Érdekesség

Végleges gyomirtás házilag

A gyomok elleni ádáz harc a kertészkedés természetes, kötelező velejárója.

A gyomirtás módszertana

A gyomirtás minden kertben folyamatos probléma, amely ellen változatos módszereket lehet bevetni. A gyomirtás három fő feladatkörre osztható, ezek a megelőzés, a fizikai gyomtalanítás és a vegyszeres (kémiai) irtás.

végleges gyomirtás házilag

Gyom kialakulásának megelőzése

A prevenció azért is fontos, mert a jól előkészített területen sokkal kisebb arányú a gyomosodás. A megelőzési módszerek sokfélék lehetnek.

Idetartozik az ültetés (díszágyások vagy veteményes) előtt a talaj megfelelő preparálása, a mélyre ható átforgató ásás, amely lehetővé teszi a gyommaradványok kiszedegetését, így nem lesz miből kihajtaniuk (ettől persze később még megjelenhetnek más forrásból).

Fontos az átgondolt gyepstratégia is! A pázsitos talaj alacsonyabb, medenceszerű részein összegyűlhet a víz, ami kedvezhet többféle gyomnak. Az ilyen kertrészeket megfelelő vízelvezetéssel vagy feltöltéssel kell kevésbé gazbaráttá alakítani.

Többféle gyom az árnyékot kedveli, ezek ellen az árnyékolás megszüntetése válhat be. A nem használt területeket talajtakaró növényekkel lehet beültetni, az ágyásokat pedig geotextil és mulcs kombinálásával lehet tartósan gyommentessé tenni.

gyomirtás

Fizikai gyomirtás, menetesítés

Itt alapvetőeb a jó öreg gazolásról, vagyis a kézi vagy kéziszerszámos felszedésről, kihúzásról van szó, mely ugyan fáradságos, de roppant hatékony, ha alaposan végezzük.

A gyomok többsége a talajban maradó gyökérmaradványokról is képes kihajtani, így a legjobb a gyökerestül való kihúzás, de a kapás irtás is jó hatásfokú, főleg ha rendszeres, így a gyomok ereje idővel elfogy.

A magukra hagyott, parlagi területek szinte biztosan elgazosodnak, így vagy rendszeres mentesítést, vagy a már említett fedést, mulcsolást igénylik.  Az erősen fertőzött kertrészeket radikális, ám vegyszermentes módszerrel is lehet kezelni, ilyen a fóliás takarás.

A kaszálást, tarvágást követően erős, átlátszatlan fóliát kell kiteríteni, majd azt súlyokkal fixálni. A takarás alatt garantáltan kipusztul minden növényzet, de sajnos ez időbe, akár hetekbe kerülhet. Optikailag javít a helyzeten, ha a fóliás takarásra Raschel-hálót vagy egyszerűen műfüvet terítünk, így a látvány  – legalábbis kissé távolabbról -nem lesz nagyon elütő.

Frappáns eszköz a gyomégető, amely több száz fokos hőt fejleszt pár ujjnyi területen, így a térkövek, járólapok, járdarepedések között kibúvó gyomokat könnyen eliminálja.

Vegyszeres gyomirtás

A gyomirtó kemikáliák jelentik általában a végső és egyben a legkönnyebb megoldást, a legtöbben mégis megpróbálják elkerülni a vegyszereket, hiszen veszélyes, nem környezetbarát anyagról van szó. Tudni kell, hogy a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető szerek többsége nem túl jó hatásfokú, a valóban hatékony permetszerek csak megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek számára hozzáférhetők, éppen a veszélyességük miatt.

Létezik úgynevezett totális gyomirtó szer, mely minden növényt elpusztít. Ezt általában olyan helyeken használják, ahol nincs vagy ritkán van lehetőség kaszálni, gyomlálni vagy füvet nyírni.

Így amennyiben az enyhébb fizikai vagy biokertészeti módszerek nem  válnak be, érdemesebb szakosodott vállalkozót megbízni a gyomirtással, mintsem laikusként különféle kemikáliákkal próbálkozni.

Ecetes gyomirtás

Egy másik, régi jól bevált módszer az ecettel való gyomirtás. Ebben az esetben célszerű minél nagyobb ecetsav tartalmú ecetet használni, ezért a 20 %-os a teljesen jó. Hígításra nincs szükség, ahogy  – az én tapasztalatom szerint – folyékony szappan belekeverésre sem.