Kerti növények

Prérigyertya hagyma fajták és gondozásuk

A prérigyertya impozáns növény, de még nem terjedt el a kertjeinkben.

Prérigyertya (Camassia) jellemzői

A prérigyertya Észak-Amerika nyugati részén honos, ahol nyirkos talajú réteken fordul elő. Az öt télálló faj közül a mi éghajlati viszonyaink mellett elsősorban három termeszthető.

A halvány prérigyertya (Camassia cusickii) virágfüzérei rendkívül dekoratívak, hiszen egy száron akár száz élénk kék színű, csillag alakú virág is található. A növény egy méter magasra nő. Fényes, keskeny levelei körben egymás fölött helyezkednek el, szélük enyhén hullámos, hosszuk a 80 cm-t is elérheti. A ‘Zwanenburg’ fajta élénk kék virágokat hoz.

A vajszínű prérigyertya (Camassia leichtlinii) hasonlít az előző fajra, de fehér, lila, halvány- vagy sötétkék, gyertya alakú virágai keskenyebbek. Az elszáradt szirmok nem hullanak le, hanem a magház felett összecsavarodnak. A ‘Cream’ fajta virágain átmenetet képeznek a fehér, a vajszínű és a kékes árnyalatok. A félig telt virágú ‘Semiplena’ fajta később kezd virágozni, de sokáig nyílik. Sárgásfehér, gyertya alakú virágai májustól júniusig díszlenek.

Az alacsony prérigyertya (Camassia quamash) mindössze 30-60 cm magasra nő, virágai kék árnyalatúak. A ‘Purpureocoerulea’ virágai ibolyakék, az ‘Orion’ virágai inkább acélkék színűek.

Prérigyertya ültetése, nevelése

A prérigyertya főként tavasszal nyirkos talajt igényel. Virágágyásban minden más tavasszal virágzó növénnyel társíthatjuk. A háttérnek ültetett bokrok megvédik a töveket a széltől és a fagytól. Tavak partján már korán szép színfoltot ad, de ne ültessük a mocsaras részre. Természetes kertekben vadon terjed. Lombját ne vágjuk le mindaddig, amíg teljesen le nem szárad.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: szeptember. Mélyen lazítsuk fel a talajt, majd szedjük ki belőle a gyomokat és a köveket. Keverjünk hozzá komposztot.

2. A prérigyertyát csoportosan telepítsük. Ültetőkanállal emeljünk ki 15-20 cm mély ültetőgödröket, és a hagymákat csúcsukkal felfelé ültessük el.

3. 30 cm távolságra hasonló módon ültessünk el további hagymacsoportokat. Töltsünk a gödrökbe földet, és nyomkodjuk meg a talajt.

4. Öntözzük meg a hagymákat, és jelöljük meg a helyüket pálcával. A fagyok beállta előtt takarjuk a talajt lombbal vagy fenyőgallyakkal.

5. Tavasszal, amikor kihajtanak a növények, dolgozzunk a tövek körül a talajba komposztot és komplex műtrágyát. Szárazság idején öntözzünk.

Az alapfajokat egyszerűen szaporíthatjuk magvetéssel. A magokat érés után közvetlenül vessük el. Csírázásig tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan.

Prérigyertya hagyma

Prérigyertya gondozása

A prérigyertya egyszerűen gondozható hagymás növény. Virágai áprilistól májusig nyílnak. Vágott virágnak is alkalmas. Kártevőkkel szemben ellenálló. A napfényt és félárnyékot kedveli. A prérigyertya mélyárnyékos helyen nem fejlődik kielégítően. Nyirkos, de nem pangó vizes talaj.t igényel. Minél naposabb helyre ültetjük, annál nyirkosabbnak kell lennie a talajnak. Száraz talajnál félárnyékba ültessük a növényeket.

Ősz – ültetés

A hagymákat vásárlás után mielőbb ültessük el. A tövek körül takarjuk a talajt komposzttal vagy lombbal.

Tavasz – trágyázás és tisztítás

Amikor kihajtanak a hagymák, keverjünk a talajhoz komposztot. Elvirágzás után vágjuk le a szárakat, vagy maggyűjtéshez hagyjuk őket elszáradni.

Nyár – gondozás és szaporítás

Amíg zöldek a levelek, tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt. Szaporításhoz gyűjtsük be az érett magokat, vessük el őket, és tartsuk nyirkosan a talajt. Sok fajta csak hagymáról szaporítható. A túl nagyra nőtt töveket ássuk ki és osszuk több részre, miután a levelek leszáradtak.

Ha a növények idővel kevesebb virágot hoznak, a lomblevelek leszáradása után ássuk ki a töveket, válasszuk le a fiókhagymákat, majd rögtön ültessük el őket újra.

Kártevők és betegségek

A prérigyertyát ritkán támadják meg kártevők és betegségek. Minél naposabb helyen állnak a hagymák, annál nyirkosabbnak kell lennie a talajnak. Száraz talajon a levelek elsárgulnak, majd megbarnulnak és elszáradnak, később a növény elpusztul.