Szobanövény

Pettyeslevél (szeplősarc)

Pettyeslevél jellemzői

A pettyeslevél (Hypoestes phyllostachya) vagy más néven szeplősarc Dél-Európában néhol már szabadföldbe kiültetve, egynyári virágágyakban is láthatjuk, vagy kosarakba, tálakba telepített egynyári virágokkal társítják.

Alapjában véve azonban ez a rózsaszín-tarka levelű növény inkább floráriumba, nagyobb palackertbe vagy zárt virágablakba való. Madagaszkárról származik ugyanis, ahol fél méter magas, dúsan ágas félcserjeként él. Kultúrában nem engedjük ilyen nagyra nőni, virágozni, mivel nem sokáig őrzi meg szép alakját, felnyurgul, és levélszínei is vesztenek élénkségükből.

A sötétpiros erű, többé-kevésbé foltos vagy pettyes levelek együttese mellett a bíborlila virágok szinte jelentéktelenek.

Pettyeslevél gondozása

Világos vagy félárnyékos helye szereti. Túl sötét környezetben levelei sápadttá válnak. Egész évben lehetőleg 20 °C feletti, 18 °C alá nem csökkenő talaj- és léghőmérsékletet igényel. Tőzeg alapú földkeveréket vagy B típusú virágföldet használjunk. Langyos lágy vízzel egyenletesen, de soha ne túl bőven öntözzük. Télen csökkentsük a vízadagolást. Inkább a magas páratartalmat kedveli ezért gyakran permetezzük.

Márciustól októberig kéthetenként, később havonta egyszer tápoldatozzuk. Az átültetés elhanyagolható, mert nem érdemes sokáig tartani a növényt. Fejdugvánnyal bármikor felújítható a növény. A dugványokat homokos közegben, meleg, párás környezetben gyökereztessük.

Kártevők és betegségek

Olykor üvegházi molytetvek, illetve ászkák és csigák károsítják.