ezért hámozás előtt meg kell mosni őket, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor a gyümölcsökkel együtt a szánkba kerül, ami a héjon volt. És természetesen ezeket nem tolerálja jól a testünk ha a szervezetünkbe kerül. Ezenkívül a gyümölcs hámozása után is ajánlott a kézmosás, és csak ezután szabad fogyasztani. Ebben az esetben a túlbuzgóság itt is üdvözlendő, mert jobb élvezni a citrusfélék ízét, mint a mérgezés tüneteivel küzdeni.