Érdekesség

Gyógynövények fajtái és felhasználásuk

Az ember legrégibb gyógyszerei a gyógynövények, amelyek ma sem hiányozhatnak a házipatikából. Ha ismerjük felhasználásuk módját, sokféle betegséget enyhíthetünk, sőt orvosolhatunk velük.

A gyógyfüvek mindentudó kis növények

Ha a gyógyfüveket sikerrel akarjuk alkalmazni, ismerni kell felhasználásuk módját. A gyógyfűbarátok néha önmaguk legjobb orvosai.

A számtalan növényfajta közül valószínűleg a gyógyfüvek felhasználási lehetőségei a legváltozatosabbak.

A rozmaring és a levendula helye az ágyneműtartó, ahol a párnáinkat, lepedőinket illatosítja.

A konyhában a bazsalikom, a majoránna, és a metélőhagyma az ínyenceknek biztosít kulináris élvezeteket.

Az üröm és a menta feltűnő színű virágával és ezüstösen csillogó levelével kertünk dísze.

A gyógyfüveket azonban mégis gyógyhatásuk miatt kedvelik leginkább. A sok jótékony recept évezredek óta generációról generációra öröklődik.

Sokféle bajt orvosolnak

A gyógynövények a növekedési időszak befejeztével teljesen vagy csak a föld alatti részekig elhalnak. Bizonyos fajták csupán egy évig, mások két-három évig élnek. Ezek a viszonylag rövid életű növények azonban nagyon hasznosak a különféle testi és lelki bajok orvoslására.

Mitől gyógynövény a növény?

Manapság az a legegyszerűbb, ha gyorsan bekapunk egy tablettát, sőt az orvos is könnyen elérhető. Pedig, ha egy kicsit kiismernénk magunkat a gyógynövények világában, erre egyáltalán nem lenne szükség.

Például a tüdőfüvet már az ókorban is sikerrel alkalmazták tüdő- és májbántalmak, hasmenés és fogfájás ellen. A kerti zsázsa meggátolja a hajhullást, kifakasztja a gennyes keléseket, és – ha hihetünk a régi írásoknak – felkorbácsolja a szenvedélyeket.

Diokoridész, görög orvos már a Kr. u. az I. században könyvet írt a növények gyógyító hatásáról. Műve – De Materia Medica – csaknem 1500 éven át meghatározó jelentőségű volt a gyógynövény terápiában.

Elismert, de titokzatos tudomány

A nagy hatású aprócska növények ismerete mindig csak kevesek privilégiuma volt. Az anyákról a lányokra, a tanítómesterek által csak a legjobb tanítványokra hagyományozott, titkos recepteket szigorúan őrizték. Sok történet keringett boszorkányokról, akik nemcsak gyógyírt tudtak készíteni, hanem a méregkeveréshez is értettek.

A néphit szerint gyógyfüvekkel és ráolvasással természetfölötti hatást tudtak kiváltani. A repülő boszorkányokról szóló mendemondák titokzatos ködöt vontak a gyógynövények ismerői köré.

Ki kell próbálni

Az egyik legkedveltebb gyógyfű a rozmaring. A Földközi-tenger szigetein bokrokban nő. Nevének jelentése: “tengeri harmat”. Kiváló szíverősítő. Egy kávéskanál rozmaringot forrázzunk le egy csésze vízzel és kortyolgassuk el reggelire. Hatásos, de ártalmatlan gyógyszer.

Nátha ellen – kamilla

Mindannyian tudjuk, milyen kellemetlen ha eldugul az orrunk. Ilyenkor igen jótékony és enyhítő hatású a kamillás gőzölés. 4 kávéskanál kamillavirágot öntsünk le 2.5 dl forrásban levő vízzel. Öntsük fel 1 liter nagyon forró vízzel, és jól keverjük el. Fejünket tartsuk a kamillás tál fölé és takarjuk le tiszta törölközővel. 10 perc múlva már érezhetően megkönnyebbülünk, bőrünk friss lesz, arcunk kipirul.

Nátha ellen kiváló a kamillavirág

A levendula illata megnyugtat

A levendulás fürdő elsősorban alvászavar esetén ajánlott. 100 gramm levendulavirágot 1 L vízzel felforralunk, és a fürdővízhez adjuk, ez kb. 38 °C-on kellemesen lazító hatású. Fürdés után meleg, puha törülközővel szárítkozunk meg, majd feküdjünk le.

A levendula reggeli tea formájában is nyugtató hatású. Elegendő már 1 kávéskanál levendula leforrázása 1 csésze vízzel. Akik szívesen nassolnak, de egészségesen akarnak táplálkozni, fogyasszanak levendulamézet. Tisztán és forró tejben is nagyon finom.

 

A természet kimeríthetetlen patikája

Ma már számtalan gyógynövényt ismerünk.

Érdemes megpróbálkoznunk “Isten patikájával”. A gyógynövények hatása néha egészen meglepő, ezért óvatosan adagoljuk őket. A túladagolás ellentétes hatást válthat ki! Akut, rendkívüli fájdalom esetén azonban feltétlenül forduljunk orvoshoz! Gondoljunk arra, hogy régen az orvosok jól ismerték a gyógynövényeket.

Nyugodtan kérjük ki orvosunk véleményét a természetes gyógymódok hatásáról. Hátha kapunk egy egészen különleges receptet…