Mimóza (Mimosa pudica) gondozása, virága, szaporítása

Amint hozzáérünk a mimózához, azonnal összezárja leveleit, amelyek így hegyes tövisekre hasonlítanak. Ezzel a látványos trükkel tartja távol a növényevő állatokat.

A mimóza bemutatása

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) Brazília szteppéin hatalmas területeket borít be. Az állatok hamar lelegelnék, ha nem védekezne.

Levelei a legenyhébb érintésre összezárulnak, és tövisekhez vagy tüskékhez hasonló alakot öltenek. Ez a jelenség esőben és szélben is tapasztalható, de csak akkor, ha a hőmérséklet meghaladja a 18 °C-ot.

Ha a szemérmes mimóza elegendő mennyiségű fényt kap (de ne érje perzselő napsütés), nyáron rózsaszínes, lilás, pihés virággömböt nevel. Nyáron, szép időben, védett helyre a szabadba is kitehetjük a növényt. A kereskedelemben gyakran mimóza néven kínált sárga virágú ágak a tengerpartról importált akácfélélhez tartoznak.

Az igazi mimóza virág-gömbjei rózsaszínűek vagy lilák, púderpamacsra hasonlítanak. A tavasszal kínált sárga “mimózák” valójában akácok.

Az “érzékeny, mint a mimóza” jellemzés nem egészen helytálló, de igaz, hogy a mimóza is támaszt bizonyos igényeket. Sok friss levegőre van szüksége, a cigarettafüstöt pedig egyáltalán nem bírja. Kedveli viszont az állandóan magas páratartalmat.

Ha a szemérmes mimóza elvirágzik, veszít vonzerejéből.

A mimóza gondozása, igényei

A cserjeszerű szemérmes mimóza 30-50 cm-re nő meg. A kecses növésű növény összetett levelei hosszúak, ujjakra hasonlítanak.

Virág

A júliusban, augusztusban megjelenő rózsaszínű virágzat kicsi púderpamacsokra emlékeztet. A virágoknak nincs illatuk.

Fény, hőmérséklet

A szemérmes mimóza világos helyet igényel, de a perzselő napsütést nem bírja. Ha a hőmérséklet 21 °C fölé emelkedik, szellőztessünk.

A növény kedveli a magas páratartalmat, ezért párologtassunk vizet a szobában, vagy permetezzük leveleit.

Öntözés

A növekedési időszakban a növény sok lágy vizet igényel. Az öntözővízhez hetente adjunk tápoldatot is. Néha mossuk le a növényt.

Föld, átültetés

Agyagtartalmú földbe ültessük. Átültetni az év folyamán nem kell. Tegyünk mellé támasztékot is.

A szemérmes mimóza szép alakú, élénkzöld levelei miatt rózsaszín virágai nélkül is kedvelt szobanövény. A legjobb helye a világos, meleg ablakpárkányon van.

A szemérmes mimóza szaporítása

Mivel amúgy is nehéz átteleltetni, szaporítsunk minden évben új növényt magról.

1. Tavasszal szaporítsunk magról

Februárban vagy márciusban töltsünk meg egy cserepet általános virágfölddel, majd szórjuk rá a magokat, és lazán fedjük be őket földdel. Öntözzük meg kézmeleg vízzel, majd fedjük le a cserepet szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával vagy üveglappal, és tegyük 20-30 °C hőmérsékletű helyre.

A sűrűn kikelő magoncokat ritkítsuk ki, hogy a kis növényeknek legyen elég helyük a fejlődéshez.

2. Ültessük át

Ha a magoncokat már meg tudjuk fogni, 2-3 darabot ültessünk össze egy-egy közepes cserépbe.

3. Tegyük a növényeket világos helyre

A fiatal növényeknek világos helyre van szükségük, de közvetlen napsütés ne érje őket. Rendszeresen öntözzük.

4. Adjunk tápoldatot

Átültetés után két-három héttel adjunk először tápoldatot a növényeknek. Ettől kezdve hetente kapjanak belőle.

5. Dobjuk el a régi növényt

Ha a növények ősszel már nem olyan szépek, és a leveleiket is lehullatják, ideje megválni tőlük.Ha lakásban való átteleltetésük nagyon nehéz. Ha mégis meg szeretnénk próbálkozni vele, keressünk a növénynek világos, hűvös, de fagymentes helyet.

Ha megérintjük a leveleket, összezárulnak.