Kerti növények

Salamonpecsét (Polygonatum)

A salamonpecsét kecses virágokkal és feketés-kék bogyókkal díszíti az árnyékos helyeket.

Salamonpecsét jellemzői

A salamonpecsét elegánsan lefelé ívelő hajtásain elliptikus levelek ülnek, amelyeken párhuzamosan futnak az erek. A levélhónaljakból fajtól függően legfeljebb öt cső alakú, fehér, zöld szélű virág bújik elő. A hibridek kivételével minden faj kékesfekete bogyókat érlel.

Az óriás salamonpecsét (Polygonatum commutatum) legfeljebb 1,8 m magasra nő. A virágok különösen nagyok és enyhe illatot árasztanak. Nagy, parkhoz hasonló, árnyékos kertekbe ültessük.

A fürtös salamonpecsét (Polygonatum multiflorum) egy levélhónaljból hosszú száron 3-5 virágot bont, magassága 60 cm.

Az orvosi salamonpecsét (Polygonatum odoratum) illata a legerősebb, magassága 30-45 cm. Virágai kecsesek. 60 cm magas fajta a ‘Variegaturn’, melynek szép levelei fehér szegélyűek.

Salamonpecsét ültetése

A salamonpecsét kecses szépsége csoportosan ültetve érvényesül a legjobban. A magas fajok rendkívül jól illenek a nagy kertekbe. Erdős terület szélén az árnyékos vagy félárnyékos helyek felelnek meg a leginkább e növényeknek. Itt szívesen szaporodnak. Árnyékos virágágyakban is felhívhatják magukra a figyelmet. Szép látványt nyújtanak nagy fák tövébe ültetve. Félárnyékban, a kerti padok közelében élvezhetjük az orvosi salamonpecsét kábító illatát.

Ültetés lépései

Ültetés tavasszal v. ősszel, amikor a rizomák nyugalmi szakaszban vannak.

1. Lazítsuk fel az ültetés helyét és dolgozzunk a földbe komposztot.

2. Ássunk minden rizómának 5 cm mély és elég széles barázdát. A tőtávolság a fajta magasságától függően 30-45 cm.

3. A rizómákat rüggyel felfelé ültessük el, a gyökereket terítsük szét. Fedjük be őket 3 cm vastag földréteggel és jól nyomkodjuk le.

4. Öntözzük meg alaposan. Az ültetés helyét takarjuk 5 cm vastag levélréteggel. Egész idényben tartsuk nyirkosan.

5. A növényeket hagyjuk nyugodtan visszahúzódni. Csak komposzttal trágyázzunk. Ősszel végezzünk talajtakarást.

A salamonpecsét szaporításához ősszel vagy tavasszal ássuk ki a rizómákat, osszuk szét és rögtön ültessük el őket.

Salamonpecsét gondozása

A salampecsét virág, egy egyszerűen gondozható hagymás növény. Májustól júniusig virágzik, ősszel bogyókat terem. Félárnyék-árnyékos helyet kedveli. Elég nyirkos talajon a néhány órás napfényt is elviseli. Humuszos, enyhén nyirkos talaj, amely jó vízáteresztő, és lehet kismértékben meszes.

Ősz – ültetés és talajtakarás

Ültessünk rizómákat. A sűrűn növő növényeket osszuk szét, amint elsárgulnak a levelek. Az idősebb példányoknál vékonyan, az újaknál vastagabban takarjuk a talajt.

Tavasz – ültetés

Ültessünk rizómákat vagy kicsit később fiatal növényeket. Osszuk szét a sűrűn növő növényeket, amint megjelennek az új hajtások. A tavasszal ültetett salamonpecsét gyakran csak a következő évben virágzik.

Nyár – öntözés

Száraz időszakban öntözzük, hogy szépen fejlődjön. A növények kibírják ugyan a szárazságot, de a következő évben nem virágoznak olyan szépen.

Kártevők és betegségek

A meztelen csigák rojtos szélű lyukakat és csillogó nyomokat hagynak hátra a leveleken. Reggel és este könnyen begyűjthetjük őket. Mésszel vagy friss fűrészporral húzzunk védőgyűrűt a növények köré.