Szobanövény

Sudár begónia hibridek

A tetszetős külsejű begónia – egy kis szerencsével – egész évben virágzik. Nyáron kiültethetjük virágládába. Egy kis tisztáson, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondoskodást nem igényel.

A sudár begónia jellemzői

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet-Afrikából származó Begonia socotranával. Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a ‘John Heal’ nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz év elmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk.

Az sudár begónia hibridek (elatior-hibridek) a keresztezéseknek köszönhetik a karácsonyi és a gumós begóniára emlékeztető tulajdonságaikat. Ezek a növények alacsonyak, lágy szárúak, dús virágaik változatos árnyalatokban pompáznak, a pirostól kezdve a rózsaszínen keresztül egészen a fehérig.

A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek maradnak. Egyes fajták telt szirmú, mások egyszerű virágokat hoznak. Ez utóbbiak a karácsonyi begóniára hasonlítanak, ám virágaik nagyobbak. Szinte valamennyi hibrid alsó levelei pajzs alakúak, a felső levelek ezzel szemben kisebbek, és szív formájúak.

A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek. A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

Begónia gondozása, igényei

Zömök, dús felépítésű növény. Az idősebb példányok hajtáscsúcsait csípjük le, hogy ne nőjenek túl magasra. A növény mérete 15 cm (mini begónia) és 30-40 cm között változik.

Virágzás, fény

A begónia virágai lehetnek egyszerűek vagy telt szirmúak. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog. Az elatior-hibridek többnyire egész évben virágoznak. Az elatior-hibridek sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viseli el. 21 °C fölött a bimbók lehullanak. Télen a hőmérséklet ne emelkedjen 15-18 °C fölé. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmattól.

 

Öntözés, föld

A föld legyen mindig nedves, de soha ne vizes. Lágy, szoba-hőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növekedés időszakában hetente egyszer trágyázzuk.

A nagyobb ,éretű fajtákat évente többször ültessük át, mert szűk cserépben könnyen megbetegszik a növény. Megfelelő a műanyag cserép és a kevés tőzeggel elkevert általános virágföld.

Nyesés, visszavágás

Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza. Az újabb virágzás előtt több alkalommal csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény jobban bokrosodjon.

Szaporítás

Hajtásdugvánnyal szaporítsuk, a levéldugványok kevésbé felelnek meg a célnak.