Kerti növények

Sétányrózsa (Lantana camara) gondozása, szaporítása

A sétányrózsa csodálatos szépségű évelő növény, amelyet erkélyládában is tarthatunk. Erős illatú virágai egész nyáron nyílnak. Nálunk általában egynyári növényként tarják.

A sétányrózsa jellemzői

A sétányrózsa nem véletlenül lett az elmúlt évtizedek egyik legkedveltebb növénye. Virágai sárga és a piros minden árnyalatában pompáznak, épp olyanok, mint a napsütötte nyári mező. Nálunk is sok helyen láthatjuk, virágágyakba, erkélyládákba ültetik, de dézsás növényként is tartható.

Virágzás után általában megválnak tőle, pedig teleltetése nem túl nehéz, csak egy hűvös, fagymentes helyet kell biztosítanunk neki a házban.

Méteres magasságúra nő

Ha sikerül átteleltetnünk a közönséges sétányrózsát, szárai néhány év után elfásodnak, és akár egyméteres bokorrá is fejlődhet. Alacsony termetű törzses fácskává is nevelhetjük, csakúgy, mint például a fuksziát vagy a margitvirágot. Megéri a kísérletezgetés.

Kellemes , fűszeres illat

Sötétzöld levelei fogazottak, érdes felületűek, szára négyélű. Virágai tömött virágzatot alkotnak. Az egyes virágok aprók, tölcsér alakúak és különösen kellemes illatúak.

Változatok

A sétányrózsának számtalan érdekes színkombinációjú fajtája és hibridje létezik. A leggyakrabban a sárga és vörös árnyalatok, a fehér virágszínű fajták ritkábbak.

Dézsában vagy nagyobb edényben nevelve is gyönyörű látványt nyújtanak a színes virágai.

A sétányrózsa gondozása

A sétányrózsa gazdagon elágazó, fásodó szárú cserje. Szabadban nevelve 20-40 cm magasra nő. Az idősebb példányok magasabbak is lehetnek.

Virágzás

Júniustól az első fagyok beálltáig folyamatosan virágzik. Az idősebb töveken több virág fejlődik. Az erősen fűszeres illatú virágok színe sárga, narancssárga, fehér, rózsaszín vagy akár ibolyaszínű is lehet.

Fényigénye

Tavasztól őszig tegyük a növényt napos, meleg helyre. Hűvös, fagymentes helyen teleltessük.

Öntözés

A növekedési időszakban naponta öntözzük, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatot.

Föld

A tápanyagokban gazdag, tőzeges virágföldet kedveli. Csak az áttelelt növényeket ültessük át tavasszal.

Metszés

Az elnyílt virágokat és az elszáradt ágakat vágjuk le.

A sétányrózsa virágai meleg nyári színekben pompáznak.

A sétányrózsa szaporítása

Aki a sétányrózsát szaporítani szeretné, az dugványok gyökereztetésével könnyen új növényhez jut. Ehhez egy már áttelelt anyatőre van szükségünk, amelyet tavasszal világos, meleg helyre kell tennünk. Ekkor sok erős hajtás indul fejlődésnek, amelyeket dugványként felhasználhatunk.

Válasszunk le kb. 10 cm hosszú hajtásokat, és tűzdeljük őket szaporítóládába. A gyökerek kifejlődése után a kis növényeket ültessük át általános virágföldbe, és többször vágjuk vissza, hogy jobban elágazzanak és bokrosabbak legyenek.

Mielőtt a fiatal növények kikerülnek a szabadba, edzzük őket, azaz fokozatosan szoktassuk a friss levegőhöz. A dugványról nevelt új növények július elején kezdenek virágozni.

Szaporítás magvetéssel

A növényt magvetéssel is szaporíthatjuk. A vetést január-februárban szaporítóládába végezzük. Kiültetés előtt ebben az esetben is edzzük a növényt.