Kerti növények

Palástfű; illatos, halványsárga virágfelhő

A palástfű sárgászöld virágai sok évelő növényhez illenek.

Palástfű jellemzői

Minden palástfű-faj erőteljes növekedésű, és mutatós leveleivel jó talajtakaró. Reggel a levelek szélén harmatszerű, csillogó cseppek jelennek meg.

Lágyszőrű palástfű

A lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis) 30-60 cm magasra nő, a legkedveltebb és leggyakoribb faj. Sokoldalúan társíthatjuk más évelőkkel. A nagy sárgászöld virágzatok júniustól júliusig nyílnak. A fakózöld levelek 9-11 karéjúak. A növény hamar félgömb alakú, tömött bokrokat alkot.

Alpesi palástfű

Az alpesi palástfű (Alchemilla alpina) 10-20 cm magas, lassan kúszó, párnát alkotó évelő. A levelek öt-hét karéjúak, fonákjuk ezüstös. E faj kicsi, sűrű, zöld gomoly-virágzata júniustól szeptemberig nyílik.

Kaukázusi palástfű

A kaukázusi palástfű (Alchemilla erythropoda) magassága csupán 10 cm, öt karéjú, zöld levelei és kicsi, sárgászöld, júniustól augusztusig nyíló virágai vannak.

Ujjas palástfű

Az ujjas palástfű (Alchemilla boppeana) növekedését tekintve az alpesi palástfűre hasonlít, de a zöld levelek hét-kilenc karéjúak. A laza zöld virágzatok júniustól augusztusig nyílnak.

Palástfű ültetése

A szép levéldísznövények sokféleképpen alkalmazhatók. Virágágyban a lágyszőrű palástfű jó előteret biztosít a magasabb évelőknek. A rózsák is jó társnövényei. Erdőszélen csodálatos látványt nyújt páfrányok vagy fűfélék társaságában. Tóparton pompásan fejlődik ez a nyirkosságot kedvelő évelő. A sziklakert ideális az alacsony fajok számára, melyeket dézsában is nevelhetünk.

Ültetés: tavasszal vagy kora ősszel.

1. Ássunk a gyökérlabdánál valamivel mélyebb és szélesebb gödröt.

2. Tegyünk a gödörbe egy ültetőkanál komposztot, és dolgozzuk a talajba. Az alacsony fajoknak algameszet is adjunk.

3. Vegyük ki a palástfüvet a cserépből úgy, hogy megütögetjük a cserepet, és óvatosan kihúzzuk belőle a növényt.

4. Ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben volt. Töltsük fel a gödröt, és nyomkodjuk le a földet a gyökérlabda körül.

5. Óvatosan. de bőségesen öntözzük meg. Nyáron, száraz időben öntözzünk, amint a talaj felső rétegét száraznak érezzük.

Palástfű gondozása

A palástfű  egyszerűen gondozható évelő növény. Virágait júniustól szeptemberig hozza, mely enyhe illatú. Napfény, félárnyékos helyet kíván (az összes fajta igaz) A lágyszőrű palástfű árnyékban is fejlődik. Enyhén nyirkos talaj, a lágyszőrű palástfű esetében agyagos, humuszos és tápanyagban gazdag. A többi faj inkább a tápanyagban szegény, enyhén meszes talajt kedveli.

Tavasz – tőosztás és ültetés

Szaporításhoz ássuk ki az idős növényeket, késsel osszuk szét és újra ültessük el őket. A be-gyökeresedett példányokat radikálisan vágjuk vissza, ez serkenti az erőteljes hajtást. Ha palántát vásárolunk, ültessük el, amint a talaj megmunkálható.

Nyár – gondozás

Rendszeresen öntözzük. A növényt virágzás után vágjuk vissz, így kora ősszel még egyszer virágba borul.

Ősz – ültetés és tőosztás

Szintén kedvező időszak az ültetésre. Az elburjánzott növényeket vágjuk vissza vagy osszuk szét. A tél beállta előtt vágjuk le a leveleket, a lágyszőrű palástfű köré terítsünk érett istállótrágyát vagy komposztot.

Szaporítás

A palástfüvet tavasszal vagy ősszel szaporítsuk tőosztással. Ássuk ki a növényt. és méretétől függően két vagy több részre osszuk szét késsel.

Kártevők és betegségek

Nagyon nyirkos időjárás esetén lisztharmat lepheti el. A leveleket púderszerű fehér lepedék vonja be. A fertőzött leveleket távolítsuk el és ritkítsuk ki a növényeket. Tartsuk őket szárazabban, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését.