Kerti növények

Évelő szegfű – falusias kertek illatos virágai

Ezüstös leveleikkel és kecses virágaikkal a kerti szegfűk nosztalgikus bájt árasztanak.

Évelő szegfű jellemzői

Az évelő kerti szegfű keskeny, ezüst-kék levelei alacsony párnát alkotnak, amelyből vékony szárakon számtalan illatos virág emelkedik ki. Ezek lehetnek egyszerű vagy telt szirmú, fehér, rózsaszín, piros vagy lazac-színű virágok. Sok fajtánál kontrasztos mintázat is látható a virágokon.

Pünkösdi szegfű

A pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) virágzik elsőként. Szürkés-zöld párnát alkot, amelyet májustól 10-20 cm-es szárakon tucatnyi virág borít. Számos fajtája kapható, például a ‘rotkäppchen’ (sötétpiros), a ‘Blaureif (halványrózsaszín), a ‘Carina’ (kárminpiros) és a ‘Badenia’ (skarlátvörös).

pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus)
pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus ‘rotkäppchen’)

Tollas szegfű

A tollas szegfű (Dianthus plumarius) májustól júliusig virágzik. A falusias kertek e klasszikus virágának rojtos szirmai a rózsaszín minden árnyalatában megtalálhatók, a hibrid fajták gyakran telt szirmúak, például a ‘Heidi’ sötétpiros, a ‘Diamant’ hófehér, a ‘Morgenlicht’ rózsaszín, az ‘Ine’ pedig fehér, és belül piros gyűrű díszíti.

Mezei szegfű

A mezei szegfű (Dianthus deltoides) levelei 15 cm magas laza szőnyeget alkotnak, 2 cm-es virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Ismert fajtái a ‘Brilliant’ (sötétpiros), a ‘Leuchtfunk’ (sötét levelű, skarlátvörös) és az ‘Albus’ (fehér).

mezei szegfű (Dianthus deltoides)
mezei szegfű (Dianthus deltoides ‘Brilliant’)

Évelő szegfű ültetése

A kerti szegfűt nyílt, napos terepre ültessük, ahol közelről élvezhetjük az illatát és bájos virágait. A pünkösdi és a tollas szegfű alkalmas virágágyak szegélyezésére, különösen kikövezett utak mentén, ahol a sűrű párnák oldják az egyenes vonalak szigorú rendjét. A pünkösdi szegfű a teraszon, dézsába ültetett kiegészítőként is nagyon szép. A mezei szegfű ideális helye sziklakertben, száraz lejtőn vagy kőfal mellett van. Ezeken a helyeken kiterjedt szőnyeget alkot, virágzáskor pedig feltűnő színfolt.

Szegfű ültetése

1. A talaj vízáteresztő képességének és tápanyagtartalmának javítására keverjük össze a földet néhány lapát komposzttal és homokkal.

2. Ültetőkanállal ássunk lyukakat. Az alacsony fajtákat 15-20 cm-es, a nagyokat 20-30 cm-es tőtávolsággal ültessük.

3. Vegyük ki a növényeket a cserepekből, és lazítsuk fel a gyökereket. Elültetés után alaposan öntözzük meg őket.

4. Tavaszi hajtatáshoz és virágzás után trágyázzunk komposzttal. Szitával széles felületen teríthetjük szét a komposztot.

Évelő szegfű gondozása

Az évelő szegfű fajtátó függően májustól júliusig és júniustól szeptemberig virágzik. Vágott virágnak különösen alkalmas, illatos virág. Napfényes helyet kedveli. Árnyékban a szegfű kevesebb virágot hoz és a betegségekre is fogékonyabb. Tápanyagban szegény talaj, például homokos agyagos talajt igényel. A jó vízáteresztés fontos, különösen télen. A mezei szegfű a savanyú, mészmentes talajt kedveli.

Tavasz – vetés

Minden évelő kerti szegfű vethető magról. Márciusban vagy áprilisban cserépbe vagy közvetlenül az előkészített kerti ágyásba vessük. A kikelt palántákat tűzdeljük, ősszel ültessük át őket végleges helyükre.

Nyár – visszavágás

Elvirágzás után vágjuk vissza a hajtásokat körülbelül egyharmadukra, hogy a növény tömött formája megmaradjon. A legegyszerűbben sövényvágó ollóval vághatjuk.

Ősz – takarítás

A kerti szegfűk fagytűrő növények. Olyan helyeken, ahol közel van a mező, fenyőágakkal védjük a nyulaktól.

Szaporítás

Szaporítás dugványról: nyáron vágjuk le a virágtalan hajtásokat, az alsó leveleket távolítsuk el. Ültessük el őket homokos földdel töltött cserépbe. Takarjuk le nejlonzacskóval, állítsuk világos helyre, de ne süsse közvetlenül a nap. Ősszel ültessük ki, télire pedig takarjuk fenyőágakkal.

Kártevők és betegségek

Szegfűrozsda esetén a leveleken hosszúkás vagy kerek, szürkésbarna foltok jelennek meg, melyeket barnáspiros vagy lila szegély keretez. Ha magas a levegő páratartalma, a levelek elszáradnak és a szárak letörnek. A fertőzött növényeket 10-14 naponta többször permetezzük gombaölő szerrel.