Gyümölcs

Pekándió fa, csemete nevelése

A pekándió egy közel 40 m magasságot is elérhető lombhullató fa. Ízletes termése elég népszerű, mindamellett számos jótékony hatása van szervezetünkre.

Pekándió jellemzői

A hatalmas, elegáns és gyönyörű pekándió (Carya illinoinensis) lassú növekedésű, türelemre  és nagy helyre van szükség a neveléséhez. Igénytelen, egyszerűen termeszthető faj. Öntermékeny, de jobb termést ad, ha a közelben van másik egyed is.

Ez az óriás fa csak nagy kertekben fér el. A termékeny, jó vízgazdálkodású talajt és az erős szelektől védett helyet kedveli.

Pekándió gondozása

Neveljük törzses fává. Az első három-négy évben alig látszik a növekedése, mert ilyenkor erőit főként a gyökerek fejlesztésére fordítja. Tartsuk gyommentesen a pekándió csemete környezetét, és ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Minden tavasszal kapjon általános műtrágyát. Télen távolítsuk el a sűrűsítő vagy egymást keresztező vesszőket, ágakat.

Oltott csemetét válasszunk, ez ültetés után az ötödik évben termőre fordul. A termés akkor szedhető, mikor a külső burka kezd felnyílni. A magokat tartsuk hűtőben vagy fagyasztóban, így hat hónapig elállnak.

Az Észak-Amerika déli részén őshonos pekándió új, télállóbb fajtáit jó fagytűrő képességre nemesítették; rövidebb és kevésbé meleg nyáron is beérik.

Pekándió fajtái

‘Carlson No.3‘ – “északi, hidegebb klímát bíró fajta; korán virágzik és érik, termése kicsi, hosszúkás, ízletes

‘Desirable’ – megbízható, bőtermő fajta, termése nagy, kerek, jóízű.

‘Lucas’ – az északi régiók télálló, bőtermő fajtája, termése kicsi, gazdag ízvilágú, finom.

‘Mohawk’ – 5-7 évesen kezd teremni, diója óriási; meleg tájakra ajánlott.

‘Mullahy’ – “északi” fajta hidegebb klímára ajánlott, termése nagy, ízletes.