Szobanövény

A szemölcskaktusz (Mammillaria) gondozása, igényei

A szemölcskaktuszok (Mammillaria-k) nemcsak a gömb alakú kaktuszoknak a törzsfejlődésben legfejlettebb fokra jutott csoportját képviselik, hanem a legnagyobb nemzetséget alkotják a kaktuszok családjában.

Eddig néhány száz fajt írtak le, melyekből mintegy 220-at ismertek el a botanikusok. A szemölcskaktuszok hazája Mexikótól Kolumbiáig terjed. Leggyakrabban a M. zeilmanniana-t árusítják, tömött koszorúban elhelyezkedő sötétpiros virágaival és a M. elegans-t, amelyet kb. 8 cm széles, finom, fehér tövisek borítják, virágai pedig kárminpirosak. A kaktusztermesztőktől még sok más érdekes faj is beszerezhető, sőt Mammillaria magkeverékhez is hozzájuthatunk.

Virágai többnyire koszorú alakban övezik a gömbölyded kaktusztestet, színskálájuk a fehértől a sárgán, a narancson, rózsaszínen a piroson át a liláig terjed. Gyakran bogyószerű, többnyire fénylő piros terméseket is nevel.

Gondozása, szaporítása

A szemölcskaktusz minél sűrűbben tövises, annál naposabb, minél zöldebb, csupaszabb, annál árnyékosabb, illetve védett helyet kíván. A szemölcskaktusz a meleg, de levegős környezetet kedveli, télen viszont tartsuk 5-10 °C-on.

Talajigénye a  kaktuszföld vagy Florasca B virágföld. Márciustól októberig mérsékelten öntözzük, az erősen tövises fajok szinte alig igényelnek vizet. Télen csak azokat a fajokat öntözzük, amelyek virágozni kezdenek. Tavasztól őszig havonta egyszer kaktuszműtrágyával tápoldatozzuk. Átültetés: szükség szerint, virágzás után. Szaporítás: sarjleválasztással, tőelosztással vagy magvetéssel szaporítható. A homokos talajba vetett magokat tartsuk egyenletes melegen (20-26 °C) és nedvesen, üveglappal takarva. A csírázás 2-8 hetet vesz igénybe.