Gyümölcs

Füge termesztése, metszése és felhasználása

A füge egy rendkívül finom csemege, amely elsősorban a melegebb éghajlaton terem, de egy kis odafigyeléssel mérsékeltebb régiókban is termeszthető.

Füge jellemzői

A fügefa érett gyümölcse a fajtától függően lehet lila, zöld, sárga vagy fehér bőrű.  A gyümölcs húsának színe az aranytól a mélyvörösig terjedhet. Éréskor a lédús hús édessége intenzív, és a gyümölcsnek a héja is ehető.  A füge könnyen és többnyire problémamentesen nevelhető.

A füge a hosszú és forró nyárral rendelkező területeken terem a legjobban, azonban hűvösebb területeken is termeszthető, szabadban elsősorban konténerekben, a fagy elleni megfelelő hőszigetelés mellett, vagy akár beltérben nevelve.

A közönséges füge (Ficus carica) a hobbikertészek számára a legnépszerűbb fügefaj, mivel virágai nem igényelnek beporzást a fügegyümölcs terméséhez. A közönséges fügefának számos fajtája létezik, beleértve a szívós fajtákat is, amelyeket kissé hűvösebb éghajlaton szabadban is lehet termeszteni.

Más fügefajok vagy nem hoznak ehető gyümölcsöt, vagy nagyon specifikus beporzási követelményekkel rendelkeznek (például bizonyos típusú darazsaknak kell beporzaniuk őket), ami túl sok gondot okoz a hobbikertészek számára.

A füge rendkívül sokoldalú gyümölcs, frissen fogyasztható a fáról, tartósítható, vagy akár főzéshez is felhasználható.

Fügefa ültetése

A füge a melegebb éghajlatú területeken a szabadba is ültethető. Azokban azokon a területeken, ahol télen a hőmérséklet huzamosabb ideig 12° C alatt van, a fügét érdemesebb inkább konténerekben termeszteni, és télen beltérben tartani. A fügefákat kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni a szabadba, amikor a fa a pihenő idejét tölti.

A konténerben nevelt fügefák ültetéséhez cserepes növények számára ajánlott földkeveréket használjunk, amihez adjunk finom kéregforgácsot a föld vízelvezetésének javítása érdekében. Nyáron tartsuk a fát árnyékmentes, széltől védett területen. Ügyeljünk arra, hogy tavasszal és nyáron négyhetente adjunk a földjéhez magas nitrogéntartalmú műtrágyát, és csak mérsékelten öntözzük a fát. Télen helyezzük át a fát beltérbe, és tartsuk nedvesen a talaját.

A szabadtéren nevelt fügefák esetében a fát tavasszal vagy kora ősszel ültessük el, árnyékmentes, széltől védett területre. A fügefák a legtöbb talajtípusban jól növekednek, amennyiben a talaj jól vízelvezetéssel rendelkezik és rengeteg szerves anyagot tartalmaz.

A fügefákat bármilyen épülettől vagy más fától legalább 6 méteres távolságba ültessük. A fügefák gyökerei mélyen lenyúlnak a földbe, amennyiben megvan rá a lehetőségük, ezért ezt is vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk az ültetési helyüket.

Fügefa ültetés lépései

1. Vegyük ki a füge csemetét a konténerből vagy nagy cserépből, és távolítsa el az esetlegesen körbe nőtt gyökereket úgy, hogy a gyökérlabdát az oldalára fektetjük és ollóval átvágjuk a gyökereket.

2. Az ültetési helyen ássunk egy lyukat, amely jó néhány centiméterrel mélyebb és szélesebb, mint a fa gyökereinek kiterjedése. Helyezzük a fát a lyuk közepére egy kis talajhalom tetejére. Ügyeljünk arra, hogy a gyökereket lehetőleg minél egyenesebben helyezzük el a fa törzsétől kiindulva, anélkül, hogy túlságosan meghajlítanánk őket.

3. Ültessük a füge csemetét 5-10 centiméterrel mélyebbre, mint amilyen mélyen korábban a konténerben vagy a cserépben volt (a fatörzs színe segít benne, hogy megállapíthassuk az eredeti talajvonalat).

Bővebb információ a füge szaporításáról >>>

A füge gondozása

A fiatal fügefákat rendszeresen öntözzük, hogy ezáltal segítsük a megtelepedésüket a kiültetés után. A száraz éghajlatú területeken a fügefákat hetente legalább egyszer bőven meg kell öntözni.

