Kerti növények

Évelő zsályák – egész évben illatozó levelek

A zsálya kedvelt fűszernövény, de dísznövényként is mutatós, és pompás méhlegelő.

Zsálya fajták

A zsálya (salvia) nemzetséghez számtalan faj tartozik, melyek közül jó néhány kertjeink kedvelt növénye.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) jól ismert fűszernövény, de vannak jelentős díszértékű fajtái is. Maga a növény bokros növekedésű örökzöld félcserje, amely 30-60 cm magasra nő. Illatos, hosszúkás ellipszis alakú levelei szürkészöldek. Karcsú füzérvirágzatot alkotó lila virágai júniustól augusztusig nyílnak.

A kerti fajták leginkább leveleik színében különböznek egymástól: az ‘Aurea’ aranysárga, a ‘Berggarten’ széles, szürke, a ‘Turpurascens’ tompa ibolyaszínű levelű fajta. A ‘Tricolor’ fajta virágai halvány ibolyaszínűek, levelei pedig szürkészöld, ibolyaszínű és bíbor rózsaszín foltosak. Kék virágú és sárga-zöld lombozatú az ‘Ictarine’, fehér virágú fajta az ‘Alba’.

Az orvosi zsályát elvirágzás után formára nyírhatjuk. Gömb formájúra alakíthatjuk, vagy alacsony szegélyt nyírhatunk belőle.

Ligeti zsálya

A ligeti zsálya (Salvia nemorosa) merevebben felfelé növő, 80 cm magas növény. Ovális-lándzsás alakú, ráncos levelei matt zöldek. Élénk ibolyaszínű virágai laza füzérekben nyílnak júliustól augusztusig. Kereskedelmi forgalomban kapható néhány, mindössze 40-50 cm magasra növő fajtája. Ilyen például a tiszta kék virágú ‘Blauhügel’, a már májustól nyíló, mély sötétkék virágú ‘Mainacht’, a sötétkék virágú ‘Negrito’, a sötét ibolyakék virágokat hozó ‘Ostfriesland’ és a rózsaszínes piros virágú ‘Rosenwein’ faja.

Levendulalevelű zsálya

A levendulalevelű zsálya (Salvia lavandulifolia) hasonlít az orvosi zsályára, de tömöttebb növekedésű, csak 20-30 cm magasra nő. Levelei is kisebbek és keskenyebbek, jó télálló növény.

Zsálya gondozása

A zsálya évelő növény, mely júniustól augusztusig virágzik. Levelei illatosak és kiváló méhlegelő növénynek. A kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló. A zsálya meleg, napos helyen fejlődik a legkielégítőbben. A tarka levelű fajták fagyvédelmet igényelnek. Humuszos, mérsékelten száraz talajt igényel, amely jó, ha meszes. Ültetéskor keverjünk a talajhoz meszet.

Tavasszal vagy ősszel vásároljunk cserepes évelő zsályákat. Erős növekedésű, egészséges lombozatú növényeket válasszunk, vagy friss vetőmagot is vehetünk.

Tavasz – magvetés és ültetés

A magokat áprilisban az ablakpárkányra tett ládába, májustól helybe vessük el. A vásárolt palántákat áprilistól, a magoncokat májustól ültethetjük ki a kertbe. A begyökeresedett tövek köré terítsünk komposztot.

Nyár –  gondozás és visszavágás

Csak hosszan tartó szárazság idején öntözzük meg a növényeket. A ligeti zsályát elvirágzás után erősen vágjuk vissza, így újra virágozni fog. Takarjuk a talajt komposzttal.

Ősz – fagyvédelem

A fagyok beállta előtt arasznyira vágjuk vissza a ligeti zsályát. Az orvosi zsálya tarka levelű változatai fagyérzékenyek és melegigényesek, ezért fenyőgallyakkal takarjuk őket.

Zsálya ültetése

A mutatós zsályákkal nem csak fűszerkerti ágyásokat díszíthetjük. Évelőágyba gyakran ültetik az orvosi és a ligeti zsályát, mivel virágaik jó kontraszthatást adnak más növényekkel. Sziklakertbe az alacsonyabb növekedésű fajták valók, de használhatjuk a kis növésű és ellenálló levendulalevelű zsályát is. Dézsában bármelyik faj jól érzi magát. Mivel elviselik a szárazságot, a teraszon vagy az erkélyen sem kell állandóan öntöznünk őket.

Az érzékenyebb tarka levelű zsályafajtákat takarjuk le fenyőgallyakkal az első erősebb fagy beállta előtt.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Ásóvillával mélyen lazítsuk fel a talajt. Terítsünk rá 5 cm vastagságban komposztot és egy kevés meszet.

2. Ültetőkanállal ássunk a gyökérlabdának kellő nagyságú ültetőgödröt.  A tőtávolság mérettől és fajtától függően 20-40 cm.

3.  Az előzőleg megöntözött növényeket óvatosan vegyük ki a cserépből. A szorosan álló gyökereket kézzel lazítsuk fel.

4. Helyezzük a növényeket a gödrökbe. Töltsünk melléjük javított talajkeveréket és nyomkodjuk meg.

5 Alaposan öntözzük meg a növényeket, hogy a gyökerek is felszívhassák a vizet. Takarjuk a talajt és szárazság idején öntözzünk.

Minden zsályafaj, még a dézsába ültetettek is, vonzzák a méheket.

Kártevők és betegségek

A zsályát ritkán támadják meg kártevők és betegségek. Olykor csigák rágják meg az esőben lecsüngő virágfüzéreket. Gyűjtsük össze és semmisítsük meg a kártevőket, vagy állítsunk fel sörcsapdákat. A virágfüzéreket rázzuk le, és ha szükséges, kötözzük fel őket.