Kerti növények

Mirigyes őszirózsa, klasszikus őszi virág

A hosszan virágzó mirigyes őszirózsa heteken át színpompássá varázsolja a kertet.

Mirigyes őszirózsa jellemzői

A mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) nagyon hasonlít a kopasz őszirózsára (Aster novi-belgi), de rendszerint magasabbra nő, szára erősebb, és nem hoz sarjakat. Ugyancsak fontos jellemzője szárának és hosszúkás leveleinek durva szőrözöttsége.

Virágai inkább piros vagy rózsaszín árnyalatúak, a kopasz őszirózsa esetében főként kékek vagy ibolyaszínűek. Ezen kívül a mirigyes őszirózsa jóval ellenállóbb faj, lisztharmatra kevésbé érzékeny. Virágai szeptembertől októberig nyílnak. Az egyes virágfejek átmérője 2,5-4 cm, a sárga középrészt piros, rózsaszín, ibolyaszínű, kék vagy fehér nyelves virágok koszorúja övezi. Hátrányos tulajdonságuk, hogy borús időben és este becsukódnak, és ilyenkor úgy néznek ki, mintha már elnyíltak volna.

Mirigyes őszirózsa ‘Rudelsburg’ fajta

Legismertebb fajtái az ‘Alma Pötschke’ (élénk lazacrózsaszín, 110 cm), a ‘Rudelsburg’ (lazacrózsaszín, 120 cm), a ‘Rosa Sieger’ (lazacrózsaszín, 130 cm, virágai nem csukódnak össze), a ‘Rubinschatz’ (kárminpiros, 130 cm), az ‘Andenken an Paul Gerber’ (kárminpiros, 140 cm), a ‘Barr’s Blue’ (ibolyakék, 160 cm), a ‘Violetta’ (sötét ibolyaszínű, 140 cm) és a ‘Herbstschnee’ (hófehér, 130 cm).

Mirigyes őszirózsa gondozása

A mirigyes őszirózsa egyszerűen gondozható évelő növény. Virágai szeptembertől októberig virágoznak, vágott virágnak is alkalmas. Meleg, védett, napos helyen fejlődik a legjobban. Tápanyagban gazdag, humuszos talajt igényel. Nem viseli el a rossz vízáteresztő, télen nyirkos talajt.

 A töveket nem túl magas nitrogéntartalmú műtrágyával trágyázzuk, mert különben a szárak vékonyak és túl nyúlánkak lesznek.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültetés előtt mélyen lazítsuk fel a talajt és keverjünk hozzá komposztot. A begyökeresedett tövekhez szórjunk magasabb káliumtartalmú műtrágyát. Ássuk ki az idős, középen kikopaszodott egyedeket, gyöktörzseiket osszuk szét több részre, és csak a fiatalabb részeket ültessük el újra.

Nyár – gondozás

Szárazság idején rendszeresen öntözzük az évelőket. A magasabb fajtákat karózzuk ki.

Ősz- metszés

Virágzás után vagy az első fagyok beálltával arasznyira vágjuk vissza a növényeket. A gyöktörzs köré terítsünk komposztot. Csak az egészséges növényi részeket komposztáljuk.

Késő tavasszal csípjük vissza a mirigyes őszirózsa hajtáscsúcsait, hogy a bokrok tömöttebbek maradjanak és sok virágot hozzanak.

Mirigyes őszirózsa ültetése

Napos helyre és laza, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Évelőágyásban nagy magassága miatt leginkább háttérnövényként alkalmazhatjuk. Különösen jól mutat, ha közepes növekedésű évelőket ültetünk elé, amelyek eltakarják a szárát. Kerítés mellé ültetve színpompás látványt nyújt, ha más ősszel virágzó évelőkkel társítjuk. Ősszel szépen színeződő lombú fás szárú növények előterében a rózsaszín vagy bíbor virágú őszirózsák csoportja megélénkíti az összeállítást. Tó vagy patak partján különösen jól fejlődik, mivel kedveli a nyirkos talajt.

Ültetés lépései

1. Tőosztáshoz a legmegfelelőbb időszak a tavasz. A túl nagyra nőtt egyedeket később ásóvillával emeljük ki.

2. A gyöktörzset méretétől függően ásóval vágjuk két vagy több részre. Idősebb növények esetében a megfásodott középrészt ne használjuk fel újra.

3. Ültetés előtt készítsük elő az ágyást: a talajt lazítsuk fel, keverjünk hozzá komposztot, s a felszínét gereblyézzük simára.

4. Ássunk ültetőgödröket egymástól 40-50 cm-re. Ültessük el a töveket, és a talajt nyomkodjuk a gyökerekhez.

5. Alaposan öntözzük meg a növényeket. Tartsuk nyirkosan a talajt, amíg újra begyökeresednek.

Növényvédelem

A mirigyes őszirózsát fonalférgek támadhatják meg. A fertőzés tünetei az erek mentén megjelenő szögletes barna foltok. Később a levelek elszáradnak vagy elrothadnak. Ültessünk a tövek közé bársonyvirágot, mert távol tarthatja a kártevőket. A fertőzött egyedeket távolítsuk el és semmisítsük meg.