Zöldség

Paradicsom termesztése

Akkor is szedhetünk friss paradicsomot a reggelihez, ha nincs kertünk. Kevés olyan növény van, amely gond nélkül termeszthető cserépben. Ügyeljünk azonban arra, hogy a megfelelő fajtát válasszuk.

Paradicsom jellemzői

A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon. Éppúgy megtalálható üzemi termesztésben, mint a konyhakertekben. Ma már az egyik legfontosabb nyers zöldségféle. Minden évszakban terem.

Dézsás növény

Időközben számos speciálisan az erkélyen, teraszon tartható kis méretű, kis vagy közepes termést hozó fajtát is sikerült kinemesíteni (cseresznye-, koktél-, bokorparadicsom). Ezek a kisebb fajták  a ládában és a dézsában is jól érzik magukat. Nagyobb átmérőjű (25-30 cm) edényben a közönséges fajták is könnyen nevelhetők.

A termés utóérlelése

Esős nyáron vagy kora ősszel nem minden paradicsom érik meg. A zöld bogyók utóérése jó, bár erősen fajtától függő. A zöld paradicsomot nyugodtan szedjük le, csomagoljuk faforgácsba vagy vastag zacskóba, és tegyük hűvös szobába. Az utóérés folyamatát meggyorsíthatjuk alma-gázzal (az alma érése során etilén keletkezik) ezért tegyünk érett almákat a paradicsomok mellé.

paradicsom ültetése

Paradicsom nevelése

Akár kertben, akár erkélyen vagy dézsában neveljük a paradicsomot, mindig sok napfényt, illetve hőt igényel, és védenünk kell az időjárás viszontagságai ellen. Ha zordabb az időjárás, üveg vagy fólia alatt tartsuk. Két dolog van, amit a paradicsom csak nehezen visel el: a tartós esőzést és a hideg éjszakákat.

A palántákat kb. két hónap elteltével lehet kiültetni, majd újabb három hónap múlva jelenik meg az első termés. A paradicsomot május vége előtt semmiképpen se ültessük ki — az éjszakai fagyokat nem éli túl.

A magot március végén, április elején még a szobában vessük el. Normális szobahőmérsékleten már 5-10 nap alatt kicsíráznak. Amikor a csíralevelek között megjelennek az első valódi levelek, a kis palántákat ültessük át nagy cserepekbe és még egy héten át világos, levegős helyen tartsuk.

A paradicsomot mindig humuszos, komposztos földbe ültessük. Mielőtt a növényt május végén végleg kiültetnénk, eddzük meg: nappalra tegyük ki a szabadba, éjszakára hozzuk vissza a lakásba.

A paradicsom nagyon vízigényes. Ügyeljünk azonban arra, hogy öntözés közben a szárára, ill. a levelére ne kerüljön víz. A cserepes paradicsomot a növekedési idő alatt rendszeresen trágyázzuk a szaküzletekben kapható paradicsomtrágyával.

A magasra növő paradicsom nem tudja magát megtartani, ezért karózzuk bottal a szeles oldalon, vagy kötözzük egy fal előtt kifeszített erős zsinórra. Eső ellen fóliatetővel vagy a növény fölé borított üvegburával védjük, amelyet egyszerűen a paradicsomtőre helyezünk. Hetente egyszer a hónaljakból tördeljük le az új hajtásokat. Az ötödik és a hatodik terméshozam között a növényt kurtítsuk meg, azaz csípjük le a főhajtást.

Paradicsom gondozása

A cserepes termesztésre  alkalmas kistermetű fajták nem nőnek 30-50 cm-nél nagyobbra. Száruk ágas-bogas. levelük a burgonyáéhoz hasonlóan szárnyalt.

Virág, termés

Az apró, sárga virágok egymástól távol, csoportosan helyezkednek el. Az egész növény illatos, a mirigyszőrök illatoznak. A termés fajtánként eltérő nagyságú , cseresznyétől almanagyságig. Alakja többnyire kerekded, de lehet ovális, szilva, illetve körteforma is.

Fény, hőméréklet

A paradicsom rendkívül fény- és hőigényes. Csak május végén ültessük ki. Esős nyarakon borítsuk le paradicsomvédő burával.

Öntözés, tápanyag

A ládában vagy dézsában nevelt paradicsomot rendszeresen öntözni kell, de soha ne kapjon túl sok vizet. Lehetőleg már a kiültetéskor trágyázzuk meg a földet egy adag jó kompos2ttal. A növekedési időszakban is trágyázzuk egy vagy két alkalommal.

Ültetés

Csak a palántákat kell átültetnünk. A cserép ne legyen túl lapos. Komposzttartalmú tőzeges földbe ültessük.

Nyesés

A levelek hónaljában törjük le az oldalhajtásokat, hogy a termés nagyobb legyen.

Szaporítás

A paradicsom általában magról szaporítható. A legmegfelelőbb időszak a március és április.

Paradicsom fajtái

A magasra növő fajták közül a következőket ajánljuk: Gemini — erős, ellenálló fajta, nagy, piros termést hoz; Bonner Beste — korán érő fajta, közepes nagyságú, ízletes terméssel;  Wilset — új, ízletes, ellenálló fajta;  Cseresznyeparadicsom — hazai nemesítésű fajta.

Kártevők és betegségek

Azokat a paradicsomokat, amelyeket melegházakban termesztenek, sajnos gyakrabban támadják meg betegségek és kártevők, mint a szabadföldi fajtákat. Termésük viszont nagyon ízletes. Lehetőség szerint ellenálló fajtákat válasszunk.

A gombás megbetegedések (szürkepenész, levélfoltosodás és a rothadás) a paradicsom esetében viszonylag gyakoriak. Főként a friss levegő hiánya okozza (melegház esetén fordulhat elő). A beteg részeket távolítsuk el. A vegyszereket lehetőleg kerüljük.

Alacsony terméshozamot szárazság vagy fényhiány okozhat.