Fűszer- és gyógynövény

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring szép formájú bokor, levelei keskenyek, fenyőtűkhöz hasonlóak. Az egész növény kellemes, fűszeres illatot áraszt. Virágai világoskékek vagy halványlilák.

Rozmaring jellemzői

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) kellemes illatát bizonyára mindenki jól ismeri. A frissen szedett leveleknek és oldalhajtásoknak van a legfinomabb aromájuk. A levelek megszárítva erősebb ízhatást fejtenek ki, ezért az ételek fűszerezésekor óvatosan kell használnunk.

A növény valóban olyan tetszetős, hogy a konyhaablak párkányán vagy akár az étkezősarok közelében is tarthatjuk, ha ott elegendő fény áll rendelkezésre.

A kerti grillezés szerelmeseinek sem kell lemondaniuk erről a fűszercserjéről. Aromája nemcsak a húsokat, szárnyasokat, halakat és salátákat teszi ízletesebbé, hanem néhány ágát faszénre helyezve a grillezésre kerülő ételeket is sajátos ízt kölcsönöz. Ha télen a kandalló tüzébe dobjuk, illata a nyári esték emlékét idézi.

Régi gyógynövény

A középkorban a rozmaringot elsősorban gyógynövényként használták. A gyógyítók gyengeség, nyugtalanság, migrén, asztma, felfúvódás és emésztési panaszok esetén rozmaringteát javasoltak. A rozmaring tinktúrával átitatott kötés hozott enyhülést a ficamokra és zúzódásokra. Az ókorban számtalan vallási szertartásban játszott szerepet.

Sziklakertben és az erkélyen

A Rosmarinus officinalis prostratus fajtát, amelynek hajtásai lefelé csüngenek, sziklakertekben és erkélyládában is nevelhetjük. A felfelé törő növekedésű fajták ugyancsak szépen díszítik ezeket a helyeket.

Rozmaring gondozása

A rozmaring cserépben nevelve kb. 30 cm magasra nő. Alakja kicsi, tömött cserjére hasonlít. Szabadban, meleg helyen (például déli fal előtt) 60 cm magasra is megnőhet. Nálunk nem télálló. Nyáron hozza világoskék vagy halványlila virágait. Az egész növény  – főként az esti órákban – kellemes illatot áraszt.

Fényigényes növény, kedveli a közvetlen napfényt. Télen 10-15 °C, nyáron 18-25 °C körüli hőmérsékleten tartsuk. Nyáron öntözzük rendszeresen, földje sose száradjon ki teljesen, Kéthetente adjunk neki tápoldatot. Télen keveset öntözzük, és ne trágyázzuk.

Tavasszal ültessük át tápanyagokban gazdag talajba vagy ültessük ki a kertbe. Augusztusban vigyük be a lakásba, mert kint elfagyhat. Metszhetjük és formára nyírhatjuk. Kis levelei és gyors fejlődése miatt bonsait is nevelhetünk belőle.

Rozmaring szaporítása

A rozmaringot magról és dugványról is szaporíthatjuk. A dugványozás egyszerűbb, gyorsabb módszer.

Magok

A magokat áprilisban vessük el föld és homok keverékébe. Rendszerint sokáig tart, mire a magok kicsíráznak. A palántákat júniusban ritkítsuk ki.

Dugványok

A dugványról történő szaporítás  egyszerűbb módszer. Ősszel vagy tavasszal vágjunk le 5 cm hosszú hajtásdarabokat, és ültessük őket laza homok-tőzeg keverékkel töltött cserepekbe. A talajt előzőleg nedvesítsük meg. A cserepeket tartsuk meleg, de árnyékos helyen.

Nyáron a szabadban

A rozmaring a legjobban laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag talajban fejlődik.

A cserepek inkább kisebbek legyenek, mint túl nagyok. Mindig akkor ültessük át, ha a gyökerek már az egész cserepet kitöltik. Nyáron tartsuk meleg helyen, ugyanis nem kedveli a szeles sarkokat és az árnyékos szegleteket. Ezt a fűszernövényt a kertbe vagy az erkélyre is kiültethetjük. Télen azonban hűvös (10-15 °C), világos helyet igényel. Ebben az időszakban keveset öntözzük.