Okra (Abelmoschus esculentus) a házikertek ritkasága

Az afrikai származású okra több mint 2000 éves kultúrnövény. Termesztése jelenleg Brazília északkeleti részére, Észak- és Nyugat-Afrikára és a kelet mediterrán térségre koncentrálódik.
Zsenge termését fogyasztják, amely küllemében a paprikához, ízében egyesek szerint leginkább a zöldbabhoz, mások szerint a padlizsánhoz vagy a cukkinihez hasonlít.

Okra botanikai leírása

Az okra (Abelmoschus esculentus, Hibiscus esculentus) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik, a gyapot közeli rokona. Feltételezett géncentruma Afrika. Ma is vadon terem a Fehér Nílus mentén, a Nílus felső folyásánál és Etiópiában. A spanyol mórok közvetítésével kerülhetett Európába.

A fajtától függően 50-150 cm magas növény főgyökere mélyre kúszik, szórtan álló alsó levelei csaknem épek, a felsőbb állásúak mélyebben tagoltak. A növényt borító szőrök miatt érintése allergiás reakciót válthat ki az erre érzékenyekben. Nagy, sárga virágai éjjel nyílnak ki egy napra. Zsenge, paprikára emlékeztető küllemű toktermését fogyasztják.

A termés a 4.- 6. naptól intenzíven növekszik, megindul a termésfalban a minőséget rontó, sőt a fogyaszthatóságot is kizáró, a 9. naptól hirtelen felgyorsuló rostképződés. Az érett termés felreped, és a magvak kihullanak belőle. A vastag falú magvaknak csak mintegy 50-80%-a csírázik ki, ha a hőmérséklet nem kevesebb 15-16 foknál.

Az érett termés magjait kávépótlónak pörkölik. A magból nyert okra olajat egyes mediterrán országokban főzéshez használják.

Az okra termesztése

Bár a világ egyes részein közönséges zöldségféle, nálunk különlegességnek számít. Törökországban, Görögországban, Bulgáriában közismert, Szerbiában még foglalkoznak vele, a mi zöldségkínálatunkból azonban már hiányzik. Magyarországon 40 évvel ezelőtt próbálkoztak először honosításával. A 20. század elején olyan, azóta közismertté vált zöldségek között említik, mint pl. a padlizsán. Majd évtizedekre megfeledkeztek róla. Az 1960-as években fedezték fel újra. Ennek egyik oka, hogy életfeltételei a mérsékelt öv melegebb részein optimálisak. Hazánkban van termesztésének legészakibb határa.

Ma is ritka különlegességnek számít, és csak házikertekben lelhető fel. Nálunk optimális vetési ideje május közepe. Július elején, közepén kezdhető, és szeptember elejéig folytatható.

Az okra termése

Viszonylag kevés kalóriát tartalmazó, ásványi sókban gazdag, magas pektin tartalmú zöldségféle. A többi zöldségféléhez viszonyítva aránylag sok fehérjét, kalciumot, vasat, B1-, és B2-vitamint, pektint, közepes mennyiségű C-vitamint, PP-vitamint és kevés karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmaz.

Főbb termőhelyein leszedett termését feldarabolva levest, lecsót és húsokkal összefőzött köreteket készítenek belőle. Önálló fogásként vajban, olajban sütik ki. Magas pektin tartalma következtében a belőle készült ételeket nem kell berántani.

Olyan világszerte ismert ételkülönlegességek nélkülözhetetlen alapanyaga, mint az amerikai kontinens kedvenc levese a gombo soup vagy a bolgár gyuvecs. Ha valakinek kedve kerekedik okrát nevelni a kiskertben ismerkedjen meg az ízével. Okra konzerv nálunk is kapható. Idényben a nagyobb Vásárcsarnokokban, piacokon is előfordul.

Az okra gondozása

Magyarországon hőigényének csak a minimuma biztosított, és az is csak hosszúnappalos feltételek mellett. Rövid nappalos növény, de vannak a hosszúnappalos körülményeket is jól tűrő fajtái. Csak szélsőséges körülményeinket is jól tűrő, rövid tenyészidejű, jó minőségű fajtákkal próbálkozzunk.

Nálunk csak déli fekvésű, lazább szerkezetű, könnyen felmelegedő talajokon termeszthető. Az áprilisban elvetett magvakból kelt palántákat a májusi fagyok után ültessük napos, védett helyre. A kiültetés előtt komplex műtrágyát (N:P:K 2:3:2) vagy szervestrágyát igényel, majd kiültetés után 4, később 6 héttel N fejtrágyázásra van szüksége (30-40 kg/ha).

Vízigénye mérsékelt, jellemzően a paradicsoméval megegyező. Mind az átmeneti vízhiányt, mind a rövid ideig tartó vízborítást elviseli.

Légjárta környezetben kicsi az esélye, hogy a kártevők megtámadják.

Július második felében kezd virágozni. A termés a virágzást követő 4-6 nap múlva szedhető. Érett magvak a virágzás után egy hónappal foghatók.