Kerti növények

Tündérfátyol (Nymphoides peltata) bemutatása

A tündérfátyol nagyon hasonlít a tavirózsára. Június és augusztus között rengeteg aranysárga színű virágot hoz. A növény télálló, ezért egész évben a kerti tóban maradhat.

A tündérfátyol jellemzői

Ha a tündérfátyol (Nymphoides peltata) nyáron virágzik, sárga mintás, zöld szőnyegre hasonlít. Ilyenkor enyhén fogazott és összepöndörödött, a vízből rövid szárral kiemelkedő aranysárga virágok lepik el a víz felszínét.

A tündérfátyol levelei nagyon hasonlítanak a tavirózsa leveleire. Ez a vízinövény viszont csak a legalább 15-20 cm mélységű vizekben él meg, de leveleit akár egy méter mélyről is a vízfelszínre juttatja.

Parkokban és tavakban fordul elő

A természetben a tündérfátyol az álló vagy lassú folyású vizekben fordul elő. Vadon élő fajait sok helyen megtalálhatjuk, de elsősorban mérsékleten trópusi vidékeken honos. Az évelő növény minden évben kihajt, és ősszel visszahúzza leveleit a víz alá. Korábban a növény latin neve ‘Limnanzhemum nymphaeoides’ volt, de később a ‘Nymphoides peltata’ nevet kapta. A név fordítása ‘tavirózsához hasonlót” jelent. A tündérfátyol a Menyanthaceae családba tartozik, ezért a vidrafű rokona.

Ha a kerti tavunk algásodik, ültessünk bele tündérfátyolt, mert gyökerei rengeteg tápanyagot szívnak fel a vízből.

Az indiai tündérfátyol (Nymphoides indica) apró csillagvirágot hoz.

Tündérfátyol gondozása, igényei

A tündérfátyol a természetben is megtalálható, de legjobb, ha speciális, kimondottan vízinövényekkel foglakozó kertészetekben vásároljuk meg. Sok növényre nincs szükségünk, mert a tündérfátyol nagyon gyorsan nő és terjeszkedik.

A tündérfátyol olyan gyorsan nő, hogy rövid idő alatt beboríthatja a teljes vízfelületet. A 10-15 cm-es levelek a tavirózsák leveleire hasonlítanak. A vízen úszó levelek fonákján pöttyök találhatók.

Virágzás, fényigény

A sárga virágok kb. 20 cm hosszúságú száron emelkednek ki a vízből. A virágzási időszak június-augusztusra esik, ilyenkor igazi virágtenger jelenik meg a víz felszínén. A virágok öt sziromlevélből állnak, amelyeknek széle hullámos vagy fogazott. Alig van illatuk.

A tündérfátyol napos helyen virágzik a legszebben, de még a félárnyékos hely is megfelel a számára. A növény télálló, ezért egész évben a vízben maradhat.

Víz, föld

A tündérfátyol legalább 20 cm-es vízmélységet igényel. Trágyázni nem szabad, mert akkor csak még jobban elburjánzik.

Mivel a tündérfátyol nagyon gyorsan nő és terjeszkedik, cserepekben süllyesszük le a tó fenekére. A cserepeket tőzegmoha, komposzt és egységföld keverékével töltsük meg.

Nyesés, visszavágás

A tündérfátyolt minden évben, május-júniusban ritkítsuk meg. Szükség esetén ősszel is gereblyézzünk ki egy-két növényt.

Szaporítás

Tavasszal, tőosztással szaporíthatjuk, de természetesen magról is vethetjük.