Gyümölcs

A földieper (szamóca) gondozása, termesztése

A földieper az egyik legkönnyebben termeszthető gyümölcs, így kiváló kezdő kertészkedők számára. Ráadásul a saját termesztésű eper sokkal ízletesebb, mint amit a boltban kaphatunk, mert a szemekben lévő cukor a gyümölcs leszedése után hamar keményítővé alakul, így a földieper a hosszabb tárolás során sokat veszít édességéből.

A legjobb dolog a földieperben, hogy viszonylag könnyen termeszthető és karbantartható mindaddig, amíg teljesen napsütötte helyen termesztjük őket.

Földieper fajták

A júniusban termő fajták egyszerre teremnek, általában egy háromhetes időszakon át. Ezek a fajták hosszú-nappalos növények, ősszel hoznak bimbókat, a következő júniusban pedig virágokat és gyümölcsöket, továbbá a nyár hosszú napjaiban indákat növesztenek. Jóllehet ezeket júniusban termőknek nevezik, ezek a földieprek a melegebb éghajlaton vagy környezetben júniusnál hamarabb is termőre fordulnak.

A folyton termő eper tavasszal hoznak bő termést, nyáron fokozottan, majd nyár végén és ősszel ismét gazdagabban teremnek. Ezek a fajták a hosszú nyári és az őszi napokban bimbóznak. A nyáron kialakuló bimbók ősszel virágoznak, és az őszi bimbók a következő tavasszal porzódnak be.

A napsemleges fajták folyamatosan teremnek gyümölcsöt a nyár folyamán, egészen az első fagyig. Ezek a nappalok hosszúságára nem érzékeny fajták folyamatosan hozzák a bimbókat, gyümölcsöket és indákat, ha a hőmérséklet 1-30 °C között marad. A termésük valamivel kevesebb, mint a júniusban termő fajtáké.

Otthoni kiskertbe a júniusban termő fajtákat érdemes elsősorban termeszteni. Habár egy évet kell várnunk a gyümölcs betakarítására, megéri várni.

Az eper termesztése

Az ültetési hely kiválasztása és előkészítése

Amint tavasszal a talaj megmunkálható lesz, megkezdhetjük a földieper kiültetését.  A földiepernövények napi 6-10 óra közvetlen napfényt igényelnek, ezért ennek megfelelően válasszuk ki ültetési helyüket a kertben. A földiepernövények indákat növesztenek, amelyek gyökeret eresztenek és új földiepernövényekké nőnek belőlük. A fiatal palántákat érdemes kertészetekben beszerezni, ahol segítenek kiválasztanunk az igényeinknek legmegfelelőbb fajtát is.

A földieper toleráns a különböző talajtípusokkal szemben, bár leginkább az agyagos talajt kedveli, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik. Ha tehetjük, néhány hónappal az ültetés előtt kezdje meg a talaj dúsítását és forgassunk bele érett trágyát vagy komposztot.

Ha agyagos, akkor körülbelül 10 centiméternyi vagy annál valamivel több komposztot keverjünk bele, és a talajból készítsünk emelt ágyásokat, hogy ezáltal is tovább javítsuk a vízelvezetését.

Ha a talajunk homokos, akkor egyszerűen csak enyhén műveljük meg, hogy eltávolítsuk a gyomokat, és keverjünk bele körülbelül 2,5 centiméternyi gazdag komposztot vagy rothadt trágyát.

A talaj pH értékének ideális esetben 5,5 és 7 között kell lennie. Ha a környékünkön a talaj természeténél fogva lúgos, akkor a legjobb a földiepret félhordóban vagy más, komposzttal dúsított cserepesnövény földdel megtöltött nagy tartályban termeszteni. Mivel az ültetési helynek jó vízelvezetéssel kell rendelkeznie, az emelt ágyások ezért különösen megfelelőek a földieper számára.

Minden évben új helyre telepítsük a növényeket a vetésforgó elve szerint, hogy minél magasabb legyen a terméshozam és jobb a gyümölcsök minősége.

Ne ültessünk földiepret olyan helyre, ahol nemrégiben szintén földieper, vagy esetleg paradicsom, paprika vagy padlizsán volt.

Eper ültetése

Fontos, hogy elegendő helyet biztosítsunk a felnőtt növényeknek leveleik szétterüléséhez. A növényeket egymástól körülbelül 45-60 centiméternyire ültessük, hogy helyet hagyjunk a növény és az indák növekedéséhez, és legalább ekkora távolságot hagyjunk az egyes sorok között is a kényelmes betakarításhoz.

Készítsünk megfelelően mély és széles ültetési lyukakat ahhoz, hogy a növény egész gyökérzete elférjen benne anélkül, hogy megsérülne, megtörne. Ne ültessük azonban túl mélyre őket, a gyökereket takarjuk be földdel, de a levélkorona a talaj fölött legyen. Nagyon fontos, hogy ne temessük be a növény koronáját, mert ezáltal a növény elrothadhat. A levelek, virágok és gyümölcsök számára fontos, hogy átjárhasson köztük a friss levegő. Ahhoz, hogy gyökereik megeredjenek a talajban, az ültetés után a növényeket bőven kell öntözni.

