Hagymás virágok

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

Bár igénytelen vadnövény, szépsége felveszi a versenyt a kerti nősziroméval.

Mocsári nőszirom jellemzői

A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) vagy más néven sárga nőszirom, vízközelben érzi jól magát. Természetes élőhelyein már csak ritkán fordul elő, ezért védett növény. Kard alakú levelei kiterjedt zsombékot alkotnak. Sárga virágai májusban és júniusban nyílnak. Kertben az alapfaj és néhány, az eredetitől eltérő virágszínű, nemesített fajta egyaránt nevelhető.

Halványsárga virágú a ‘Bastardii’ és a ‘Fahle Ilge’, középsárga a ‘Beuron’ és az ‘figengold’. A ‘Golden Queen’ virágai nagyok és aranysárgák. Létezik egy krémszínű (Alba), illetve egy telt szirmú (‘Flore Pleno’) fajta is. A ‘Variegata’ mutatós levelei zöld-sárga csíkosak. A ‘Typ Keukenhof’ törpe fajta, 30 cm magasra nő.

A foltos nőszirom (Iris versicolor) Észak-Amerikában vadon élő növény, de már Európában is meghonosodott. Halvány liláskék virágait sötét erezet díszíti, felálló szirmai feleolyan hosszúak, mint a lecsüngő szirmok. A ‘Kermesina’ fajta szépen erezett, karmazsinpiros virágokat hoz.

sárga nőszirom (Iris pseudacorus)
sárga nőszirom (Iris pseudacorus)

Mocsári nőszirom ültetése

A mocsári nőszirom mutatós, egyszerűen gondozható növény, amely minden valamelyest nyirkos helyen jól fejlődik. Akkor a legszebb, ha vízben vagy víz közelében nő. Különösen ajánlott természetes hatású kerti tóba. A tó szélén lévő mocsaras területen, illetve patak folyása mentén 10 cm-es vízmélységig kedvezőek a feltételek. Itt rövid idő alatt elterjednek sűrűn növő levélcsomói. Kisméretű tavaknál tanácsos növénykosárba ültetni, nehogy túlságosan elterjedjen és elnyomja a többi növényt.

Ültetés lépései

A mocsári nőszirmot ősz elején vagy kora tavasszal ültessük el.

1. Lazítsuk fel a talajt és dolgozzunk bele bőven komposztot.

2. Ássunk 7,5 cm mély lyukakat. Az amerikai nőszirmot 15-25 cm-es, a mocsárit 30-45 cm-es tőtávolsággal ültessük.

3. Helyezzük a rizómákat a mélyedésekbe. Egyenletesen terítsük szét a gyökereket úgy, hogy ne törjenek meg.

4. Takarjuk be a rizómákat 2,5-5 cm vastag földréteggel. Nyomkodjuk le a földet. és öntözzük meg. Vékonyan fedjük takaróanyaggal.

5. Kedvező helyen alig igényel gondozást. Tavasszal vágjuk le az elhalt leveleket, és alkalmanként trágyázzunk komposzttal.

Mocsári nőszirom gondozása

A mocsári nőszirom egyszerűen gondozható hagymás növény. Májustól júliusig virágzik. Tűző napsütésben virágzik a legpompásabban. A száraz talajba ültetett növényeknek kedvezőbb a félárnyék. Nyirkos talajt kedveli. Jól fejlődik 10 cm-es vízmélységig.

Kora tavasz – ültetés és visszavágás

Kedvező ültetési idő. A begyökeresedett növények elhalt, hervadt vagy törött leveleit vágjuk vissza a talaj fölött 10 cm-rel. Terítsünk a növények közé érett komposztot.

Nyár – gondozás

Tisztítsuk ki az elnyílt virágokat. Ha magról akarjuk szaporítani a mocsári nőszirmot, ne távolítsuk el a virágokat, hanem hagyjuk beérni a magtokokat. Az állományt egyszerűbb azonban tőosztással szaporítani.

Ősz – ültetés és tőosztás

A rizómákat kora ősszel is elültethetjük. Ássunk ki nagyobb állományokat és ásóval vágjuk őket több részre.

Kártevők és betegségek

Esős években napperzselés léphet fel, amelyet egy gombabetegség okoz. A levélcsúcsokon foltok keletkeznek, amelyek virágzás után tovább terjednek, és végül a levelek elszáradnak. Megelőzésképpen tavasszal, kihajtás előtt távolítsuk el a régi levélmaradványokat.