Kerti növények

Pillangóvirág (Cosmos) fajtái, gondozása

Pillangóvirág, szélben ringó, fátyolszerű csodás virágok.

Pillangóvirág jellemzői, fajtái

A pillangóvirág a margitvirágéhoz hasonló fészkes virágzatával felvidítja a kertet. A Cosmos nemzetség fajai közül mindenekelőtt az alábbi kettő nagyon kedvelt nyári virág.

Kerti pillangóvirág

A kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) 60-120 cm magas, kecses szárán finoman szárnyalt levelek és fehér vagy hideg rózsaszín és piros árnyalatú, egyszerű virágok fejlődnek.

A kerti pillangóvirág a többi fajhoz hasonlóan úgy fest közepén sárga portokkal, akár egy sugárzó virágarc. Fajtái közül főként a ‘Sea Shells’ keverék érdemel említést, melynek szirmai tölcsérszerűen bepöndörödnek.

Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Sárga pillangóvirág

A sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) kevésbé ismert ugyan, de kecses megjelenését tekintve egyáltalán nem marad el a kerti pillangóvirágtól. Alacsonyabbra nő (40-70 cm), levelei kevésbé szárnyaltak, virágai meleg tónusúak. Szirmai a sárga, a narancssárga és a tűzpiros különféle árnyalataiban tündökölnek. A sárga pillangóvirág valamivel később, júliustól virágzik, igényei megegyeznek a kerti pillangóvirág igényeivel.

sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus)

Pillangóvirágok igényei, gondozása

A pillangóvirág egyszerűen gondozható. Napos helyen a pillangóvirág hónapokig virágzik, általában júliustól októberig. Kedvelik a pillangók, virágai akár vágott virágnak is alkalmasak. Félárnyákban több levelet és kevesebb virágot hoz. A növény humuszos, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Óvjuk a virágok a széltől, ültessük védett helyre kerítés, fal vagy cserjék közelébe.

Tavasz – vetés és ültetés

A pillangóvirág magjait márciustól a lakásban, május közepétől közvetlenül az ágyásba vethetjük el. Az előnevelt palántákat május közepe után ültessük ki. Csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növények bokrosabbak legyenek.

Nyár – gondozás

Vágjuk ki az elhervadt virágokat, ez serkenti a gazdagabb virágzást. A nem csoportosan ültetett pillangóvirágnak támasztékra van szüksége.

Ősz – metszés és komposztálás

Amikor a növények az első kemény fagy során elpusztulnak, vágjuk el a szárakat a föld felett, és komposzttal trágyázzuk az ágyást. A gyökereket hagyjuk a földben, mert táplálékul szolgálnak a talajban élő organizmusoknak.

Pillangóvirág vetése, ültetése

A pillangóvirág a napos helyet és a tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedveli. Mint minden egynyári virág, csak így fejlődhet egy év alatt magból hosszan virágzó növénnyé.

A napsütötte virágágy a megfelelő hely a pillangóvirágnak. Tisztán egynyári növényekkel beültetett ágyásba éppúgy illik, mint évelő szegélynövények mellé, köztes növénynek.  Falusias kert aligha képzelhető el ide-oda ringatózó virágai nélkül. Szívesen ültetik kerítés mellé.

Az erkélyen dézsában szintén jól érzi magát. Megfelelő víz- és tápanyagellátás mellett terebélyes, sűrű, virágzó bokorrá fejlődhet.

Vetés lépései

1. Közvetlen vetés: május közepétől. Előtte ásóvillával mélyen lazítsuk fel az ágyást, távolítsuk el a köveket és a gyomokat.

2. Terítsünk szét bőven komposztot, és szórjunk rá műtrágyát. Végül mindent alaposan dolgozzunk bele gereblyével a talajba.

3. A magokat május közepe és vége között szórva vessük el, és gereblyével forgassuk bele a földbe. Óvatosan öntözzük meg a vetést.

4. Amikor a palánták 5-10 cm magasak, egyeljük ki őket. 40 cm-es tőtávolságra. A gyengébb palántákat egyszerűen húzzuk ki.

5. Amint a pillangóvirág eléri a félméteres magasságot, ajánlatos lecsípni a hajtáscsúcsokat. Így a növény még bokrosabban fejlődik.