Levendula ültetése (Lavandula angustifolia)

A levendula nyári növény, keskeny leveleinek és kellemes illatának köszönheti eleganciáját. Ha levendula ültetésén töröd a fejed, akkor itt a részletes útmutató.

Levendula fajták

A levendulát elsősorban illatáért és színéért tartjuk nagy becsben. A nemzettség fő képviselője, a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) mellett olykor fűszeres levendulával (Lavandula stoechas) vagy más néven francia levendulával is találkozhatunk a kertekben.

Közönséges levendula

A közönséges levendula szürke vagy világoskék szárán nyáron keskeny virágkalászok jelennek meg. A legmélyebb liláskék árnyalatot a ‘Hidcote Blue’ fajtán fedezhetjük fel. A kedvelt, zömök fajtán illatos, ezüst színű levelek fejlődnek. Jól bevált fajta az alacsony növésű, kék virágú ‘Munstead’. Kevéssé ismert a fehér és a rózsaszín levendula (az ‘Alba’ és a ‘Rosea’).

Füzéres levendula

A füzéres levendula szilvakék virágai nyáron nyílnak. Szárának hossza elérheti a 90 cm-t. Még a közönséges levendulánál is rosszabbul viseli a telet.

Hova ültessük a levendulát?

A levendula a sovány talajt kedveli, amelyen sok más növény nem is élne meg. Szerény igényű növény lévén, dézsában is tartható. Akár egyetlen, terrakotta cserépbe ültetett fajtájával is látványos virágtengert varázsolhatunk a teraszra.

Sziklakertbe a csupán 30 cm magasra növő ‘Munstead’ fajta való. A levendula nem hiányozhat a fűszernövényekből álló magaságyásból sem, de alacsony, illatos sövényt is nevelhetünk belőle. A visszavágott levendula bokrosan fejlődik.

Amennyiben kertbe ültetünk levendulát, úgy az ideális ültetési távolság 40-60 cm.

Soha ne vegyünk sárgás, puha növényt vagy olyat, amelyiknek rothad a közepe, mert valószínűleg túlöntözték.

Az ültetés lépései

Mit ültessünk mellé?

A lágy rózsaszín és világoskék árnyalatok jól illenek a levendula szürke leveleihez. Ha visszafogott színekben díszlő ágyást szeretnénk, ültessünk mellé kék imolát, szegfűt és fehér cickafarkot.

A rózsa és a levendula eszményi párost alkotnak, mivel a levendula illóolaja távol tartja a rózsától a levéltetveket.

A levendula jól mutat a szintén sovány talajt és napos helyet kedvelő konyhai fűszernövények, például rozmaring, kakukkfű és zsálya társaságában is.