Pikkelyvirág (Vriesea splendens)

Pikkelyvirág jellemzői

Legismertebb faj a Vriesea splendens. Fél méter hosszú leveleit sötétbarna keresztsávok díszítik, élénk-piros, kardszerű virágzata miatt a németek „lángoló kardnak” is nevezik.

A papagájszerűen többszínű V. psittacinának egyszerű zöld a levele. Sajnos kertészeti kultúrában csak ritkán találkozunk vele. Viszont gyakran kapható a hibrid eredetű, zöld levelű és sötétpiros virágzatú V. x poelmaii és a V. carinata. Még jobb a helyzet a V. carinata és a V. psittacina keresztezéséből származó hibridekkel.

Ritkaságnak számít viszont a V. gigantea, sakktábla mintázatú leveleivel, és a finoman rajzos lombú V. hieroglyphica, mely a növénybarátok szerint a legszebb Vriesea.

Pikkelyvirág gondozása

Vriesea világos vagy félárnyékos, de nem napos helyet kíván. A botanikai fajok meleg virágablakba valók, a hibrideket egész évben meleg szobában tarthatjuk. A talaj és léghőmérséklet 18 °C fölött legyen. Talajigénye bromélia-földkeverék vagy Florasca A virágföld. Öntözése: langyos, lágy vízzel, állandóan nyirkosan tartva a talajt. A túlöntözéstől óvakodjunk! A levéltölcsérben mindig legyen víz.

Tápanyagellátás: tavasszal és nyáron három-négy hetenként kaphat tápoldatot. A javasolt érték felére csökkentett töménységű oldatot csak a levéltölcsérbe töltsük. Átültetés kétévenként, virágzás után. Az elhalt részeket távolítsuk el. A sarjak leválasztásával szaporítható.

Kártevők és betegségek

Lehűlés vagy a túl sok nedvesség vagy a nagyon száraz levegő okozhat bajokat.