Szobanövény

Szobanövények hajtatása

Hajtatáson azt a folyamatot értjük, amikor növények hagymáiból, gumóiból vagy gyöktörzséből nevelünk új növényt, és közben mesterségesen biztosítjuk a megfelelő környezeti tényezőket.

Amarillisz hajtatása

Télen és kora tavasszal az amarillisz az ablakok egyik legszebb dísze. A magas, vastag virágszár csúcsán a virágok januártól áprilisig nyílnak. A gyönyörű fehér, rózsaszín, tűzvörös és csíkos virágokból egy-egy száron egyszerre több is nyílik.

Az amarillisz szerelmesei a hatalmas és színpompás virágokat nevelő hibrideket kedvelik. Ezek hagymájából – megfelelő gondozás mellett – minden évben hatalmas virágok fejlődnek. Természetesen az amarillisz sem él örökké. ezért egy idő után célszerű új hagymát beszereznünk.

Kéthetes időközönként hajtassuk

A hibridek hagymáját novemberben vagy decemberben ültessük kis cserepekbe, de ha minderre csak februárban vagy márciusban kerítünk sort, akkor sem késtünk el semmivel.

A beültetésnél ügyeljünk arra, hogy a hagyma kétharmada álljon ki a földből. A gyökérrothadás megelőzése érdekében tegyünk apró cserépdarabokat az edény aljára, és csak ezután töltsük fel földdel. Az elültetett hagymát állítsuk meleg, napos helyre. A növekedés ütemétől függően növeljük az öntözővíz mennyiségét is, valamint hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Az amarilliszt a virágzás után is, egés2en augusztus végéig rendszeresen öntözzük, és hetente gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról. Augusztus végétől kezdve azonban ne adjunk a növénynek tápoldatot, és az öntözések gyakoriságát is fokozatosan csökkentsük, majd teljesen hagyjuk
abba, hogy a levelek visszahúzódhassanak. Decemberben kezdjük újra a hajtatást.

Az amarillisz hagymája mindig álljon ki a földből

Ne felejtsük el, hogy a hagyma mindig álljon ki a földből. Így ugyanis megakadályozhatjuk a gombabetegségek kialakulását. A következőképpen ültessük be a hagymákat: a cserépbe tegyünk néhány marék földet, majd formáljuk kúppá. A kúp csúcsára helyezzük rá a hagymát, a gyökereit pedig gondosan rendezzük el a kúp palástja körül. Végül töltsük meg a cserepet földdel.

Amarillisz gondozása, ápolása, virágoztatása

Gloxínia nevelése gumóból

Az amarilliszen kívül természetesen más csodálatos növény is kivirágoztatható a meleg szobában a száraz gumókból és rizómákból.

A piros, rózsaszín, fehér, kék és lila színű gloxíniát szinte mindenki ismeri, de sokan nem tudják, hogy a kereskedelemben a gumója is kapható. A gumókat helyezzük általános virágfölddel töltött cserepekbe, majd a levelek és a bimbók fejlődésétől függően öntözzük először ritkábban, majd egyre gyakrabban. Elvirágzás után hagyjuk a leveleket elszáradni. A következő tavasszal ültessük át friss földbe, és kezdjük újra a hajtatást.

Gloxínia (Sinningia speciosa)

Fehér, sárga, rózsaszín virágú kála

Szinte ugyanúgy kell gorido2nunk a kálát is, mint a már említett növényeket. A kálának fehér változata mellett, aranysárga és rózsaszín színű fajtája is ismert. Virágzás után (május-június) két hónapon át biztosítsunk a növénynek nyugalmi időszakot. Ekkor csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, míg a levelek szinte teljesen elsárgulnak. Ezek után nem kell mást tennünk, mint kivenni a növényt a cserépből, és kiültetni a kertbe.

Ilyenkor kapjon rendszeresen vizet és tápoldatot. Október elején azután ismét ültessük cserépbe, és tegyük világos, napos ablakba. Először hűvösebb helyiségben helyezzük el, hogy megkönnyítsük számára az átmenetet a kert és a lakás eltérő hőmérséklete között. Mintegy két hét elteltével áttehetjük melegebb, de legfeljebb 15 °C-os helyiségbe.

Kála virág gondozása, ültetése és teleltetése

Mesevirág

A mesevirág kis fenyőtobozokra hasonlító rizómái szintén hasonló gondozást igényelnek. Júniustól szeptemberig bőségesen virágzik, de utána már nem igényel öntözést. Ültessük el az idősebb és a fiatalabb rizómákat hármasával vagy ötösével lehetőleg lapos tálba, majd fedjük be őket 2 cm vastagon földdel. Minden más kérdésben a gloxíniához hasonlóan kell eljárnunk.

Mesevirág (Achimenes) gondozása