Gyümölcs

Pisztácia és pisztácia fa termesztése, gondozása

A pisztácia termesztése hosszadalmas folyamat, amely sok türelmet igényel. A pisztáciafák csak körülbelül nyolcéves korukban kezdenek el termést hozni, termőképességük csúcsát pedig majd csak a tizenötödik év körül érik el. Ha azonban van elég türelmünk, felnevelhetjük saját pisztáciafánkat.

Hol terem a pisztácia?

A fák a forró, száraz éghajlatot kedvelik. Magunk is csíráztathatunk magokat, amelyekből majd a pisztáciafákat felneveljük, vagy vásárolhatunk oltott facsemetéket is, ha nem szeretnénk vesződni a magok csíráztatásával.

Hazánkban a pisztáciafa sajnos nem nevelhető megfelelően, mivel nem tűri jól a fagyot, és nem tolerálja a párás klímát. Fény- és melegigénye magas. Konténerben történő neveléssel sem lehet megfelelően fejlett növényt nevelni, amely termőre is fordulna. Ettől függetlenül a kísérletező kedvűek próbálkozhatnak a csíráztatással és a fiatal növény nevelésével, ám számolni kell a siker kicsi esélyével.

Pisztácia termesztése

Vásároljunk néhány nyers pisztáciamagot. Ideális, ha ezt közvetlenül a kertészetekből tesszük meg, mivel ezekben általában jobb minőségű terméket kaphatunk, azonban az élelmiszerboltban vásárolt magokból is lehetséges fákat nevelni. Ha ez utóbbi lehetőséget választjuk, ellenőrizzük, hogy nem sózott vagy pörkölt magokat vásárolunk, mert ellenkező esetben a magok nem fognak kicsírázni és nem használhatók saját pisztáciafa neveléséhez. Ilyen nyers pisztácia magot elsősorban egészséges élelmiszereket árusító boltokból vásárolhatunk.

Ne feledjük, hogy a pisztáciafák kezdetben uniszexek és nemük csak akkor derül ki, amikor a fák először fordulnak termőre, hét-nyolc évvel az ültetésük után. Csak a nőnemű pisztáciafáknak lesz gyümölcse, de megtermékenyítésükhöz hímnemű fára is szükség van. A terméshez tehát több fát kell telepítenünk egymás mellé, vagy oltott csemetét kell vásárolnunk.

A mag csíráztatásához helyezzünk egy nedves papírtörlőt egy műanyag zacskóba. A papírtörlőt hajtogassuk akkorára, hogy kényelmesen beleférjen a zacskóba, és tegyük bele. Egy bögre vagy mérőpohár segítségével öntsünk a papírtörlőre annyi vizet, hogy jól átnedvesedjen. A víz mennyisége a papírtörlő nedvszívó képességétől függ.

Tegyük bele a pisztáciamagokat a műanyag zacskóba, de ügyeljünk rá, hogy egy zacskóba ne kerüljön túl sok mag, körülbelül öt az ideális. A legjobb, ha lezárható szendvicses zacskót használunk, mert a lyukakkal vagy nem megfelelő záródással ellátott műanyag zacskók akadályozó tényezők lehetnek a pisztáciamagok csírázásánál. A magok behelyezése után zárjuk le a zacskót és várjunk türelmesen legalább egy hetet, amíg a magok kicsíráznak. Tartsuk a műanyag zacskót szobahőmérsékleten, olyan helyen, ahol gyermekek vagy háziállatok nem bolygathatják.

Amikor megjelennek a csírák, vessük el a magokat. A hajtások kis zöld szálaknak tűnnek, amelyek a magvakból bújnak elő. Amint egy magon megjelenik a csíra, a magot helyezzük át egy földdel teli műanyag pohárba. A megfelelő vízelvezetés érdekében fúrjunk lyukat a poharak aljára. Csak annyi vízzel öntözzük meg, hogy a talaj nedves legyen. A túl sok víz akadályozza a növény növekedését. Amint a növény növekedésnek indul, nagyobb cserepekbe kell átültetni, amíg végül eljön az ideje a kertbe történő kiültetésnek.

