Kerti növények

Alangfű (Imperata cylindrica)

Az alangfű pompás színe tavasztól őszig díszíti a kertet.

Alangfű jellemzői

Az alangfű Japánból származó díszfű. Nálunk is ismert fajtája az Imperata cylindrica ‘Red Baron’, amelyet gyakran ‘Rubra’ néven említünk. Pompás színű leveleinek felső fele tavasszal, kihajtáskor gesztenyebarna. Később a fűcsomók fokozatosan izzó vörös árnyalatúra változnak, amely őszig megmarad. Különleges színének köszönhetően sok növénnyel társítható.

Az alangfű ‘Red Baron’ fajtája visszafogottan fejlődik. Lassan növekszik és föld alatti gyökérnyúlványokkal terjeszkedik. Egy-egy bokor 35-60 cm magasra és ugyanilyen szélesre nő. Feltűnő piros színe miatt az egyik legszebb díszfű. Bár sarjai hajlamosak a túlburjánzásra, maga a növény sem virágot, sem magot nem fejleszt, ezért gondozása meglehetősen egyszerű.

Alangfű (Imperata cylindrica 'Red Baron')
Alangfű (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Vásároljunk nagyméretű, erőteljes cserepes növényeket. Válasszunk jól fejlett gyökerű, színes felálló lombú példányokat. Ne vegyünk gyenge, kicsi vagy halvány színű növényt.

Alangfű ültetése

Az alangfű a kert bármelyik részében jól mutat – évelő-ágyásban csakúgy, mint egyéb fűfélék között vagy egymagában. Évelőágyásban ültessük az előtérbe, és vegyük körül zöld levelekből álló alacsony növényszőnyeggel. Más díszfüvek társaságában egyetlen növény is különleges hatást kelt. Megkapó látvány a nagyobb méretű fűfélék elé telepített alangfű-csoport.

Kőfal előtt vagy sziklakertben egész nyáron át díszít pompás színével, de a házfal vagy a terasz mellé is telepíthetjük, ahol szépsége jól ér-vényesül a leveles dísznövények között.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. Keverjünk a földhöz két lapát komposztot.

2. Vegyük ki a növényt a cserépből. Lazítsuk meg a gyökereket. Az összetömörödött gyökérlabdát függőlegesen vágjuk be.

3. Ültessük a növényt olyan mélyre, ahogyan a cserépben volt. Nyomkodjuk le a földet a gyökér körül.

4. Alaposan öntözés után takarjuk a talajt 2.5 cm vastag komposztréteggel. amelyet nyáron és kora tavasszal megújítunk.

alangfű
alangfű

Mit ültessünk mellé?

A ‘Red Baron’ üde zöld és telt kárminvörös színe akkor érvényesül a legjobban, ha erősen elütő színekkel társítjuk. Ragyogó szálainak elegáns hátteret nyújtanak a mélyzöld lombú, mértani formájú fenyőfélék és a magyal (Ilex).

Mutatós évelő kísérője lehet a juharszerű, bíborszínű leveleket hozó apróvirágú tűzeső vagy a piros-virágú varjúháj (sedum telephium ‘herbstfreude’), amelynek zöld lombja és halvány rózsaszín levelei ősszel pompásan illenek az alang-fűhöz.

A díszfüvek közül válasszunk mellé óarany csíkozású, lecsüngő levelű szálkafüvet (Hakonechloa macra ‘aureola’), amely fagyvédelmet igényel, vagy lecsüngő, fehéren csíkozott levelű kínai virágosnádat (Miscanthus sinensis ‘variegatus’).

A ‘Red Baron’ fajta olykor tiszta zöld sarjakat fejleszt, amelyek a zöld-piros hajtásokétól eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Mivel hajlamosak a túlburjánzásra, mihamarabb ássuk ki őket. Felaprítva tegyük a sarjakat a komposztba.

Alangfű gondozása

Az alangfű egyszerűen gondozható évelő díszfű. Bár sok meleget igényel, a tűző napfénynél jobban kedveli a félárnyékot. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván. A nyirkos talaj megfelel, ha nem pang benne a víz.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültetésre alkalmas időszak. A túl nagyra nőtt vagy középen elhalt alangfűvet tőosztással újíthatjuk meg. Ássuk ki a növényt, gyökereit osszuk kisebb részekre, és ültessük el őket. A tövektől 10-20 cm-re terítsünk szét komplex műtrágya-granulátumot. Takarjuk a talajt. Ha komposztot használunk, előtte nem kell trágyáznunk.

Nyár -gondozás

Száraz időben öntözzük a növényeket. Szükség esetén újítsuk meg a takaróréteget.

Késő ősz – visszavágás

Most vagy tavasszal, röviddel kihajtás előtt tenyérnyire vágjuk vissza a lombot. Hideg területen védjük a növényeket gallyakkal.

Kártevők és betegségek

Az üregi nyúl néha megrágja a díszfüvek zsenge hajtásait. A kártevők távol tartására vegyük körül a növényeket nyúlhálóval, vagy ültessünk melléjük díszhagymát (Album fajok), melynek szaga elűzi a rágcsálókat.