Díszkert

Királyliliom a kertek királynője

A királyliliom virágaiban éveken át örömünket lelhetjük, ha megfelelő helyre ültetjük.

Királyliliom jellemzői

A királyliliom (Lilium regale) vadon Nyugat-Kína magasan fekvő völgyeiben él, ahol forró a nyár és hosszú, hideg tél uralkodik. Nálunk is egyszerűen nevelhető, télálló növény, de kihajtáskor a kései fagyok károsíthatják.

Húsos, keskeny pikkelylevelekkel borított hagymáinak átmérője eléri a 15 cm-t. Könnyen kiszárad, ezért vásárlás után minél előbb ültessük el. Keskeny, lándzsás levelei az erős, 60-120 cm hosszúra növő szárakon váltakozó állásban helyezkednek el. Kissé lehajló, vagy a szárra merőlegesen álló, 10-15 cm hosszú, trombita alakú virágai júliustól augusztusig nyílnak. Erős az illatuk, és egyetlen száron csoportban akár 3-25 virág is állhat. Az egyes virágok fehérek, torokrészük sárga, külső
oldalukon bíborrózsaszín sáv húzódik.

Kereskedelmi forgalomban többnyire két fajta kapható, amely színében tér el az alapfajtól: az ‘Album’ fajta virágai tiszta fehérek (0,8-1,2 m), a ‘Royal Gold’ fajtáéi aranysárgák (1-1,5 m).

Vigyázzunk a sárga porzókkal, mert a virágpor nehezen kivehető foltot hagy a ruhán.

Sárga torkú tölcséres virágok hatalmas porzókkal

Királyliliom gondozása

A királyliliom egyszerűen gondozható növény. Virágai vágott virágnak is alkalmasak, melyek erős illatúak és júliustól augusztusig nyílnak. A napos, meleg helyet kedveli, de a tövét feltétlenül árnyékoljuk. Humuszos, jó vízáteresztő talaj. Enyhén savanyú vagy meszes, laza, de nem túl száraz talajban érzi jól magát.

Ősz – ültetés

A királyliliom hagymáit vásárlás után minél előbb ültessük el, mert hamar kiszáradnak. Előtte azonban mélyen lazítsuk fel a talajt, és a kötött talajhoz keverjünk homokot. A növények tövét takarjuk komposzttal vagy lombbal.

Tavasz – fagyvédelem és gondozás

A frissen kihajtott növényeket védjük a kései fagyoktól: borítsunk rájuk nagyobb méretű cserepet. A növekedési időszakban szárazság idején öntözzük meg a töveket.

Nyár –  Talajtakarás és karózás

Takarjuk a talajt komposzttal, hogy jobban megtartsa a nedvességet, és a növények felvehessék belőle a tápanyagokat. A magasra növő szárakat karózzuk ki. Elvirágzás után ne öntözzük a töveket.

Ha vázába szedjük, akkor a száraknak csak egyharmadát vágjuk le, különben a tövek a következő évben nem virágoznak.

Királyliliom cserépben

Királyliliom ültetése

A királyliliomot mindig kisebb csoportokba ültessük, hogy szépsége jobban érvényesüljön. Lehetőleg ne kerüljön közvetlenül az ablak alá, mert a virágok erős illata az arra érzékenyeknek – főként éjjel – fejfájást okozhat. A mutatós virágok a virágágyások uralkodó alkotóelemei. Ültessünk köréjük alacsonyabb évelőket, hogy árnyékolják a gyökérzónát. Cserjesáv szélén, sötét lombozatú háttérnövények elé ültetve a halvány színű virágok jól érvényesülnek. A királyliliomot dézsában is nevelhetjük, de ebben az esetben védett helyen teleltessük.

Királyliliom hagyma

Ültetés lépései

Kellékek: kristályliliom-hagymák, ásó, komposzt, homok, drótháló, talajtakaró anyag, támkarók.

1. Ősszel lazítsuk fel az ágyás talaját, és keverjünk hozzá komposztot. Kötött talajban a gyökerek alá készítsünk homokból drénréteget.

2. Ássunk 30 cm mély ültetőgödröket, és a pockok elleni védelemül béleljük ki a gödröket sűrű szövésű dróthálóval.

3. Szórjunk egy kevés földet a kibélelt gödör aljára. A hagymákat 10-12 cm mélyre, egymástól 20-30 cm távolságra helyezzük el.

4. Töltsünk földet a hagymákra, és nyomkodjuk meg. Az ültetés helyén óvatosan nedvesítsük át a talajt, majd takarjuk komposzttal vagy lombbal.

5. Kössük a szárakat tárakarókhoz, nehogy eldőljenek. A növekedési időszakban szárazság idején öntözzük meg a növényeket.

Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk le. A szárat legfeljebb egyharmadával vágjuk vissza, és minél több levelet hagyjunk rajta.

Növényvédelem

Ellenálló növény. A legnagyobb kárt a pockok tehetik benne. A hagymák védelme érdekében az ültetésnél használjunk speciális növény-kosarakat, vagy béleljük ki az ültetőgödröket sűrű szövésű dróthálóval. A kártevőket molyirtó golyókkal is távol tarthatjuk.