Amennyiben nem akarunk a magok csíráztatásával bajlódni, vagy biztosak akarunk lenni abban, hogy gyümölcsöt termő fánk lesz, vásárolhatunk oltott fát is a kertészetekben. Ezek nőnemű fák, amelyekhez egyetlen hím ágat oltottak, amely lehetővé teszi a fa megtermékenyítését.

A pisztácia fa nevelése

Mielőtt pisztáciafákat ültetnénk, meg kell győződnünk arról, hogy a megfelelő éghajlaton élünk-e. Forró és száraz nyarakra van szükségük a sikerhez, és a túlzott páratartalom nem kedvez a növényeknek.

Először is ássunk egy lyukat a pisztáciafánk ültetési helyén. A lyuk olyan mély legyen, mint a pisztáciafa alján kifejlődött gyökérlabda, azonban legyen kétszer olyan széles. Lapáttal vagy gereblyével törjük fel a talajt a lyuk szélén és oldalán, hogy ezáltal segítsük a gyökerek további növekedését.

Ezután helyezzük a növényt a lyukba. Ügyeljünk arra, hogy a növényt olyan függőlegesen helyezzük bele, amennyire csak tudjuk. Használhatunk szintezőt, ha meg akarunk győződni arról, hogy a csemete teljesen függőleges. Miután a növényt a lyukba helyeztük, az ujjainkkal óvatosan húzzuk szét a gyökereket és terítsük szét őket a talajon. A műveletet a gyökerek törzsből való eredésénél kezdjük és haladjunk a gyökerek vége felé.

Miután ezzel végeztünk, töltsük fel a lyukat földdel, de ügyeljünk arra, hogy előtte válogassuk ki belőle a köveket, a kis növényeket és gyomokat, mivel ezek a maradványok akadályozhatják a fa növekedését. Annak megakadályozása érdekében, hogy levegő maradjon a visszatemetett talajban a gyökerek között, locsoljuk meg a földet vízzel, miközben betemetjük vele a lyukat.

A növekvő fácskánkat havonta egyszer öntözzük meg bőségesen vízzel. A pisztáciafák elsősorban a száraz éghajlaton élnek és nem igényelnek sok vizet. A havonta egyszeri bőséges öntözés elegendő kell, hogy legyen az egészséges fejlődésükhöz. Ha azt vesszük észre, hogy a fa levelei sárgulni kezdenek, az azt jelenti, hogy túl sok vizet kap, tehát adjunk neki kevesebbet ezután. Október környékén hagyjuk abba a pisztáciafa öntözését, így lehetővé téve számara a téli pihenő időszakra való felkészülést.

A pisztácia betakarítása

Onnan lehet tudni, hogy a pisztácia megérett, hogy a magok héja szétnyílik, és a benne lévő mag zöldből inkább vöröses színűvé válik. Fontos, hogy minél előbb betakarítsuk az érett pisztáciákat, mivel érett állapotukban könnyebben áldozatául esnek a rovaroknak és a betegségeknek.

A fa megrázása elegendő az érett pisztácia betakarításához, mivel a magok maguktól leesnek az ágakról. A lehullott pisztáciamagok összegyűjtésének megkönnyítésére érdemes egy ponyvát teríteni a fa alá, mielőtt elkezdjük a magok lerázását. Ne feledjük, hogy a pisztácia kétéves ciklusokban terem és váltja a terméshozamát, ami azt jelenti, hogy az egyik évben általában kevesebbet terem, a következő évben viszont nagyobb termést hoz.

Betakarítás után ellenőrizzük, hogy a pisztáciában nincs-e penész. Mivel a pisztáciamagok éréskor kinyílnak, ki vannak téve annak, hogy a penész és más betegségek megtámadják őket. Ellenőrizzük az összes betakarított magot annak érdekében, hogy ne alakuljon ki tömeges penészfertőzés a magok között.

Ezután már csupán annyi a dolgunk, hogy élvezzük a magunk által termesztett és szüretelt pisztácia rágcsálását.