Zöldség

Póréhagyma termesztése, ültetése

Így termessz saját, ízletes póréhagymát.

Póréhagyma jellemzői

A póréhagyma (Allium porrum) hagymatestet nem fejleszt, a csak megvastagodott levélalappal rendelkezik a hosszú szár alján. Ültetéskor mélyen be kell nyomni a talajba, hogy fehér és zsenge maradjon. Kékeszöld levelei között a vetés utáni évben kifejlődik a szár, melyen kora nyáron fehér vagy rózsaszín szirmokkal pompázó, gömbvirágzat nyílik. De ezektől inkább szabaduljunk meg, mert utána már a pórészárak nem lesznek jóízűek.

Főbb jellemzők:

  • Család: hagymafélék
  • Elhelyezés: napon, félárnyékban
  • Tápanyagszükséglet: közepestől erősig
  • Vetés: januártól áprilisig ablakpárkányon
  • Palántázás: március-áprilistól, a téli pórét augusztus elejéig
  • Betakarítás: a nyárit júliustól, az őszit augusztus közepétől, a téli november-decembertől

Póréhagyma fajták

Betakarítási időtől függően megkülönböztetünk nyári, őszi és téli póréhagymát.

Az olyan nyári fajták, mint a ‘Hilari’ és a ‘Bavaria’ gyorsan nőnek, és megvan az az előnyük, hogy korai vetésnél nem kezdenek el idő előtt virágozni – ami az őszi és téli fajtáknál teljesen használhatatlanná teszi a növényt. Az őszi póréhagymák, mint az ‘Elefánt’ és ‘Haldor’ részben még decemberben is betakaríthatók. A téli pórék, például a ‘Blagrüner Winter’ vagy a ‘Freezoo’ pedig az egész téli időszakban szedhetők.

Póréhagyma termesztés és ültetés

A póréhagymának napfényre vagy félárnyékra van szüksége. Fontos számára a laza, humuszban gazdag, komposzttal ellátott talaj. Vethetjük közvetlenül szabad földbe, de a magoncok nagyon lassan fejlődnek. Ezért érdemes először 16-18 fokon odabent előnevelni, főleg a nyári fajták esetében.

Az olyan korai fajtákat, mint a ‘Hilari’, már januárban elvethetjük, és márciusban kiültethetjük. Az őszi pórét március-áprilisban vetjük, és áprilistól júniusig palántázzuk. A téli pórét pedig április közepén vetjük, és június közepétől augusztus elejéig ültetjük ki.

Az ágyásba 30-40 cm sortávolsággal ültessük, az egyes növények között 15-20 cm-t hagyjunk ki. Olyan mélyre ültessük, hogy éppen csak a levelek látszódjanak ki. A póréhagyma jól passzol a sárgarépához, a salátához, a paradicsomhoz, a káposztához és az eperhez. Rossz partnerei a bab, a borsó és a cékla.

Gondozás

Egyenletes nedvességre, gyakori kapálásra és nyáron alkalmanként trágyázásra van szüksége. Ezek segítik elő a megfelelő növekedést. Halmozzuk fel a földet a legalsó levelekig újra és újra, hogy hosszú, fehér szárak képződjenek. Az őszi és téli póréhagymákat érdemes fátyolfóliával vagy tűlevelű ágakkal védeni a fagy ellen.

Póréhagyma szedése

A nyári póréhagymát július és szeptember között szedjük. Az őszit augusztus közepe és december között, a télit november közepe és április között. Ha egy ásóvillával meglazítjuk a földet a növény közelében, könnyen ki tudjuk húzni a szárakat.