Rózsák

Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)

A pünkösd szimbolikus növénye a pünkösdirózsa, mely szirmaival a Szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg. A neve ugyan rózsa, bazsarózsa, pünkösdirózsa, de a rózsafélékhez nincs köze.

Pünkösdi rózsa jellemzői

A pünkösdi rózsa, más néven bazsarózsa vagy peónia a bazsarózsafélék családjába tartozik. Évelő növény, föld alatti gumóból fejlődik ki minden tavasszal. Levelei összetettek, fényesek, mélyzöldek. Virágai nagy méretűek, 5-10 cm átmérőjűek, gazdagon tömöttek. Színük rendkívül változatos, a hófehértől a rózsaszínen át a bordóig vagy liláig pompáznak. Illatosak, kellemes, édes virágillatot árasztanak.

A virágzás a tavasz végére, pünkösd tájékára esik, innen kapta a nevét. Számos fajtája létezik, többek között a kínai, japán, európai és amerikai nemesítésű fajták a legismertebbek. Méreteiket tekintve megkülönböztetünk kisvirágú, középméretű és nagyvirágú fajtákat. A különböző fajták eltérhetnek színükben, illatukban, termetükben.

Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)
Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)

Pünkösdi rózsa gondozása

A pünkösdi rózsát napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni. Legjobban déli, délkeleti fekvésben érzi magát. Szereti a meszes, tápanyagban gazdag talajt. Rendszeres öntözést igényel a nyári időszakban, de vigyázni kell, hogy a virágokat, bimbókat ne érje víz, mert könnyen megfertőződhetnek gombabetegségekkel, mint például a botritisz.

A növényt évente egyszer, kora tavasszal érdemes visszavágni, a föld feletti részeket a talajszint fölött 5-10 cm-rel lecsípni. Ősszel ajánlott trágyázni istállótrágyával vagy komposzttal a következő évi fejlődéshez. 3-4 évente javasolt a tövet teljesen kiásni és a gyökereit alaposan megvizsgálni. A beteg, sérült, elhalt részeket gondosan el kell távolítani, majd a megmaradt egészséges gyökérrészeket újra elültetni.

A kártevők közül leginkább a csigák károsíthatják a fiatal hajtásokat és leveleket, ezért érdemes megelőző védekezésként csigaölő szereket alkalmazni.

pünkösdi rózsa, kerti rózsa

Szaporítás és ültetés

A legjobb szaporítási módja a tőosztás. Ehhez a gumót éles késsel daraboljuk fel úgy, hogy mindegyik darabon legyen rügy és megfelelő méretű gyökérzet. A darabokat vízszintesen fektetve ültetjük el sekélyen, 5-10 cm mélyre. Ősszel takarjuk be szalmával vagy lombbal, hogy megvédjük a fagytól.

Tavasszal is ültethető, amint munkálható a talaj. Fontos, hogy az ültetésnél a megfelelő mélységbe kerüljön a gyökérzet, se mélyebbre, se magasabbra ne kerüljön a korábbinál. Különben könnyen előfordulhat, hogy az átültetett növény egy évig nem virágzik.

Felhasználása

A pünkösdi rózsa igazi dísznövény, látványos, mutatós elem a kertekben. Jól mutat ágyásokban, sövény mellé ültetve, de önmagában is szép soliter növény. Pompás virágai miatt régebben illatszer alapanyagnak is felhasználták.

A pünkösdi rózsának gyógyászati felhasználása is ismert, elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt. Virágaiból, gyökeréből készült főzetet vagy kivonatot hagyományosan alkalmaztak ízületi gyulladások, reuma enyhítésére. Manapság ritkábban használják, de a népi gyógyászatban még mindig elterjedt házi szer. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása a benne található hatóanyagoknak köszönhető.

Egyes kultúrákban a pünkösdi rózsát a termékenység jelképeként is tisztelik. Kínában például a házasság és a nőiesség szimbólumának tartják. Sok helyütt a pünkösdi rózsa az anyák iránti tisztelet jelképe is egyben.

A virágkötészetben is kedvelt díszítőelem, friss virágai vagy szárított változata gyakran díszít csokrokat, koszorúkat.