Zöldség

Spenót termesztése

A spenót otthoni termesztése. Mutatjuk mire figyelj, ha spenótot szeretnél a kertben termeszteni.

Spenót zöldség jellemzői

Sűrű, 20-40 cm magas levélrozettáival a spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) termékeny és finom zöldség az év hidegebb időszakában. Az olyan fagytűrő fajtákat, mint a ‘Mazurka’ és a ‘Monnopa’, még télen is le lehet szedni. Annak érdekében, hogy friss spenóthoz jussunk nyáron is, választhatjuk a felmagzásra nem hajlamos fajtákat, például a ‘Celestát’ vagy az ‘Emiliát: A ‘Babyleaf és a ‘Sardinia’ zsenge levelei salátaként is fogyaszthatók. Azok a fajták a legjobbak, amelyek ellenállóak a peronoszpórával szemben.

Spenót vetése, ültetése

Spenót vetése, gondozása

A spenót szereti a napfényt, nyáron a félárnyékot is. és bármely normális kerti talaj megfelel neki. Őszi és téli betakarítás céljából augusztustól októberig lehet vetni, tavaszi szedéshez februártól áprilisig, a hidegebb hónapokban melegágyba vessük, vagy takarjuk le fátyolfóliával. A nyári spenótot áprilistól júliusig vessük. Az a jó, ha a sorok egymástól 20-30 cm távolságra vannak. A növények kikelése után ritkítsuk meg a sort úgy, hogy legalább 5 cm maradjon egy-egy példány között.

Ne alkalmazzunk nitrogéntartalmú trágyát, nehogy túl magas legyen a spenót nitráttartalma. Tartsuk mindig kissé nedvesen a növényt, és télen ajánlatos fátyolfóliával vagy rőzsével betakargatni a vetést.

A ‘Babyleaf’ első leveleit a vetéstől számított 4 héten belül leszedhetjük. A többi fajta esetében vetési időtől függően 6-12 hét elteltével szedhetjük le a leveleket, vagy vághatjuk le az egész növényt.

Főbb tulajdonságok röviden:

  • Család: disznóparajfélék
  • Elhelyezés: napos, félárnyékos hely
  • Tápanyagszükséglet: kicsi
  • Vetés: őszi és tavaszi fajták augusztustól októberig, illetve februártól áprilisig; nyári spenót: áprilistól júliusig
  • Betakarítás: őszi és tavaszi fajták szeptembertől májusig, nyári spenót: májustól szeptemberig