Ha a korábbi évben is termesztettünk földiepret, azoknak a növényeknek az indáiból magunk is tudunk palántákat termeszteni.

Hogyan neveljük a földiepret?

A földieper ágyásait mulcsozzuk, hogy ezáltal is segítsük a talaj nedvességartalmának megtartását a növények vízigényének szinten tartása és a gyomnövekedés csökkentése érdekében. Bármilyen típusú mulcs – a fekete műanyagtól a fenyő szalmán át a felaprított levelekig – megfelelő, ugyanúgy nedvesen tartja a talajt és tisztán a növényeket.

Gyomláljunk szorgalmasan, kézzel, különösen az ültetést követő első hónapokban. A megfelelő mennyiségű nedvesség a felszín alatt elhelyezkedő gyökerei miatt rendkívül fontos a földieper számára. Gondosan öntözzük a növényeket hetente körülbelül 2-3 centiméternyi vízzel 10 négyzetcentiméterenként. A földiepernövényeknek sok vízre van szükségük, amikor az indák és a virágok fejlődnek, valamint a nyár vége felé, amikor a növények már teljesen kifejlődtek és készülnek a téli nyugalomra.

Meleg időben a gyümölcsök a virág megtermékenyítése után körülbelül 30 nappal érnek be. Az első évben szedjük le a virágokat, hogy megakadályozzuk a földiepernövények termését. Ha nem engedjük, hogy gyümölcsöt hozzanak, az élelmiszer-tartalékukat egészséges gyökerek növesztésére fordítják, ami igen hasznos, és ezáltal a második évben sokkal nagyobb lesz a terméshozam.

Ha szeretnénk, távolítsunk el indákat a növényekről és neveljük tovább őket külön, mert az első és a második generáció magasabb terméshozamot ad. A fiatal palántákat igyekezzünk egymástól körülbelül 25 centiméteres távolságra ültetni.

A növénytakaró háló jó megoldás lehet a földieper virágainak és gyümölcseinek madarak elleni védelmére.

A földieper gondozása télen

A földieper évelő növény. Természetüknél fogva hidegtűrőek és túlélik az enyhén fagyos időszakokat. Ahol enyhe a tél, a növények kevés gondoskodásra szorulnak. Azokban ott, ahol a hőmérséklet rendszeresen és huzamosan -6 °C alá csökken, a földieper a pihenési szakaszában némi védelmet igényel. Amikor a növények vegetációs időszaka véget ért, vágjuk vissza a lombjukat körülbelül 3 centiméteresre. Ezt megtehetjük az első néhány fagy után, vagy amikor a levegő hőmérséklete eléri a -6 °C fokot. Fedjük be a növényeket körülbelül 15 centiméter vastag talajtakaróval, például szalmával, fenyőtűkkel vagy más szerves anyagokkal. Még hidegebb régiókban vastagabb szigetelő talajtakarót kell alkalmazni. A természetes csapadék elegendő a talaj megfelelő nedvességtartalmának biztosításához. A talajtakarót kora tavasszal távolítsuk el, miután a fagyveszély már elmúlt.

Kártevők és betegségek

A földieperre a szürke penész, a poros lisztharmat, a japán bogarak, a pókatkák és a csigák megjelenése jelenthet veszélyt.

A kártevők károkozásának megelőzése

A gyommentes ágyások és a szemcsés talajtakaró visszatarthatja a csigákat és a bogarakat. Szórjunk homokot a földieper ágyására a csigák elriasztására. (Ez egyébként a salátánál is jól működik.) A csigák és kisebb bogarak károkozását a fenyőtűs mulcsozás is megelőzi. Nagyobb bogarak, például japán bogarak esetén szórjuk be a növényeket pürésített fokhagymával és miatyánkcserje magjának olajjal. Ha madarak fenyegetik az epret, helyezzünk ijesztő szemekkel dekorált léggömböket az ágyások fölé, vagy használjunk fényvisszaverő madárszalagot az elriasztásukhoz.

Hogyan kell betakarítani a földiepret?

A gyümölcs általában a virágzás után 4-6 héttel áll készen a betakarításra. Csak a teljesen vörös, azaz érett szemeket szedjük le, és körülbelül háromnaponta takaríthatunk be újabb adag érett gyümölcsöket. A gyümölcsnek a szárát vágjuk el, ne a szemet tépjük le a szárról, mert úgy károsíthatjuk a növényt. A júniusban termő növények esetében a betakarítás akár 3 héten át is eltarthat és fajtától függően rengeteg gyümölcsöt teremhetnek.

Hogyan tároljuk a földiepret?

A mosatlan gyümölcsöket 3-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de mélyhűtőben egészben lefagyasztva is eláll nagyjából 2 hónapig.