Hacsak nem konténerekben termesztjük, a legtöbb szabadban nevelt fügefa nem igényel rendszeres trágyázást. Ha azonban a fügefánk nem növekszik megfelelően (kevesebb mint 30 centiméternyit nő egy tenyészidőszak alatt), akkor hozzáadhatunk a földjéhez 0,2-0,4 kilogrammnyi kiegészítő nitrogént. A nitrogént 3-4 adagra osszuk fel és ennyi alkalommal adjuk fokozatosan a földhöz. A nitrogén első adagjának hozzáadását tél végén kezdjük, és az utolsó adagot nyár közepre időzítsük.

A fa köré talajtakaró réteget is leteríthetünk a gyomok elburjánzásának megelőzésére és a gyökerek nedvességének megtartása érdekében.

Füge metszése

A fügefák kevés metszést igényelnek. A teljesen kifejlett fügefák akár 6 méter magasra is megnőhetnek, ám metszéssel a méretük kordában tartható, amennyiben kisebb méretű fákat szeretnénk a kertünkben.

Bokros fügenövény kialakításához az ültetés utáni első évben válasszunk ki 3 vagy 4 jól elhelyezkedő főbb oldalágat és metsszük vissza e mérete felére, vágjuk le a kifelé néző rügyeket, valamint vágjuk le a középső ágat közvetlenül a legfelső oldalág fölött.

A második évben az előző éveben választott oldalágak új hajtásokat, alágakat hoznak. Válasszunk ki minden oldalágon három vagy négy alágat és vágjuk vissza őket feleakkorára, majd távolítsunk el minden gyenge vagy zsúfolt elágazódást, valamint a fő törzsből növő hajtásokat is. A végtag kerete nincs kialakítva.

A következő évek: elhullott, sérült vagy megbetegedett fa kivágása; vékony zsúfolt fa, hogy a napfény és a levegő a fa közepére kerülhessen. Menjen hátra a fán, hogy szabályozza a magasságot.

A pihenési szakaszban mindenképpen távolítsunk el minden elhalt, beteg vagy gyenge ágat a következő tenyészidőszakban várható növekedés ösztönzése érdekében. Ha bőségesen terem a gyümölcs a fügefánkon, akkor megritkíthatjuk az ágakat, hogy nagyobb gyümölcsök növekedésére ösztönözzük a növényt.

Hűvösebb régiókban a konténerben nevelt fügefákat télre vigyük be beltérbe. Tartsuk nedvesen a fa talaját. Ha a területünkön különösen hideg a tél, a szabadban ültetett fügefák föld feletti része elhalhat, ám ha a fa szívós fajta, a fa föld alatti részére a hideg valószínűleg nem lesz hatással. Ebben az esetben távolítsunk el minden elhalt farészt, amíg a növény még pihenő időszakában van, és várjuk tavasszal az újbóli növekedését.

Füge szedése és tárolása

Azokon a területeken, ahol enyhe a tél és nagyon hosszú, meleg a nyár, a fügefa évente kétszer is terem gyümölcsöt, az első turnus nyár elején érik be, a második nyár végén vagy ősszel. Ahol hűvösebb a nyár, a fügefa csak egyszer terem gyümölcsöt évente, amely nyár végére érik be.

A fügét csak akkor szabad szüretelni, amikor már teljesen megérett, mivel nem érik már tovább, miután leszedtük a fáról. A füge akkor szüretelhető, amikor teljesen beszínesedett és kissé puha a tapintása, a gyümölcs nyaka pedig általában a gyümölcs saját súlya alatt meghajlik. Gyakran nektárgyöngy jelenik meg a gyümölcsön, és a héja felhasadhat. A fügét betakarításkor metszőollóval vágjuk le a szárról.

Ha a gyümölcs szedésekor a szár végén tejszerű nedv szivárog, akkor ez a gyümölcs nem érte el teljes érését. A füge szüretelésekor viseljünk kesztyűt vagy hosszú ujjú felsőt, mert a fügefa nedve irritálhatja a bőrt.

Előfordulhat, hogy madárhálót kell feltennünk a termés védelme érdekében, ugyanis a füge a madarak és a mókusok kedvence csemegéje is.

Füge fagyasztása

A füge rendkívül gyorsan megromlik, hűtőszekrényben tárolva azonban 2-3 napig megőrzi frissességét. Hosszú távú tárolás céljából a fügét akár egészben, akár darabokban is lefagyaszthatjuk, amennyiben csak később szeretnénk felhasználni.

Füge betegségei

A fügefán megjelenő betegség lehet a gyökércsomó, a levélfoltok, a rozsda vagy az ág csúcsszáradása, kártevők közül pedig a fonálféreg és a tripsz jelenthet rá veszélyt.