Kerti növények

Páfrányok a kertben

A kecses tevetű páfrányok az árnyékos, nyirkos helyek mutatós díszei.

Páfrányok jellemzői

Az elegáns megjelenésű páfrányok hosszú ideig díszítik a kert nyirkos, árnyékos részeit.

Királypáfrány

A királypáfrány (Osmunda regalis) a legnagyobb a honos fajok között: több mint 1,5 méter magasra nő, és megfelelő körülmények között akár 3 méter átmérőjűvé is fejlődhet. Kétszeresen szárnyalt leveleinek színe ősszel kukorica-sárgára változik, a ‘Purpurascens’ fajta levelei bíborszínűek lesznek. Lassan növő faj. Nyirkos talajt igényel, és faján belül egyedüliként elviseli a napsütést. Szépsége jól érvényesül tó-vagy patakparton.

Struccpáfrány

A 80-140 cm magasra növő struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris) a legnagyobb páfrányok egyike. Üde zöld, tölcsér alakban fejlődő levelei télen visszahúzódnak. Ültessük tágas helyre, mert gyökérnyúlványaival gyorsan terjed.

Erdei pajzsika

Az erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) igénytelen, örökzöld páfrány, melynek magassága eléri, sőt meghaladhatja az egy métert.

Páva-vénuszfodorka

A páva-vénuszfodorka (Adiantum pedatum) rendkívül mutatós, erőteljes növekedésű faj. Nem nő 40-60 cm-nél magasabbra, de terebélyes, kerek bokorrá fejlődik.

Gímpáfrány

A mindössze 30-50 cm magas, örökzöld gímpáfrány (Pbyllitis scolopendrium) világoszöld, hullámos, épszélű levelei nyelv alakúak, és tölcséresen helyezkednek el.

Karéjos vesepáfrány

A karéjos vesepáfrány (Polystichum aculeatum) a többi pajzsikához hasonlóan tetszetős, kétszeresen szárnyalt, örökzöld leveleket hoz, amelyek nemcsak szép formájúak, de fénylenek is.

Páfrányok ültetése

Az említett páfrányok félárnyékban, nyirkos talajon fejlődnek a legjobban. Sok páfrány jól érzi magát az árnyékos tóparton, ahol rendelkezésére áll a szükséges talaj- és légnedvesség. A legtöbb faj a természetben is előfordul, elsősorban erdős területek szélén. Itt árnyékban, a szárító szelektől védetten fejlődhetnek. Árnyékos falak tövében szintén megfelelő helyet találhatunk a páfrányoknak, feltéve, hogy nem éri őket a szél.

Ültetési időszak: tavasz.

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele tőzeget vagy komposztot, valamint lombföldet.

2. Ássunk a földlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. Kisebb páfrányoknál tartsunk 30-45, nagyobbaknál 60-80 cm tőtávolságot.

3. Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből, nehogy letörjenek a levelei. Fordítsuk meg a cserepet, és ütögessük kemény felülethez.

4. A páfrányt úgy tegyük a gödörbe, hogy a gyökérnyak a talajjal egy szintben helyezkedjen el. Legfeljebb 1 cm vastag fölréteggel fedjük.

5. Alaposan öntözzük meg. Takarjuk be a talajt a tő körül könnyű anyaggal, például aprított levelekkel. A hajtásokat hagyjuk szabadon.

A kúszó gyöktörzsű fajokat tavasszal tőosztással szaporíthatjuk. Ássuk ki a gyökeret, vágjuk le az anyanövényről, és ültessük új helyre.

Páfrányok gondozása

A páfrányok a félárnyékos helyet kedvelik. Ültessük a páfrányt fák vagy magas bokrok alá, ahol nem süt rájuk a nap. Nyirkos, humuszos talajt igényelnek. Dúsítsuk a talajt tőzeggel, komposzttal vagy lombfölddel.

Tavasz – ültetés és trágyázás

A páfrányokat május közepe után ültessük ki a szabadba. A kifejlett növények töve köré terítsünk komposztot vagy egy marék bükklombföldet.

Nyár – öntözés

A páfrányok földjét tartsuk nyirkosan, de ne nedvesen. Ha kiszárad a talaj, a növények elhervadnak, és nyugalmi szakaszba lépnek, vagy elhalnak.

Ősz – talajtakarás

Frissítsük fel a takarást könnyű anyaggal, például lombbal. Hagyjuk a növényen az elszáradt leveleket, hogy megvédjék a hajtáscsúcsokat. Csak akkor távolítsuk el őket, amikor tavasszal megjelennek az új hajtások.

A lombhullató fajok leveleit csak tavasszal vágjuk vissza, az elhalt levelek ugyanis megvédik a növényt a fagytól.

Kártevők és betegségek

A levélszélek barnulása és a levelek elhalása a nap-perzselés jele, ami elsősorban forró, száraz időben lép fel. Ilyenkor külön is öntözzük a páfrányokat úgy, hogy a levelekre is jusson nedvesség. Takarjuk a talajt a növény körül.