Kerti növények

Pompás záporvirág vagy napvirág

A pompás záporvirág (Gazania rigens) nagyon szereti a napfényt. Sárga, narancssárga vagy rózsaszín virágai csak akkor nyílnak ki, ha a nap felmelegítette őket. A növény lehet kúszó vagy felálló növekedésű.

A záporvirág bemutatása

Ami a népszerűséget és elterjedtséget illeti, a pompás záporvirág még nem szállhat versenybe a széles körben kedvelt muskátlikkal vagy petúniákkal, de színpompás, margarétára emlékeztető virágai miatt a legszebb erkélyen tartható virágok közé tartozik. Hazája Dél-Afrika. Nálunk elsősorban egyéves nyári virágként tartják.

 

Szép fészkesvirágzatú növény

Manapság a keresztezett növények nagy választékából válogathatunk. Vannak többé vagy kevésbé kúszó jellegű hibridek, és bokrosabban növő fajták is.

A hosszúkás levelek felső része zöld, alsó része pedig puha, fehéres. A fészkesvirágzatú virágok a szárak végén helyezkednek el. A külső sziromlevelek fehérek, sárgák, narancssárgák vagy rózsaszínek, a belső, középen elhelyezkedő korong pedig általában élénk sárga. A külső és a belső virágok között midig sötét, elválasztó gyűrű látható.

Napimádó

A pompás záporvirág nagyon válogatós növény, ami az időjárást illeti, ugyanis a virágok csak akkor nyílnak ki, ha hétágra süt a nap. Ideális esetben a virágok egész nyáron nyílnak.

A záporvirággal bevetett virágágy gyönyörű látvány.

A záporvirág gondozása

A pompás záporvirág (Gazania rigens) a fészkesvirágzatúak nemzetségébe tartozik. A levelek rozettában helyezkednek el. A növény lehet kúszó vagy felálló növekedésű is. A virágszárak 25-30 cm magasra nőnek.

Virágzás

Ha süt a nap, egész nyáron virágzik. Léteznek egy- és többszínű virágok. Színük fehér, sárga, narancssárga vagy rózsaszín lehet. Nincs illatuk.

Fény és hőmérséklet

A szabadban napos helyen érzi magát a legjobban. Ha átteleltetjük, 5-10 °C-os hőmérsékletet igényel.

Öntözés és tápanyag

Egész nyáron bőségesen öntözzük, télen viszont csökkentsük a víz mennyiségét. A virágzási időszakban az öntözővízhez hetente egyszer adjunk tápoldatot is.

Föld és átültetés

Általános virágföldben kiválóan fejlődik. Átültetnünk csak a teleltetett növényeket kell.

Metszés

Csak akkor kell metszenünk, ha a hajtások felkopaszodnak vagy túlzottan megnyúlnak.

A pompás záporvirág színei mindig intenzívek, ezért felhívják magukra a figyelmet.

Az egynyári záporvirág szaporítása

Márciustól áprilisig terjedő időszakban a lakásban már elvethetjük a magokat cserépbe vagy szaporítóládába. A magok mintegy két hét elteltével csíráznak ki, ha 20-22 °C-os hőmérsékletet biztosítunk számukra. Ha a magoncok már elérték a 2 cm-es magasságot, ültessük át őket általános virágfölddel töltött cserepekbe.

A növényeket öntözzük óvatosan, ám alaposan, nehogy kiszáradjanak. Májustól kezdődően hetente egyszer tehetünk az öntözővízhez tápoldatot is. A fagyosszenteket követően ültessük át a növénykéket végleges helyükre.

Az évelő záporvirág szaporítása

Augusztusban az egynyári záporvirág magjaihoz hasonlóan vessük el a magokat. Egyes fajokat augusztusban dugványról is szaporíthatunk. Ha a dugványok gyökeret eresztenek, 5-10 °C-os helyiségben már áttelelnek.

Szeptember és február között a növénykéket tűzdeljük át, ültessük el őket cserepekbe, és tegyük őket világos, de hűvös helyre. Ebben az időszakban csak nagyon kevés vizet kapjanak.

Március és április között ültessük át még egyszer a növényeket. Hetente egyszer kapjanak tápoldatot is.

Május vége felé ültessük ki a növényeket végleges helyükre.