Fűszer- és gyógynövény

Egynyári fűszereink kezdő kertészeknek

A kezdő kertészek egynyári fűszernövényeket neveljenek a ház körül, hiszen ezek gyakran igénytelenek, gyorsan fejlődnek, illatuk, ízük, gyógyító erejük mellett szépségük is sok örömet ad.

Kerti zsázsa (Lepidium sativum, Brassicaceae – keresztesvirágúak)

A kerti zsázsa csíranövény-állapotban is fogyasztható és ilyen formában nincs kötve az időjáráshoz. Nem kell mást tennünk, csak egy lapostányérba elegyengetett vattán szétteregetjük a magvakat. A vízről ne feledkezzünk meg, a talajként használt vattát tartsuk állandóan nedvesen. Ha megjelennek a kis csíranövénykék, már “arathatunk” is.

Kerti zsázsa (Lepidium sativum)

Íze leginkább a tormához hasonló, de attól sokkal gyengébb. Előnyös étrendi és gyógyászati hatását gazdag vitamin-és ásványi elem-tartalmának, valamint egyéb jellegzetes vegyületeinek köszönheti.

Fogyasszuk túróhoz, salátákhoz, mártásokhoz. Szabadföldbe március végétől vethető. Gyorsan csírázik, egyenletes növésű homogén állományt alkot, ha a herbicidek és talajfertőtlenítők maradványai már nem találhatók a talajban.

Koriander (Coriandrum sativum, Apiaceae – ernyősök)

Termését (Coriandri fructus) fogyasztjuk, amelynek aromája, illata muskotályos jellegű. Nem véletlenül használják a borhamisítók. A fűszerecetek, fűszerolajok, kedvelt alkotórésze, kenyérfélék, mézeskalácsok fűszere. Gyógyászati felhasználása során az emésztőnedvek elválasztását serkentő hatását használják ki. Kiskertben termeszteni nem érdemes, hiszen konyhánk számára termését bárhol olcsón megvásárolhatjuk. Cserépben hajtatva és a 15-20cm nagyságú növényeket levágva, salátaként is felhasználható, ha valaki kedveli a csípős, a megszokottól eltérő ízeket.

Koriander (Coriandrum sativum)

Majoránna (Majorana hortensis, Labiatae – ajakosok)

Bár Cipruson, Törökországban, Afrika északi részein évelő, nálunk egynyáriként termesztik Ha nem nagyon hideg a tél, hazánkban is áttelel. Már a rómaiak is kedvelték aromáját, illatát. Haj illatosításra használták, de ismerték gyógyhatásait is. A növény ugyanis szélhajtó, emésztésserkentő, anyagcsere élénkítő hatású. A majoránna miután illóolaj tartalmának köszönheti kellemes, jellegzetes aromáját, a főzés befejezése előtt tíz percnél korábban nem érdemes az ételhez adni.

Majoránna (Majorana hortensis)

Ha március közepén elvetjük, sima, tömörített talajra vessünk, és alig takarjuk, legfeljebb fél cm földréteggel. Jó vízgazdálkodású, szellős talajba kerüljön. Bimbós állapotában vágjuk. A szárról a leveleket felülről lefelé haladva húzzuk le, és szárítás után tartsuk papírzacskóban.

Egy évben 2-3-szor vágható. Sokszor kell kapálni. Meleg-, fény-, víz- és tápanyagigényes növény. Ha szép növényállományt akarunk, termesztésére oda kell figyelni.

Borsikafű (Satureja hortensis, Labiatae – ajakosok)

Ez a fűszernövény, mint a neve is mutatja: borspótló. Évelő változata, kerti dísznövényként is megállja a helyét. A növény virágzó, földfeletti részét gyűjtik, az elfásodott alsó szára nélkül. Szárítás után a virágokat és a leveleket lemorzsolják. Illata jellegzetes, erős, aromás. Kolbászt, hurkát, babos ételeket ízesítenek vele.

Borsikafű (Satureja hortensis)

Latin nevét a szatír szóból származtatják, a nagy római természettudós a szerelmi vágy serkentőjének tekintette, így afrodiziákumként nagy népszerűségre tett szert. Forrázata emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó, köptető. Teája enyhén vérnyomásnövelő. Márciusban vessük, magjait elszórva akár fenn is tartja magát. Kevéssé igényes növény, bárhol termeszthető, így balkonládában is.

Bazsalikom (Ocimum basilicum, Labiatae – ajakosok)

Rendkívül alak- és formagazdag faj, kis- és nagylevelű, fodros – vagy éppen lila levelű változatok is ismertek. Kertekben, parkokban dísznövényként is ültethetjük. Aromáját szegfűszegre emlékeztető illóolajának köszönheti. A levélfelületen található olajtartók a nap hatására felrepednek, ezért rendkívül illatos. Az olasz konyha közismert fűszere, pizzafélék, levesek, tojásos készítmények ízesítésére használják.

A Bazsalikom gyógyhatása is jelentős, étvágyjavító, vizelet- és szélhajtó, valamint a tejelválasztást fokozó teakeverékek alkotórésze.

Ha a bazsalikomot termeszteni akarjuk, igényei a majorannáéhoz hasonlóak, csak sokkal fagyérzékenyebb.