Szobanövény

Mesevirág (Achimenes)

A mesevirág az utóbbi időben eléggé háttérbe szorult, pedig az a Dél-Amerikából származó, több éven át folyamatosan virágzó növény több figyelmet érdemelne.

Mesevirág jellemzői

A kertészeti nemesítés tette lehetővé, hogy manapság ezt a Dél-Amerikából származó szerény kis növényt értékes cserepes virágként kínálhassák. A mesevirág (Achimenes) a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartozó trópusi évelő dísznövény.

Gazdagon virít, piros, bíbor, lila, kék és fehér színekben. A mesevirág (Achimenes) egy sor olyan pompás szobanövényekkel áll rokonságban, mint a gloxínia, az afrikaiibolya, a Columnea (szájvirág), a fokföldi kankalin, és a  szégyenlősvirág (Aeschynanthus).

Mesevirág (Achimenes)

Mesevirág gondozása

A mesevirág egész növekedési ideje alatt, tavasztól őszig nagyon világos, de nem tűző napfényes helyet és egyenletes meleget kíván. Talaj: erősen savas kémhatású, tőzeg alapú földkeveréket igényel pl. “A” típusú virágföld. Tavasztól őszig mérsékelten öntözzük. A hideg öntözővizet nem viseli el! Kedveli a magas páratartalmat, és meghálálja a gyakori, lágy vizes permetezést. Virágzáskor kéthetente tápoldatozzuk.

Átültetés: a növény a vegetációs időszak után visszahúzódik. Mikor a virágok és a levelek elhervadnak, vágjuk le a száraz szárakat, emeljük ki a cserépből a pikkelyes mesevirág rizómákat, és tároljuk meleg helyen (14°C fölött) száraz homokban vagy tőzegben, tavasszal szétosztva, ötösével ültessük cserepekbe. Langyos vízzel öntözzük, a bimbózás kezdetétől pedig permetezzük is a növényt.

Mesevirág (Achimenes)

Mesevirág szaporítása: a rizóma szétosztásával szaporítható. A beültetett cserepet mártsuk meleg vízbe, ez sietteti a növény fejlődését.

Mesevirág rizóma ültetése
Mesevirág rizóma ültetése

Hány mesevirág rizómát tegyünk egy cserépbe?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy 3 rizómát ültessünk egy cserépébe (12-16cm átmérőjűbe). A növényünk így szép bokros növekedésű lesz.

mesevirág rizoma
mesevirág rizóma

Betegségek és kártevők

Az öntözési hibák levélfoltosodást okozhatnak.