Petrezselyem (Petroselinum) termesztése

A saját zöldség termesztés az egyik legélvezetesebb munka, még ha nem is mindig olyan egyszerű. Most a petrezselyem termesztésének és felhasználási módját mutatjuk be.

Petrezselyem fajtái és jellemzői

A konyhában sokféleképpen felhasználható petrezselyem (Petroselinum crispum – fodros metélőpetrezselyem) körülbelül 20 cm magasra nő, és kétéves növény, ami azt jelenti, hogy csak vetés után évben virágzik, és addig fel is lehet használni.

Főbb jellemzők

Tudományos név:

Petroselinum

Család:

Ernyősök.

Elhelyezés:

Napon, félárnyékban.

Tápanyagszükéglet:

Közepes.

Vetés:

Február végétől ablakpárkányon, március közepétől ágyásba vethető.

Palántázás:

Március közepétől júliusig.

Betakarítás:

Májustól a következő év tavaszáig.

Megjegyzés:

Cseépben nevelhető.

A levél- vagy metélőpetrezselyemnél megkülönböztetünk fodros levelű fajtákat, mint például a ‘Mooskrause’, és a ‘Darki’, illetve sima, erőteljesebb ízű levelűeket, mint az ‘Einfache Schnitt’ vagy a ‘Gigante d’Italia’.

Levél- vagy metélőpetrezselyem

 

Levélpetrezselyem vetése, gondozása

 

Fodros levélpetrezselyem

A gyökérpetrezselyem (petroselinum crispum var. tuberosum) ritkábban ültetett specialitás, amelynek gyökerét késő ősszel lehet felszedni. A fehér karógyökeret leveszöldségként vagy nyersen is lehet fogyasztani.

Gyökérpetrezselyem

Nem olyan egyszerű

A petrezselyem esetében sokszor adódnak problémák: Levelei sárgásbarna színezetűek vagy csenevészek lesznek. Ez legtöbbször a túl nedves vagy túl száraz gondozás miatt következik be, esetleg azért, mert újra és újra ugyanoda ültetjük a növényt, vagy mert túl sok közvetlen napfény éri.

Petrezselyem ültetése, vetése

A petrezselyem általában félárnyékban jobban fejlődik, mint kifejezetten napfényes környezetben, és humuszban gazdag talajt igényel. Mivel önmagával összeférhetetlen, csak 4-5 év kihagyás után szabad újra ugyanarra a helyre vetni.  A petrezselyem nem szereti a saláta és más ernyősök közelségét, mint például a kaprot és a sárgarépát. Szinte mindenhez passzol, még az eperhez is, de a legjobban a vörös- és póréhagymához.

Legegyszerűbb, ha palántákat vásárolunk, amelyeket március közepe és július között ültethetünk ki. Magról szaporítás esetén (március közepétől) nagy türelemre van szükség, mert a magok csak 3-4 hét elteltével csíráznak ki. Ezért legjobb, ha retek- vagy zsázsamagokat is vetünk a vetőbarázdába, mert ezek korábban csíráznak ki, és így látni fogjuk, hol vannak a sorok.

Az ideális sortávolság 20-25 cm. A növények kifejlődése után érdemes ritkítással a 10-15 cm-es tőtávolságot kialakítani.

Petrezselyem gondozása

Miután kifejlődött a növény, lássuk el a petrezselymet szerves trágyával: a nyár folyamán egyszer kétszer végezzünk tápanyag-utánpótlást. Fontos, hogy egyenletesen öntözzük, illetve rendszeresen kapáljuk, vagy tegyünk alá mulcsot.

Ha tűlevelű gallyakkal fedjük be a növényeket, akkor gond nélkül képesek átvészelni a telet.

Azt is megtehetjük, hogy néhány példányt késő ősszel kiásunk, cserépbe ültetjük, és betesszük a szobába, ahol világos és mérsékelten meleg környezetben tarjuk. Így egész télen lesz friss petrezselymünk.

Mikor szedjük?

A levélkéket a szárral együtt májustól egészen a következő tavaszig szüretelhetjük. Ha azonban kora nyáron megjelennek a virágzatok, a növény élvezhetetlenné válik. Ha a metszésnél a belső szívleveleket meghagyjuk, a növény újra kihajt. Legjobban fagyasztani, vagy olajban eltenni érdemes. Szárítani is lehet, de az aroma nagy része kárba vész.

Petrezselyem fagyasztása

Gyakran csak egy kevés petrezselyemre van szükségünk – a többi pedig tönkremegy.

Annak érdekében, hogy a hideg évszakokban ne vásároljon petrezselymet magas áron, jobb, ha nyáron időt szánunk rá, és a petrezselymet télire lefagyasztjuk. A fagyasztás megőrzi a növény jótékony tulajdonságait, aromáját és ízét.

Petrezselyem fagyasztása
  1. Friss petrezselymet mossuk meg, aprítsuk fel, és tegyük jégkocka készítőbe.
  2. Öntsünk rá vizet, és fagyasszuk le.
  3. A lefagyasztott fűszernövénykockát tegyük fagyasztózacskóba.

Amennyiben nagyobb mennyiségre, mondjuk egy egész csokorra van szükségünk, úgy a petrezselyem csokrokat miután megmostuk, helyezzük be fagyasztótasakba és fagyasszuk le.