Kiskerti praktikum

Házikertben sokkal előnyösebb az ágyásos művelés, mint a soros. Ugyanis az ágyást körbejárhatjuk, a növényekhez így jobban hozzáférünk, ami megkönnyíti az ápolási munkát. Ha elmúltak a fagyok neki is állhatunk. Ásás helyett kapáljunk! A kíméletlen forgatást a hasznos talajlakók ugyanis nagyon megsínylik. A mélyebb rétegeket szárnyas fogassal levegőztessük meg. Ásóvillát is használhatunk. Ezt 10 cm-re a talajba szúrjuk és előre-hátra húzzuk. A felső talajréteget kengyelkapa vagy drót seprű segítségével tehetjük morzsalékosabbá.

Ha vízigényes növényeket nevelünk, töltést emelhetünk az ágyás köré, ez amolyan sánc, ami kevéssé engedi elfolyni a vizet, így az öntözővíz jobban hasznosul.

Az emelt ágyás lényege, hogy építünk egy kisebb négyzet, téglalap vagy kör alakú területet körülbelül 0,2-0,8 méter magas tégla, fa vagy terméskő fallal körbeveszünk. A körbezárt területet feltöltjük jó minőségű földdel, és ebben alakítjuk ki a veteményest. Így egy csapásra megoldjuk a talajproblémákat, megoldjuk a vízelvezetést és a művelés, ápolás is könnyebb lesz.

A beültetés vagy kiültetés ideje mindig az adott növénytől függ. Ismernünk kell a választott faj, fajta tenyészidejét, hőigényét, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy mikor akarjuk fogyasztani.

A hónapos retek vetésétől számított 30. napon már felszedhetjük a gyökerét, amit fogyasztunk. A paradicsom egész nyáron terem, és csak a fagyok vetnek véget a termésérlelésnek. A paradicsom tehát főnövénynek választható. A rövid tenyészidejű növényeket pedig elő- és utónövényként ültethetjük. A rövid tenyészidejű növények egymást válthatják az ágyásban.

A lóbab pl. rendkívül értékes növényfaj. Igen magas fehérjetartalma miatt jelentős takarmány- és élelmiszernövény. Előveteményként a talaj N tartalmát 60-100 kg/ha nitrogénnel gazdagítja. Kiskertben fogyasztási céllal is vethetünk, hogy gazdagítsuk élelmiszer választékunkat.

A vetésforgó kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az egymást követő növények fejlődését nem akadályozhatják az előzőleg odaültetett növények. Összeférhetetlen növények pl. a rokon fajok, amelyek tápanyagigénye és kártevői is hasonlóak.

A vetésforgónak legalább négyszakaszúnak kell lennie. Úgy kell kialakítani, hogy egymást kövessék a következők:

 • tápanyag igényes és kevésbé igényes növények
 • sekélyen és mélyen gyökerező növények
 • nitrogén fogyasztó és nitrogéndúsító növények
 • az azonos betegségre és kártevőre érzékeny növények ne kerüljenek egymás után ugyanarra a helyre

Ismert jelenség az ún. allelopátia, azaz a növények közötti kémiai kölcsönhatás, amely általában csírázás és növekedés gátló hatást vált ki az ugyanarra a helyre ültetett növények tekintetében. Ismert serkentő hatás is. Ilyen hatásúak lehetnek az elbomló növényi maradványok, a gyökéren keresztül kiválasztott anyagok, illó anyagok. Ezt a növények társításánál kell figyelembe venni. A társításnál éppen az egy családba tartozó növényeket érdemes társítani, vagy legalább is olyanokat, amelyek környezeti és tápanyag igénye hasonló.

A növények fejlődését serkentő társítások (pozitív allelopátia):

 • kukorica közé vetett uborka vagy tök jobban fejlődik, mert a magasba növő kukorica mikroklímájával védi az alacsony, szélérzékeny növényeket
 • burgonya köré ültethető a spenót, karalábé, torma

A gyümölcsösökben:

 • az almafa, körtefa alá ültetett metélőhagyma elriasztja a hangyákat és levéltetveket a gyümölcsfáról
 • a gyümölcsfák közelébe ültetett fokhagyma illóolajával védelmet ad nekik

A növények fejlődését gátolók (negatív allelopátia):

 • nem szeretik egymás mellett a hagyma, bab, borsfélék
 • a burgonya nem kedveli a borsó, káposztafélék, zeller társaságát
 • a diófa és a vadgesztenyefa alatt csak a kora tavaszi hagymások tudnak megmaradni